Știri 29 ianuarie 2020
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, slujba Vecerniei, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din localitatea Sibioara, de la ora 17:00.
Mâine, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Constanța, zona Cireșica, de la ora 8.30.
Sâmbătă, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, de la ora 7.45, iar seara va fi săvârșită o slujbă de Priveghere, de la ora 17.00.
Totodată, la Catedrală se află icoana și moaștele Sfintei Matrona din Moscova.
Acestea rămân până diseara când vor fi duse la Sibioara, apoi mâine dimineață vor poposi la Biserica Sfinții 3 ierarhi din Constanța.
Duminică, de la ora 8.30, Ierarhul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la Mănăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului” din Năvodari, care își va cinsti cel de al doilea hram, ”Întâmpinarea Domnului”.
Aşezământul pentru copii abandonați “Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare”, din Techirghiol este în stadiu de finalizare.
Potrivit inițiatorului proiectului, părintele Claudiu Banu, în perioada următoare, se va lucra la finisaje.
Întrucât aşezământul este destinat copiilor, dar și mamelor aflate în dificultate, va avea o capacitate de 9 garsoniere şi 3 apartamente cu 2 camere, cu băi individuale, dar şi spaţii de joacă şi sală de mese.
Persoanele care doresc să se implice în activităţi de voluntariat pentru îngrijirea copiilor, pot lua direct legătura cu părintele Claudiu Banu, parohul Bisericii ”Sf. Mina” din Parcul Tăbăcărie.
Compania de transport în comun din Constanța a lansat aplicația CT BUS.
Acesta este un ghid de călătorie disponibil pe telefoanele mobile, cu instrucțiuni pas cu pas, de la cea mai apropiată stație de autobuz până la cea mai simplă metodă de a ajunge la destinație.
CT BUS roagă călătorii să transmită orice sugestie cu privire la funcționarea aplicației, astfel încât aceasta să poată fi îmbunătățită.
Aplicația este disponibilă pentru Android și IOS, dar și în versiunea web.
Primăria Constanța continuă reabilitarea trotuarelor.
Zilele acestea, se lucrează la montarea de pavele pe trotuarele de pe bulevardul Mamaia, porțiunea cuprinsă între strada I.G. Duca și strada Mihai Viteazu.
De asemenea, continuă procesul de modernizare a trotuarelor pe bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între strada Poporului și strada Nicolae Iorga.
Elevii claselor a VIII-a și a XII-a vor susține simularea pentru Evaluarea națională, respectiv pentru Bacalaureat, în luna martie.
Simularea evaluării naționale începe pe 23 martie, cu proba de Limba și literatura română, urmată pe 24 martie de proba la Matematică.
Ulterior, pe 25 martie, este programată proba la Limba maternă.
În ce privește Simularea Bacalaureatului, aceasta va debuta pe 23 martie, cu proba la Limba și literatura română, iar pe 24 martie va avea loc proba scrisă obligatorie a profilului.
Pe 25 martie, va fi organizată proba de Limba maternă, pe 26 martie elevii vor susține proba scrisă la alegere a profilului.
Rezultatele la cele două simulări vor fi afișate pe 3 aprilie.
Parlamentul a eliminat pensiile speciale pentru mai multe categorii.
Camera Deputaților a adoptat, ieri, un proiect de lege în acest sens.
Printre categorii se numără parlamentari, magistrați și funcţionari publici cu statut special, iar excepție fac militarii și polițiștii.
Proiectul urmează să ajungă la președintele României pentru promulgare.
Autostrăzile nu vor mai fi construite prin parteneriat public privat.
Proiectele vor fi repartizate ministerelor de resort care sunt de acum obligate să găsească soluții pentru realizarea construcțiilor.
Prioritare sunt autostrăzile București – Comarnic și Târgu Neamț – Iași.
Potrivit premierului Ludovic Orban, pentru aceste proiecte se vor folosi bani de la buget și din fonduri europene.
Poliţiştii rutieri vor avea camere video şi vor înregistra toate discuţiile cu participanții la trafic.
9.000 de camere video vor ajunge în curând în posesia polițiștilor, iar peste aproximativ o lună, șoferii opriți în trafic vor fi avertizați că discuția cu agentul este înregistrată și, la nevoie, imaginile pot fi folosite în instanță.
Oficialii MAI spun că, în primă fază, vor primi dispozitive de înregistrare video toți polițiștii în uniformă, apoi vor beneficia de o astfel de dotare și cei din structurile speciale.
Oamenii de știință din Australia au recreat noul tip de coronavirus din China.
Ei susțin că reușita lor ar putea fi un prim pas pentru dezvoltarea unui test care să determine prezența virusului în corpul uman înainte de apariția primelor simptome.
Noul coronavirus, depistat inițial în orașul Wuhan, din China este contagios și în perioada de incubație, lucru ce îngreunează eforturile de stopare a răspândirii bolii.
Descoperirea va fi comunicată Organizației Mondiale a Sănătății, în speranța că va putea fi folosită pentru diagnosticarea și tratarea virusului.