Știri 18 octombrie 2019
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia duminică, Sfânta Liturghie la biserica Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, din localitatea Horia, de la ora 8.30.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.
Duminică, la Mănăstirea Dervent va fi oficiată Sfânta Liturghie a Sfântului Apostol Iacob ruda Domnului.
Slujba va fi săvârșită de la ora 9.30.
Este cea mai veche Sfântă Liturghie și se poate săvârși de două ori pe an, cu prilejul pomenirii Sfântului Apostol Iacob, pe 23 octombrie sau în duminicile dinaintea și după Naşterea Domnului.
Astăzi este marcată Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane.
Potrivit estimărilor, în prezent, sunt mai mulți oameni în sclavie decât au fost vreodată în istorie.
Traficul de persoane este un fenomen raportat în toată lumea, inclusiv în Europa.
Mii de persoane sunt exploatate în diferite forme, sexual sau prin muncă forțată.
Pentru că fiinţele umane pot fi revândute, sclavia modernă este a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând traficul de arme.
Pe continent, cele mai multe victime sunt recrutate din est, din țări predispuse sărăciei.
Guvernul a aprobat includerea a 17 medicamente noi pe lista celor compensate şi gratuite.
Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
Printre acestea, sunt 10 medicamente ce asigură tratamentul unor afecțiuni rare, ca de exemplu colagenoze majore, hemofilie și talasemie sau amniotrofie spinală musculară.
De asemenea, 6 medicamente sunt destinate bolilor oncologice, iar unul dintre ele asigură tratarea persoanelor cu afecțiuni HIV, SIDA și tratamentul post expunere.
Alimentația deficitară afectează sănătatea copiilor în întreaga lume.
Un raport UNICEF constată că cel puțin 1 din 3 copii cu vârsta mai mică de cinci ani este fie subnutrit, fie supraponderal.
Alimentația deficitară începe din primele zile ale vieții.
Deși alăptarea poate salva vieți, doar 42% dintre copiii cu vârsta de sub șase luni sunt hrăniți doar cu lapte matern și din ce în ce mai mulți copii primesc lapte praf.
În țările cu venituri scăzute și medii, 42% dintre adolescenții care frecventează școala consumă băuturi carbogazoase îndulcite cel puțin o dată pe zi și 46% mănâncă fast food cel puțin o dată pe săptămână.
În cazul adolescenților din țările cu venituri mari, aceste ponderi ajung la 62% și, respectiv, 49%.
Persoanele care beneficiază de facilități la transportul public de călători se pot înscrie de luni la Direcția Generală de Asistență Socială Constanța.
Înscrierile au loc până pe 20 noiembrie, de luni până vineri, între orele 09:00 – 14:00.
Categoriile de beneficiari pentru care Primăria Municipiului Constanța acordă facilități la transportul public de călători sunt persoanele în vârstă de peste 70 de ani, indiferent de venituri; pensionarii cu pensii de până la 1840 de lei inclusiv; persoanele în vârstă de peste 60 de ani care nu realizează venituri.
Cererile pentru acordarea permiselor de călătorie gratuite pot fi ridicate, completate și depuse în cluburile pentru pensionari.
Muntenegru introduce prin lege duminica nelucrătoare în comerț.
Inspectorii au făcut apel ca această hotărâre să fie respectată pentru a fi evitate sancțiunile.
Potrivit Legii comerțului intern, care a intrat în vigoare la 14 octombrie, cine va deschide duminica magazinul va plăti o amendă cuprinsă între 1.000 și 10.000 de euro.
Legea prevede și închiderea permanentă a magazinului.
Proiectul „Îmbunătăţirea mobilităţii în municipiul Constanţa, între Gara CFR şi staţiunea Mamaia” a fost aprobat.
Anunțul a fost făcut de către primarul Decebal Făgădău,care a spus că se vor realiza mai multe lucrări pe bulevardele 1 Decembrie, Lăpuşneanu şi Aurel Vlaicu.
Astfel, se vor introduce benzi unice de transport public, marcaje speciale pentru persoanele cu dizabilități, mobilier urban inteligent, sisteme de informare cu mesaje variabile.
Proiectul va avea o durată de implementare de 2 ani și va costa aproximativ 20 de milioane de euro.
În Polonia, o nouă lege votată de parlamentarii conservatori tratează educația sexuală drept „pedofilie”.
Noul proiect de lege ar urma să trimită educatorii sexuali în spatele gratiilor, aceștia riscând condamnări de până la cinci ani de închisoare.
În școlile poloneze nu există, oficial, ore de educație sexuală, dar îi învață pe elevi „să se pregătească pentru viața de familie”.
Unele orașe, gestionate de partide mai liberale, au permis programe de educație sexuală în școli, fiind criticate de Biserica Catolică.
Aproape 6.800 de lei pe lună, pentru doi adulţi şi doi copii este coşul minim de consum pentru un trai decent.
De asemenea, pentru o persoană singură, valoarea acestuia este 2.552 de lei.
Așa este prevăzut într-o lege adoptată în Parlament.
Peste jumătate din coşul minim sunt cheltuielile pentru alimente şi locuinţă, fără utilităţi şi celelalte nevoi curente.
Sunt prevăzuţi bani şi pentru dotarea casei, igienă, educaţie, îngrijirea sănătăţii şi transport, dar şi pentru recreere şi cheltuieli neprevăzute.
Dacă legea va fi promulgată, coșul minim va fi principalul element de fundamentare pentru salariul minim pe economie.