Știri 30 ianuarie 2020
Sărbătorirea împreună a celor trei sfinţi ierarhi, a fost rânduită de către episcopul Ioan al Evhaitelor, în secolul 11.
Pe atunci, la Constantinopol apăruse o dezbatere pe tema „care dintre cei trei sfinţi ar fi mai mare şi mai vrednic de cinstire”.
În timpul dezbaterilor, episcopului Ioan i-au apărut cei trei sfinţi ierarhi care i-au spus că în calitatea lor de mari dascăli şi îndrumători în teologie, sunt egali în cinstire în faţa lui Dumnezeu, motiv pentru care să fie cinstiţi toţi trei într-o singură zi.
Deoarece fiecare dintre cei trei sfinţi are câte o zi individuală de cinstire în cursul lunii Ianuarie, episcopul Ioan a hotărât ca şi cinstirea lor împreună să fie în aceeaşi lună.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Constanța, zona Cireșica, de la ora 8.30.
Duminică, Biserica Ortodoxă va prăznui Întâmpinarea Domnului.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30, Sf. Liturghie la Mănăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului” din Năvodari, care își va cinsti cel de al doilea hram, ”Întâmpinarea Domnului”.
Totodată, sâmbătă, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, de la ora 7.45, iar seara va săvârși o slujbă de Priveghere, de la ora 17.00.
Astazi este Ziua Internațională a Nonviolenței în școli.
Aceasta a apărut ca o iniţiativă mondială, neguvernamentală, neoficială, independentă şi voluntară, care se desfaşoară acum în şcoli şi centre de educaţie din întreaga lume.
Scopul acestei zile este de a promova educaţia, armonia, toleranţa, solidaritatea, respectul pentru drepturile omului, nonviolenţa şi pacea.
A devenit oficial o problemă politică în anul 1997, în urma unei întâlniri organizate de Comisia Europeană.
Tendinţa frecvenţei adolescenţilor cu comportament agresiv, în perioada 2005-2014 a fost ascendentă şi se încadrează într-o tendinţă mondială de exacerbare a violenţei.
Lucrările de construcție a blocului de patru etaje din zona istorică a orașului au fost oprite.
În urma cercetărilor, s-a stabilit că nu au fost respectate cerințele prevăzute în autorizația de construire.
Decizia sistării lucrărilor a fost luată de procurorul de caz, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, în urma propunerii făcute de Poliție.
În cursul zilei de luni, mai mulți constănțeni au căutat în pământul excavat din zona unde urmează să fie ridicată construcția.
Oamenii au găsit fragmente de obiecte ce ar putea avea valoare arheologică.
Importurile de imunoglobuline sunt asigurate în acest an.
Anunțul a fost făcut de Ministrul Sănătății, Victor Costache, care a precizat că nu va exista o criză în contextul răspândirii coronavirusului.
Ministrul a adăugat că SUA asigură mare parte din necesarul de plasmă din Europa.
Guvernul și-a angajat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi.
Sistemul de vot ar urma să confere legitimitate primarilor aleşi, potrivit premierului Ludovic Orban.
El a mai spus că sistemul actual restrânge dreptul cetăţenilor nemulţumiţi de a schimba un primar.
Un alt lucru pe care Guvernul îl consideră extrem de important pe mecanismul cu 50% plus unu este că atunci când un primar intră în turul al doilea face ‘o alianţă transparentă’ cu unul sau două partide care să îi confere voturile necesare pentru a câştiga.
Parlamentul European a votat acordul privind Brexit-ul.
Pentru a intra în vigoare, acest acord mai trebuie să fie supus unui vot final în Consiliu, printr-o procedură scrisă care ar trebui să fie o formalitate.
Regatul Unit va părăsi blocul comunitar, la care a aderat în 1973, vineri 31 ianuarie la miezul nopţii.
În urmă cu trei ani şi jumătate, 52% din populaţia Regatului Unit a votat, într-un referendum, în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană.
Google Translate va face traduceri audio în timp real pe Android.
Funcția va permite utilizatorilor să înregistreze sunetul într-o limbă și să îl redea în timp real.
Potrivit Google, funcția, bazată pe inteligența artificială va necesita, probabil, o conexiune la internet atunci când se va lansa.
Google spune că algoritmul funcției de transcriere va evalua în mod constant traducerea, va adăuga semne de punctuație și va corecta anumite alegeri de cuvinte în funcție de contextul propoziției, dar și de accente.