Știri 2 martie 2020
Este cel mai aspru şi cel mai lung dintre posturile rânduite de biserică.
El ne aduce aminte de cele 40 de zile pe care Mântuitorul le-a postit în Muntele Carantaniei, înainte de a ieşi la propovăduire, dar şi de toate perioadele de 40 de zile mai însemnate din istoria Vechiului Testament.
Durata totală a postirii este de 48 de zile, până la Duminica Învierii Domnului, deoarece după Postul Mare urmează Săptămâna Patimilor.
În tot acest timp, credincioşii consumă alimente de post şi participă la slujbele special rânduite în biserică pentru această perioadă.
Dezlegări la peşte vor fi numai de sărbătoarea Buneivestiri, pe 25 martie şi în Duminica Floriilor, pe 12 aprilie.
În Postul Mare credincioşii pot participa la slujbele speciale rânduite de Biserică.
Acestea încep chiar din această seară, cu slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, slujbă ce va fi săvârşită în primele 4 zile ale acestui post.
La catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Canonului de la ora 17.
Miercuri și vineri, Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, de la ora 8, la Catedrala arhiepiscopală.
Slujba Canonului cel Mare este un imn liturgic dedicat pocăinţei pe care suntem datori să o facem faţă de Dumnezeu, din cauza păcatelor şi greşelilor noastre.
De asemenea, o altă slujbă specială din acest post va fi şi slujba deniilor din a 5-a şi ultima săptămână a postului, cea a Patimilor Domnului.
Slujba Canonului cel Mare se va transmite în direct la postul nostru de radio și video pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.
Luxemburg a devenit prima țară din lume în care transportul public este gratuit.
Autorităţile din Luxemburg au eliminat tarifele pentru trenuri, tramvaie şi autobuze, în încercarea de a rezolva problema ambuteiajelor şi a poluării.
De asemenea, s-a luat această măsură pentru a-i ajuta pe cei cu venituri mici, care astfel vor economisi în jur de 100 de euro pe an.
Gripa sezonieră este mai periculoasă ca noul coronavirus.
Aceasta a îmbolnăvit de 6 ori mai mulți români decât anul trecut, în aceeaşi perioadă.
În acest sezon, din cauza virusului gripal au fost înregistrate 47 de decese, iar în sezonul precedent, în aceeași perioadă, au fost înregistrate de 3 ori mai multe – 154.
Virusul gripal rămâne însă periculos, iar după o săptămână în care a scăzut numărul de cazuri, acum este din nou în creștere. Pentru a reduce răspândirea gripei, specialiştii recomandă populației să consulte medicul de familie în cazul depistării unor simptome specifice, să se izoleze voluntar la domiciliu, să respecte regulile de igienă și să evite aglomerațiile.
Românii din străinătate vor putea să afle detalii despre locurile de muncă disponibile în România.
Platforma guvernamentală interactivă va fi aplicată experimental în Italia.
Reprezentaţii mediului de afaceri spun că, pentru reducerea deficitului de forţă de muncă, este nevoie de o simplificare a procedurilor de aducere a muncitorilor străini în România, de măsuri pentru repatrierea românilor plecaţi la muncă în străinătate şi, mai ales, de îmbunătăţirea sistemului educaţional.
Divorțul prin mediere a fost interzis printr-o decizie a Curții Supreme.
Magistrații Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au stabilit că desfacerea unei căsnicii este o problemă personală, în care este implicat statutul persoanei și nu poate fi subiect de negociere.
Astfel, de la data la care decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, oricine vrea să divorțeze este obligat să treacă printr-un proces, cu termene, avocați și martori.
O parte dintre constănțeni nu au astăzi căldură în apartamente.
RADET anunță o avarie pe infrastructura de transport a agentului termic.
Sunt afectate zonele Spitalul Militar, Poliția Judeteană, Capitol, Facultatea de Medicină, Casa Căsatoriilor, Faleză Nord și Tomis 1.
Reprezentanții regiei spun că echipele de intervenție depun toate eforturile necesare repornirii instalațiilor în cel mai scurt timp.
Marea Neagră este cea mai poluată din Europa.
BBC atrage atenţia asupra faptului că Marea Neagră este tratată de zeci de ani ca un coş de gunoi al Europei de Est, în apele acesteia fiind deversate zilnic cantități uriașe de deşeuri provenind din industrie și agricultură.
Astfel, Marea Neagră are de două ori mai mult gunoi marin decât Marea Mediterană.
Cu toate acestea, în zonele care au fost curăţate sistematic, o ameliorare a situaţiei este deja vizibilă, lucru care dă speranţe că Marea Neagră încă mai poate fi salvată.