Știri 12 februarie 2020
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie împreună cu PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, duminică, de la ora 8.30, la parohia „Sfântul Ierarh Nectarie”, care își serbează cel de-al doilea ocrotitor, pe Sfântul Teodor Tiron.
Acesta este cinstit de Biserica Ortodoxă, luni, 17 februarie.
Valoarea tichetelor de masă va creşte de la 15 la 20 de lei, de la 1 martie.
Așa prevede un proiect de lege adoptat în Camera Deputaţilor.
Iniţiatorii proiectului susţin că valoare tichetelor din România este printre cele mai mici din Europa şi nu este suficientă pentru o masă de prânz.
În Grecia, valoarea unui tichet de masă este de 6 euro, iar în Belgia de 8 euro.
Proiectul va fi trimis spre promulgare la Preşedintele României.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Claudiu Palaz, cere limitarea vitezei la 60 km pe oră, în afara localităţilor, pentru transportatorii de persoane.
Decizia vine în urma accidentului produs luna trecută, la Topraisar, unde două persoane şi-au pierdut viaţa.
Potrivit poliţiştilor, accidentul s-a produs din cauza neadaptării vitezei la carosabilul acoperit cu polei.
Proiectul de hotărâre va fi supus aprobării la următoarea şedinţă a Consiliului Judeţean, săptămâna viitoare.
Jurnaliştii şi tehnicienii din audiovizual vor fi scutiţi de la plata impozitului pentru veniturile din salarii.
Camera Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă pentru completarea Codului fiscal.
Potrivit proiectului, de această scutire vor beneficia persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi pentru cele provenite din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfăşurării activităţii de jurnalism.
Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare se va implementa in premiera mondiala în România.
Acest alfabet, care mai poartă numele și de Alfabetul Culorilor, a fost inventat de românul Tudor Scripor care i-a dat și numele.
Este o extensie a alfabetului Braille, iar diferența față de noul tip de alfabet constă în faptul că persoanele care şi-au pierdut vederea pe parcursul vieţii pot asocia formele geometrice cu culorile.
Alfabetul Scripor folosește atât forme geometrice bidimensionale, cât și un sistem simplu de puncte, astfel încât utilizatorul poate avea două moduri de obținere a informațiilor prin atingere.
Legea care interzice trotinetele electrice pe trotuare a intrat în vigoare.
Acestea vor putea circula doar pe pistele special amenajate, iar în cazurile în care ele nu există, circulația lor este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.
Trotineta electrică și bicicleta vor putea fi conduse doar de persoane cu vârste de peste 14 ani, iar pentru cei cu vârste între 14 și 16 ani casca de protecție este obligatorie.
Parlamentul a modificat legea Educației.
Astfel, elevii vor fi mai puțini într-o clasă și vor avea transport gratuit.
Noile norme prevăd o medie de 17 elevi într-o clasă, dar nu mai puțin de 10.
Legea votată ieri presupune și decontarea navetei școlare și gratuitate pentru elevi la accesul la muzee, concerte, teatru, operă și film.
Legea a fost trimisă pentru promulgare președintelui Klaus Iohannis.
Studenții români își riscă sănătatea cu pastile „inteligente”, ilegale, care sporesc capacitatea de memorare.
Medicamentele nootropice, pentru mărirea capacității de lucru în timpul perioadelor intense de muncă intelectuală sunt la vânzare liberă pe internet chiar dacă sunt ilegale în România. Studenții și corporatiștii sunt cei mai mulți clienți, iar psihologii avertizează că aceste pastile au efecte secundare precum insomniile sau stările de anxietate și pot crea şi dependenţă.
Potrivit specialiștilor, medicamentele de acest fel sunt folosite în medicină în afecțiuni unde există leziuni la nivelul creierului şi unde nootropicele ar ajuta la refacerea acestuia.
Egiptul a atins ieri pragul de 100 de milioane de locuitori.
Este o creştere demografică care reprezintă o provocare majoră pentru această ţară a cărei populaţie, în mare parte tânără şi săracă, este concentrată pe o mică porţiune de teritoriu şi este dependentă de Nil pentru supravieţuire.
Ţara arabă cu cea mai mare populaţie, Egiptul este pe locul al 3-lea la scară continentală, după Etiopia şi Nigeria, şi pe locul al 14-lea la nivel mondial.
În condiţiile în care rata natalităţii a explodat în ultimii 30 de ani, cu o medie de 1,5 milioane de naşteri pe an, Egiptul şi-a dublat populaţia în ultimii 30 de ani.