Știri 5 decembrie 2019
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși astăzi, slujba Vecerniei la Biserica Sfântul Nicolae, din cartierul Coiciu, de la ora 17:00.
Mâine, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica Sfântul Nicolae din Câmpulung Moldovenesc, cu prilejul hramului.
Biserica Ortodoxă o va cinsti sâmbătă pe Sfânta Muceniță Filofteea de la Curtea de Argeș.
Cu acest prilej, mâine, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia taina Sfântului Maslu la biserica Sfânta Filofteia din cartierul Km-4, de la ora 19:00.
Sâmbătă, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la biserica Sfinții Mihail și Gavriil din Topraisar, de la ora 8.30, care va primi și cel de-al doilea hram, Sfânta Muceniță Filofteia.
Credincioșii vor putea cinsti veșmântul Sfintei Filofteia, aflat spre închinare la acest lăcaș de cult.
Duminică, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfinții Ierarhi Nicolae și Bretanion, din apropierea localității 23 August, de la ora 8:30.
Arhiepiscopia Tomisului și Primăria Constanța organizează o acțiune umanitară.
Aceasta se numește ”De Crăciun, fii bun!” și are ca scop sprijinirea familiilor sărace din mediul rural din județul Constanța.
Astfel, până pe 15 decembrie se organizează o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și haine în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.
Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Campania se numește „Donează sânge! Fii erou!” și se desfășoară până mâine, la sediul CRTS Constanța, de pe strada Nicolae Iorga, între orele 8:30-13:30.
În prezent, procentajul donatorilor din Constanța este de 2%, iar nevoia în spitalele din județ depășește cu mult acest procent.
Proiectul este organizat de departamentul de sănătate publică din cadrul Asociației Studenţilor Medicinişti si Tinerilor Medici Constanța, în parteneriat cu CRTS Constanța.
Locuitorii orașului Negru Vodă sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea se va desfășura sâmbătă, la Clubul Pensionarilor, între orele 8.30 – 13.30.
Aceasta este organizată de către CRTS Constanța și Primaria Orașului Negru Vodă.
Astăzi este Ziua Internațională a Voluntariatului.
În anul 1985, Naţiunile Unite au desemnat data de 5 decembrie ca Ziua internaţională a Voluntarului.
Această zi este dedicată eforturilor celor care au adus o contribuţie importantă societăţii prin oferirea timpului lor ca voluntari.
Ziua de 5 decembrie este sărbătorită şi în România din anul 2000.
Postul negru poate avea efecte benefice asupra organismului.
Cercetătorii americani susţin că efectele înfometării asupra organismului pot fi miraculoase, nu pun în pericol sănătatea și ajută la pierderea kilogramelor într-un mod sănătos.
Ei recomandă postul negru în mod frecvent pentru a nu suferi de boli cardiovasculare.
Studiul a fost realizat pe aproximativ două mii de persoane, dintre care 389 dintre acestea au practicat în mod regulat înfometarea.
Astfel, mortalitatea s-a redus cu 45% în rândul persoanelor care se înfometează, iar riscul de a face un atac de cord s-a redus cu 71%.
De asemenea, experții spun că postul negru prelungit, de câte o zi în fiecare lună, pe parcursul a zece ani, determină organismul să activeze unele mecanisme benefice timp de câteva ore.
Un centru pentru protejarea victimelor violenței domestice a fost înființat la Constanța.
Acesta se numește „Sfânta Sofia” și se află în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială.
Această locuință socială a fost înființată pentru a furniza gratuit victimelor violenței domestice cazare, supraveghere, consiliere psihologică, reabilitare și reinserție socio-profesională.
În această locuință protejată pot veni adulți – victime ale violenței domestice cu domiciliul în municipiul Constanța, dar și cupluri – părinte/ reprezentant legal și copil.
Durata maximă de găzduire este de 1 an, dar în situații excepționale, contractul poate fi prelungit.
Mai mult de jumătate din pateurile de post au şapte aditivi sau chiar mai mulţi.
Așa arată un studiu recent.
Autorii cercetării au comparat conţinutul de aditivi folosiţi în ultimii nouă ani de firmele care produc astfel de alimente și au constatat că aceştia au fost prezenţi într-o cantitate considerabilă în produsele studiate.
Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor le recomandă celor ce cumpără produse de post să verifice pe etichetă ce aditivi alimentari conţin.