Știri 3 decembrie 2019
Acesta s-a născut în anul 1730 în satul Săliştea Sibiului, şi încă din tinereţe a dorit viaţa monahală.
Din cauza persecuţiilor contra ortodoxiei din Transilvania, în anul 1750 a plecat la Muntele Athos, la Mânăstirea Vatoped, unde a devinit preot şi ucenic al Sfântului Paisie Velicicovski.
În anul 1763 s-a întors în Moldova, unde a vieţuit pe rând la mânăstirile Dragomirna, Secu şi Neamţ.
În anul 1781, mitropolitul Grigorie al 2-lea al Ţării Româneşti l-a chemat pe Cuviosul Gheorghe ca stareţ al Mânăstirii Cernica, pentru a revigora viaţa monahală de aici după tipicul Sfântului munte Athos.
Datorită realizărilor deosebite de la Cernica, Cuviosul Gheorghe a primit mai târziu şi stăreţia mânăstirii Căldăruşani.
Astfel, a păstorit cele două mânăstiri până la mutarea sa la Domnul din data de 3 decembrie a anului 1806 şi a fost înhumat la Mânăstirea Cernica.
În anul 2005, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea cuviosului stareţ Gheorghe de la Cernica.
Moaștele Sfântului Partenie, episcopul Lampsacului se vor întoarce în Grecia.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine Sfânta Liturghie, la Catedrala Arhiepiscopală, de la ora 7:30.
Apoi, de la ora 17:00, Ierarhul nostru va săvârși taina Sfântului Maslu la biserica Sfântul Nicolae din Năvodari, iar de la ora 19:00, la biserica Bunavestire din Constanța, vor fi aduse părticele din moaștele Sfântului Nectarie, din Grecia.
Joi, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de sfințire mare a Bisericii Sfântul Pantelimon, lângă azilul de bătrâni de pe strada Unirii, de la ora 7:45, iar de la ora 17:00, va săvârși slujba Vecerniei la Biserica Sfântul Nicolae, din cartierul Coiciu.
Vineri, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica Sfântul Nicolae din Câmpulung Moldovenesc, cu prilejul hramului.
Duminică, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfântul Nicolae și Sfântul Bretanion din apropierea localității 23 August, de la ora 8:30.
Biserica Ortodoxă o va cinsti sâmbătă pe Sfânta Muceniță Filofteea de la Curtea de Argeș.
Cu acest prilej, vineri, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia taina Sfântului Maslu la biserica Sfânta Filofteia din cartierul Km-4, de la ora 19:00.
Sâmbătă, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la biserica Sfinții Mihail și Gavriil din Topraisar, de la ora 8.30, care va primi și de-al doilea hram, Sfânta Muceniță Filofteia.
Credincioșii vor putea cinsti veșmântul Sfintei Filofteia, aflat spre închinare la acest lăcaș de cult.
Arhiepiscopia Tomisului și Primăria Constanța organizează o acțiune umanitară.
Aceasta se numește ”De Crăciun, fii bun!” și are ca scop sprijinirea familiilor sărace din mediul rural din județul Constanța.
Astfel, până pe 15 decembrie se organizează o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și haine în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.
Constănțenii sunt așteptați săptămâna aceasta să doneze sânge.
Campania se numește „Donează sânge! Fii erou!” și se desfășoară până vineri, la sediul CRTS Constanța, de pe strada Nicolae Iorga, între orele 8:30-13:30.
În prezent, procentajul donatorilor din Constanța este de 2%, iar nevoia în spitalele din județ depășește cu mult acest procent.
Proiectul este organizat de departamentul de sănătate publică din cadrul Asociației Studenţilor Medicinişti si Tinerilor Medici Constanța, în parteneriat cu CRTS Constanța.
Locuitorii orașului Negru Vodă sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea se va desfășura sâmbătă, la Clubul Pensionarilor, între orele 8.30 – 13.30.
Aceasta este organizată de către CRTS Constanța și Primaria Orașului Negru Vodă.
Astăzi este Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.
Aceasta a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 1992 şi reprezintă un prilej de a reafirma rolul important pe care aceste persoane îl au în societate şi în comunitate.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în prezent, peste un miliard de oameni, adică 15% din populația lumii trăiesc cu anumite forme de dizabilitate.
80% dintre aceștia provin din țările în curs de dezvoltare, iar 50% nu au acces la sistemul de îngrijire medicală.
Primăria Municipiului Constanța a început ieri distribuirea cadourilor de Crăciun pentru copiii din oraș.
Cele peste 32.000 de cutii cu dulciuri, cărți de colorat și de lectură vor ajunge, în scurt timp, la toți școlarii și preșcolarii din municipiul Constanța.
Aceștia au mai primit din partea Primăriei, și ghiozdane, rechizite, cărți și caiete la începutul anului școlar.