Știri 21 octombrie 2019
Aceştia sunt: Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Visarion şi Sofronie, Sfântul Mucenic Oprea, Sfinţii Părinţi Mărturisitori şi Mucenici Ioan şi Moise Măcinic.
Sfântul Cuvios Visarion Sarai, originar din Bosnia, a călătorit prin Transilvania, propovăduind ortodoxia.
A fost întemniţat în închisoarea din Kufstein, unde a murit.
Sfântul Cuvios Sofronie a întemeiat un schit în satul natal, Cioara.
Pentru râvna faţă de ortodoxie, a fost de două ori închis şi apoi eliberat.
S-a mutat la Domnul, în Mănăstirea Argeşului.
Sfântul Mucenic Oprea, ţăran din Săliştea Sibiului, și Sfântul Preot Mărturisitor Moise Măcinic din Sibiel au murit în temniţa din Kufstein pentru că au dus plângerile românilor la Viena.
Sfântul Preot Mărturisitor Ioan din Galeş a luptat împotriva încercărilor habsburgilor de a impune unirea cu Roma.
Închis în anul 1756, peste 24 de ani a murit tot în temniţa din Kufstein.
Biserica Ortodoxă îl va cinsti sâmbătă pe Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Constanța, zona Delfinariu, de la ora 8.30.
În noaptea de duminică spre luni, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, care serbează hramul bisericii mari, Sf. Ierarh Iachint, de la orele 24:00.
Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze și nu o pot face în zilele lucrătoare, pot veni sâmbătă, la sediul CRTS Constanța, de pe strada Nicolae Iorga, între orele 9.00 – 13.00, dar și duminică la biserica Sf. Vasile cel Mare din zona Inel II, între orele 8.30 – 13.30.
Acțiunea este organizată de către CRTS Constanța și parohia Sf. Vasile cel Mare, cu sprijinul parohiilor Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Spiridon, Sf. Cruce, Intrarea în biserică a Maicii Domnului și a parohiei Tuturor Sfinților.
O donare de sânge poate salva până la trei vieți.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce prevede scutiri de la plata impozitelor pentru persoane persecutate din motive etnice.
Potrivit actului normativ, nu se datorează impozit/taxă pe clădiri, pe teren şi pe mijloacele de transport aflate în proprietatea persoanelor persecutate în timpul regimurilor comuniste, instaurate în țara noastră.
Scutirea rămâne valabilă şi în cazul transferului proprietăţii către copiii acestor categorii de beneficiari.
Persoanele care beneficiază de facilități la transportul public de călători se pot înscrie de astăzi la Direcția Generală de Asistență Socială Constanța.
Înscrierile au loc până pe 20 noiembrie, de luni până vineri, între orele 09:00 – 14:00.
Categoriile de beneficiari pentru care Primăria Municipiului Constanța acordă facilități la transportul public de călători sunt persoanele în vârstă de peste 70 de ani, indiferent de venituri; pensionarii cu pensii de până la 1840 de lei inclusiv; persoanele în vârstă de peste 60 de ani care nu realizează venituri.
Cererile pentru acordarea permiselor de călătorie gratuite pot fi ridicate, completate și depuse în cluburile pentru pensionari.
Guvernul a aprobat includerea a 17 medicamente noi pe lista celor compensate şi gratuite.
Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
Printre acestea, sunt 10 medicamente ce asigură tratamentul unor afecțiuni rare, ca de exemplu colagenoze majore, hemofilie și talasemie sau amniotrofie spinală musculară.
De asemenea, 6 medicamente sunt destinate bolilor oncologice, iar unul dintre ele asigură tratarea persoanelor cu afecțiuni HIV, SIDA și tratamentul post expunere.
Sute de mii de români sunt datori vânduți după ce au luat împrumuturi pe care nu le-au mai putut plăti.
Numai în ultimul an, numărul dosarelor de executare silită a ajuns la un nivel record: peste 1,5 milioane, spun avocații.
Pentru a preveni intrarea în incapacitate de plată, economiștii recomandă să nu luăm credite de care nu avem nevoie și să citim cu atenție clauzele din contract.
O altă metodă pentru a evita contractarea unui împrumut de nevoi personale este economisirea, mai spun specialiștii în finanțe.
Delfinii din Marea Neagră sunt tot mai afectați de poluare, de pescuitul excesiv, dar și de exercițiile militare organizate pe mare.
Acestea sunt concluziile specialiștilor implicați într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin care se monitorizează bazinul Mării Negre.
Reprezentanți ai Gărzii de Coastă monitorizează traficul pescadoarelor străine ca să nu pătrundă în apele teritoriale și să pescuiască ilegal pește sau delfini.
În acest proiect de monitorizare a delfinilor sunt implicați specialiști din România, Bulgaria, Turcia, Georgia și Ucraina.
Expunerea prelungită la lumina albastră ar putea accelera îmbătrânirea.
Potrivit unui studiu recent, expunerea pe termen lung la lumina albastră emisă de smartphone-uri, laptopuri şi alte dispozitive electronice mobile ar putea să provoace leziuni cerebrale şi să accelereze procesul de îmbătrânire.
Experții spun că oamenii sunt supuşi tot mai mult la lumina din spectrul albastru, deoarece LED-urile obişnuite emit o proporţie ridicată de lumină albastră.
Cercetătorii sfătuiesc persoanele care doresc să îşi protejeze ochii de lumina albastră să poarte ochelari speciali, dar şi să modifice setările dispozitivelor mobile pentru a bloca emisiile de lumină albastră.