Știri 29 noiembrie 2019
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 9:30, la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localității Ion Corvin, împreună cu un sobor de ierarhi din țară și din străinătate.
Duminică, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostol Petru și Pavel, de la ora 8:30, urmată de o slujbă de Te Deum, cu prilejul zilei naționale.
Constănțenii sunt invitați la un concert de muzică patriotică.
Acesta se intitulează ’’Sus Inima Români!’’ și va fi susținut de Corala bărbătească ortodoxă Armonia, dirijată de Arhid. Ion Iulian Dumitru împreună cu Muzica Militară a Forțelor Navale Române, dirijată de Colonel Cornel Ignat.
Evenimentul se va desfășura mâine, de la orele 18:00, la Casa de Cultură din Constanța.
Cuvioșii Sofronie Saharov şi Ieronim Simonopetritul au fost canonizaţi de Patriarhia Ecumenică.
Hotărârea a fost adoptată în cadrul şedinţei Sfântului Sinod întrunit miercuri la Fanar, sub preşedinţia Patriarhului Ecumenic Bartolomeu.
Arhimandritul Sofronie Saharov s-a născut în anul 1896 în Rusia și a fost ucenicul şi biograful Sfântului Siluan Athonitul.
A trecut la Domnul pe 11 iulie 1993, în mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” pe care a înfiinţat-o în Anglia.
Părintele Ieronim Simonopetritul, născut în anul 1871, în Asia Mică, a fost timp de 20 de ani, stareţ al Aşezământului monahal Înălţarea Domnului din Atena.
S-a mutat la Domnul pe 7 ianuarie 1957.
Canonizarea vine la scurt timp după ce Sanctitatea Sa a făcut public, cu prilejul vizitei sale din Sfântul Munte, faptul că mai mulţi monahi aghioriţi vor fi trecuţi în rândul sfinţilor.
Arhiepiscopia Tomisului și Primăria Constanța organizează o acțiune umanitară.
Aceasta se numește ”De Crăciun, fii bun!” și are ca scop sprijinirea familiilor sărace din mediul rural din județul Constanța.
Astfel, până pe 15 decembrie va fi organizată o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și haine în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.
Traseele unor linii de autobuze CT Bus se modifică temporar.
Astfel, până duminică, cu ocazia manifestărilor de 1 Decembrie, liniile 100 și 100C vor circula după următorul program: între orele 09:00 – 11:00 acestea vor circula fără oprire pe tronsonul cuprins între I.C. Bratianu-zona ICIL și Bulevardul Tomis -zona Dacia; între orele 11:00 și 12:00 linia 100 se va suspenda pe perioada manifestărilor, iar linia 100C va circula pe ruta: Carrefour – Bd. Lăpușneanu – Bd. Tomis – str. Răscoalei 1907 – Bulevardul Ferdinand și Gara C.F.R.
De asemenea, între orele 12:00 și 14:00 autobuzele vor circula fără oprire pe tronsonul cuprins între I.C. Brătianu și Bd. Tomis. Linia 44 se segmentează pe traseul: – Poarta 1 – Str. Mihai Viteazu – Str I.G.Duca – Str. Țepes Vodă și retur; – Str. Ștefăniță Vodă – Bvd. Aurel Vlaicu – Str.Baba Novac – Casa de Cultură și retur, iar linia 51 se segmentează pe traseul: – Poarta 1 – Str. Mihai Viteazu – Str. I.G.Duca – Str. Țepeș Vodă și retur; – Halta Traian – Str. Eliberării – Casa de Cultură și retur.
După ora 14:00, autobuzele vor reveni la programul normal.
Circulația rutieră va fi restricționată duminică în Constanța, în contextul desfășurării manifestărilor de 1 Decembrie.
Astfel, mâine, de la ora 16:00, vor fi interzise oprirea și staționarea autovehiculelor pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, între străzile Nicolae Iorga și I.L. Caragiale.
De asemenea, duminică, de la ora 09:00, traficul rutier va fi restricționat total, pentru toate categoriile de autovehicule, pe tronsonul delimitat de bulevardul Alexandru Lăpușneanu respectiv bulevardul 1 Decembrie 1918, între bulevardul. I.C. Brătianu și bulevardul Tomis.
Excepție vor face mijloacele de transport în comun- CT BUS care vor circula, în interval orar 09:00 – 14:00.
Cei care nu virează la timp contribuțiile către stat pot face închisoare de la 1 la 6 ani.
Senatul a adoptat tacit, proiectul de lege, pentru cei care nu virează la timp contribuțiile care sunt reținute din salarii, pensii, asigurări de sănătate, drepturi de autor și alte venituri.
Un alt articol prevede pedeapsă de la 2 la 7 ani de închisoare, în cazul în care stabilirea taxelor, impozitelor şi contribuţiilor se va realiza într-o manieră greşită, neîndreptăţită, pentru obţinerea de foloase proprii.
De asemenea, în cazul omisiunii, ascunderii sursei impozitabile, distrugerii de acte contabile, executarea unor evidenţe contabile duble se pedepseşte cu închisoare între 2 şi 7 ani.
Speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din Europa.
Deși aceasta a crescut din anul 2000, rămâne cu aproape șase ani sub media europeană.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, mortalitatea evitabilă ridicată și numărul mare de decese din cauze care pot fi tratate, indică faptul că trebuie îmbunătățit modul de abordare a factorilor de risc și că ar trebui sporită eficacitatea serviciilor de asistență medicală.
Comunicatul arată îngrijorare și în privința deficitului de forță de muncă în domeniul sănătății, care rămâne critic, deoarece numărul de medici și de asistente medicale este printre cele mai scăzute din Europa.