Știri 20 ianuarie 2020
Acestea au voie numai pe pista pentru biciclete, iar în lipsa pistei vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h.
Trotineta electrică poate transporta o singura persoana, iar pe drumurile publice trebuie sa fie echipata cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizante.
Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete şi trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani.
Nerespectarea regulilor se sancţionează cu amendă.
Traficul în aeroporturile românești se va dubla.
Aeroporturile din România vor avea nevoie, în următorii 15 ani, de investiţii pentru mărirea terminalelor şi a pistelor, în contextul în care se prognozează o creştere de 200% a traficului de pasageri.
Anul trecut, în România, s-au înregistrat 23,2 milioane de pasageri, iar în următorii 15 ani acest număr se va dubla, și va ajunge la 46 milioane de pasageri.
Tehnologia are un efect nociv asupra creierului copiilor.
Copiii cărora li se citesc frecvent povești și care nu au acces la ecranele televizoarelor, computerelor sau telefoanelor mobile în primii cinci ani de viață înregistrează o dezvoltare mai rapidă a creierului.
Concluzia nu este una nouă, dar cercetătorii au venit cu argumente clare, obținute prin intermediul imagisticii prin rezonanță magnetică.
La studiu au participat 47 de copii sănătoși, cu vârste cuprinse între trei și cinci ani.
Copiii expuși la ecrane mai mult de o oră pe zi, au zonele responsabile de învățare subdezvoltate și mai puțin organizate si rezultate mai proaste la testele cognitive.
Poluarea aerului este cea de-a treia cauză de deces, la nivel mondial.
Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Ruxandra Ulmeanu a precizat că 9 din 10 persoane din lume respiră aer poluat, iar peste 500 de mii copii, sub vârsta de 5 ani, mor din cauza infecţiilor respiratorii atribuite poluării aerului din interior, exterior şi fumatului pasiv.
Poluarea conduce, de asemenea, la schimbări climatice majore, din cauza efectului de seră.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, încălzirea globală cauzează mai multe decese anual decât trăsnetele, tornadele, cutremurele şi inundaţiile la un loc.
Guvernul nu va implementa în acest an o nouă taxă auto pentru mașinile second-hand importate.
Anunțul a fost făcut de Ministerul Mediului.
Taxa auto pe prima înmatriculare a mașinilor second-hand importate a fost eliminată în 2007 după ce Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement.
ANAF a anunțat în luna septembrie că a restituit banii către populație.
Pacienții cu tuberculoză, dar necontagioși, vor fi tratați și în sistem ambulatoriu.
Programul-pilot va fi derulat de Ministerul Sănătății anul acesta, în Bucureşti, iar în funcție de rezultate, va putea fi extins la nivel național.
Un alt obiectiv al programului este diagnosticarea rapidă a pacienților suspectați de tuberculoză, pentru a nu expune la riscul îmbolnăvirii persoanele sănătoase cu care acești bolnavi intră în contact.
Organizația Mondială a Sănătății avertizează în legătură cu lipsa de noi antibiotice care ameninţă lupta împotriva răspândirii superbacteriilor.
Bacteriile pot deveni rezistente atunci când pacienţii folosesc antibiotice de care nu au nevoie sau nu îşi termină tratamentul, oferind bacteriilor o şansă de a supravieţui şi de a dezvolta imunitate.
Pentru a contracara această rezistenţă, OMS solicită dezvoltarea de noi antibiotice, însă acest proces este complicat şi costisitor.
Aproximativ 33.000 de persoane mor în fiecare an în Europa din cauza unei infecţii rezistente la antibiotice, conform unor statistici.
România, Grecia, Bulgaria, şi Croaţia sunt ţările cu cel mai ridicat procentaj al gospodăriilor cu probleme la plata utilităţilor.
În rândul gospodăriilor din Europa, în special cele care au copii în întreţinere se confruntă cu dificultăţi la achitarea la timp a facturilor.
Dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanţe în cursul anului 2018, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică (55% din gospodăriile cu restanţe), întreţinerea locuinţei (50%) şi abonamentul telefonic (42%).
În contrast, cele mai puţine gospodării care au probleme cu plata utilităţilor sunt în Olanda, Cehia, Suedia şi Austria.
România se numără printre țările europene care se confruntă cu un puternic declin demografic.
Un studiu arată că populația țării noastre va scădea cu aproape trei milioane de oameni în următorii 30 de ani din cauza ratei scăzute a natalității și a numărului tot mai mare de români care pleacă în străinătate.
Țara noastră se află pe locul 11 în topul 20 al țărilor cu populație în scădere.
La cei 19,2 milioane oameni care trăiesc în prezent, este estimat un declin demografic de 15,5 la sută, iar România va ajunge să aibă o populație de 16,3 milioane de locuitori în anul 2050.