Știri 12 noiembrie 2019
Sfântul Atanasie Todoran a fost militar în armata habsburgică, în timpul lui Leopold I, în secolele 17, 18.
A părăsit armata austriacă şi s-a refugiat în Munţii Ţibleşului, apoi în Maramureş şi în Moldova, unde a rămas o perioadă mai îndelungată.
A revenit în ţinuturile de obârşie din Ţara Năsăudului, în perioada în care Imperiul habsburgic urmărea atragerea românilor la catolicism, prin unirea cu Biserica Romei.
În acest context se desfăşoară mişcarea de la Salva din 1763, condusă de Atanasie Todoran.
Pentru că a îndemnat două batalioane grănicereşti să nu renunţe la ortodoxie, Sfântul Atanasie Todoran a fost condamnat la moarte prin frângerea cu roata.
Alături de el au fost executaţi, la 12 noiembrie 1763, şi ceilalţi sfinţi pomeniţi astăzi, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu.
Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, de la ora 7.30.
În cadrul slujbei, va fi hirotonit întru diacon unul din monahii slujitori ai Catedralei.
Sfânta Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur este cea mai folosită liturghie în bisericile ortodoxe.
Biserica Ortodoxă îl va cinsti joi pe Sf. Ap. Filip, unul dintre cei 12 Apostoli.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica mănăstirii „Sf. Ap. Filip”, din localitatea Adamclisi, de la ora 8.15.
Duminică, Ierarhul nostru va sfinți subsolul bisericii cu hramul Nașterea Maicii Domnului din Medgidia, apoi va oficia Sf. Liturghie, de la ora 8.30.
O acțiune de donare de sânge se va desfășura sâmbătă, în localitatea 23 August.
Persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la Caminul Cultural, de pe strada George Călinescu din localitate, între orele 08.30-13.30.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța și Primăria 23 August.
Lucrările de reabilitare de pe strada Unirii continuă și săptămâna aceasta.
Astfel, traficul rutier este restricționat total pe strada Unirii, perimetrul delimitat de străzile Dragoslavele și Zorelelor, până mâine, în intervalul orar 08:00 – 17:00.
De asemenea, circulația autovehiculelor va fi restricționată și pe străzile Onești și Tabla Buții, iar accesul auto va fi permis doar riveranilor.
Astăzi este Ziua mondială de luptă contra pneumoniei.
Cu această ocazie, specialiştii trag numeroase semnale de alarmă cu privire la incidenţa acestei boli, dar vorbesc şi despre importanţa măsurilor de prevenţie.
Reprezentanţii Societăţii Române de Pediatrie au declarat că pneumonia rămâne principala cauză de deces la copiii sub 5 ani, atât la nivel internaţional, cât şi în România.
În anul 2010, 29% dintre cazurile de mortalitate infantilă au fost provocate de această boală.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în România, mor anual, 895 de copii din cauza pneumoniei.
Primăria Municipiului Constanța modernizează 57 de cabinete medicale școlare.
Reamenajarea s-a finalizat deja în 20 dintre acestea.
Astfel, au fost schimbate instalațiile electrice și sanitare, a fost montat linoleum antibacterian, s-au înlocuit geamurile și ușile, iar spațiile au fost dotate cu mobilier medical nou.
Toți preșcolarii și elevii beneficiază, în mod gratuit, de tratamente de specialitate în aceste cabinete medicale din municipiul Constanța.
Sistemul automat de taxare din parcarea supraetajată situată în zona Spitalului Județean de Urgență Constanța va fi pus în curând în funcțiune.
Parcarea va fi deschisă 24 de ore din 24, iar prima oră de staționare va fi gratuită.
Conform regulamentului, accesul în parcare se va realiza prin solicitarea și obținerea tichetului de acces ce va fi validat apoi la ieșire, la cele două automate de plată situate în incinta parcării.
30% din cele 265 de locuri disponibile în parcarea supraetajată vor fi atribuite riveranilor.
Toate maşinile noi din Europa care vor fi vândute din a doua parte a anului 2022 vor fi prevăzute cu funcţii de siguranţă.
Noile funcţii constau în sisteme pentru frânarea de urgenţă, tehnologii de menţinere a direcţiei şi dispozitive care detectează starea de oboseală.
Maşinile noi vor trebui echipate cu 30 de funcţii noi, printre care şi o „cutie neagră”, care va înregistra datele unui posibil accident.
Potrivit statisticilor, în fiecare an, la nivel european, mor 25.000 de oameni în accidente rutiere şi alţi 140.000 sunt răniţi.
Ustensilele din plastic folosite în mâncărurile fierbinţi eliberează chimicale toxice.
Oamenii de ştiinţă germani susţin că multe dintre instrumentele pentru gătit, spatule şi teluri conţin substanţe dăunătoare numite oligomeri care pătrund în mâncare odată ce aceasta ajunge la temperaturi peste 70°C.
Înghiţite în doze mari, aceste chimicale reprezintă un declanşator al bolilor de ficat şi tiroidă.
De asemenea, au fost asociate şi cu infertilitatea, cancerul şi colesterolul crescut.