Știri 26 noiembrie 2019
Aceasta se numește ”De Crăciun, fii bun!” și are ca scop sprijinirea familiilor sărace din mediul rural din județul Constanța.
Astfel, până pe 15 decembrie va fi organizată o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și haine în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.
Constănțenii sunt invitați la un concert de muzică patriotică.
Acesta se intitulează ’’Sus Inima Români!’’ și va fi susținut de Corala bărbătească ortodoxă Armonia, dirijată de Arhid. Ion Iulian Dumitru împreună cu Muzica Militară a Forțelor Navale Române, dirijată de Colonel Cornel Ignat.
Evenimentul se va desfășura sâmbătă, de la orele 18:00, la Casa de Cultură din Constanța.
Profesorii vor mai mulți consilieri în școli pentru copiii cu nevoi speciale.
Sindicatele din învăţământ solicită ministerului să crească numărul specialiştilor care pot gestiona problemele copiilor cu nevoi speciale, integraţi în învăţământul de masă.
Reprezentanții FSLI spun că statisticile arată că în şcolile tradiționale sunt integraţi peste 33.000 de copii cu nevoi speciale.
De asemenea, numărul specialiştilor din sistem este mult mai mic decât necesarul și există cazuri în care un consilier trebuie să gestioneze situaţia a peste 1.200 de copii cu nevoi speciale.
România se confruntă cu o lipsă acută de medici hematologi.
În toată ţara sunt doar 260 de astfel de medici, iar în unele judeţe lipsesc cu desăvârşire.
Aceasta în condițiile în care peste trei mii de români suferă din cauza leucemiei limfocitare cronice iar nouă sute de persoane sunt diagnosticate în fiecare an.
Specialiștii hematologi atrag atenția că pentru leucemia limfocitară cronică este nevoie de un registru național.
Noua Lege a pensiilor reprezintă un risc semnificativ la adresa deficitului public în 2020 şi în anii următori.
Aceasta conţine majorări semnificative ale punctului de pensie în intervalul 2019-2021.
Avertizarea este cuprinsă în raportul publicat de Comisia Europeană.
Comisia a recomandat României o ajustare structurală anuală de 1% din PIB anul viitor.
Mai multe treceri de pietoni din orașul Constanța vor avea marcaje bicolore.
În prezent, marcajele au fost aplicate la trecerile de pietoni situate pe strada Unirii, în zona Școlii Gimnaziale Nr. 3 „Ciprian Porumbescu”, a Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 45 și a complexului comercial.
De asemenea, se va interveni pe bulevardul Tomis, între strada Tulcei și bulevardul Aurel Vlaicu.
Marcajele pietonale au fost vopsite în culorile alb și roșu, pentru creșterea vizibilității și pentru a atrage atenția șoferilor.
Acțiuni similare se vor desfășura în perioada următoare în zona trecerilor de pietoni de pe marile bulevarde.
Tricolorul va fi arborat în intersecțiile din orașul Constanța.
Un număr de 14 steaguri vor fi amplasate în mai multe zone ale municipiului Constanța, în intersecții, unde se vor afla până după 1 Decembrie, Ziua Națională a României.
De asemenea, vor fi instalate steaguri în stațiunea Mamaia, în zona Summerland, cât și la cap de linie CT Bus, în zona Gării.
Consumul de usturoi prelungeşte viaţa.
Motivul îl constituie fibrele pe care le conţine și care cresc numărul bacteriilor „bune”.
Acestea înlocuiesc bacteriile dăunătoare care contribuie la apariţia unor boli, cum ar fi cancer, obezitate sau probleme de sănătate mintală.
Oamenii de știință spun că un regim alimentar cu multe legume şi mai puţin zahăr este cel mai bun pentru bacteriile intestinale.
Concentrația de gaze cu efect de seră a crescut până la un nou nivel record.
Acest lucru arată că acțiunile de combatere a crizei climatice nu au avut până în acest moment niciun efect asupra atmosferei, potrivit unui raport al Organizației Meteorologice Mondiale.
Oamenii de știință au calculat că emisiile trebuie să scadă la jumătate până în 2030 pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.
Peste acest nivel se estimează că sute de milioane de oameni se vor confrunta cu o frecvență sporită a valurilor de căldură, episoadelor de secetă și inundațiilor.
Activităţile culturale şi artistice, precum dansul, muzica şi vizitarea muzeelor, au efecte benefice asupra sănătăţii fizice şi mintale.
Așa relevă un studiu publicat recent de Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Muzica şi cântatul s-au dovedit, de exemplu, benefice pentru persoanele care suferă de demenţă.
De asemenea, reglează nivelul glicemiei, iar copiii ai căror părinţi le citesc înainte de culcare au un somn mai lung și se concentrează mai bine la școală.