Știri 6 martie 2020
Ierarhul nostru va săvârși Taina Sf. Maslu la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului, de la ora 17.
Mâine, Ierarhul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la biserica Sf. Gheorghe, din localitatea Ștefan cel Mare, de la ora 8, urmată de slujba parastasului de 40 de zile pentru părintele Ștefan Vasile, care a fost parohul bisericii.
Apoi, de la ora 17, va oficia Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Gheorghe din localitatea Dobromir Deal, unde va fi adusă spre închinare o copie a icoanei Maicii Domnului din Smolensk.
Aceasta va rămâne în biserică până duminică, 8 martie.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica Ortodoxiei.
Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, de la ora 8.30.
După slujbă, se va merge într-o procesiune a icoanelor, numită Calea Sfinților, pe următorul traseu: faleza Cazinoului, str. Remus Opreanu, str. Revoluției din 22 decembrie 1989, str. Arhiepiscopiei, catedrală.
Icoanele vor fi aduse și purtate în mâini de către credincioși, în semn de mărturisire a importanței cultului icoanei în viața Bisericii.
O acțiune de donare de sânge va avea loc marți, în localitatea Adamclisi.
Persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la Caminul Cultural din localitate, între orele 09.00-13.00.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța, Primaria Comunei Adamclisi si Parohiile: Adamclisi, Șipote, Petroșani, Pietreni, Ion Corvin, Cetatea și Zorile.
O locuință protejată, destinată victimelor violenței domestice a fost inaugurată la Constanța.
Cel mult șase persoane pot fi găzduite în această locuință protejată, pe o perioadă de maxim un an, interval în care vor beneficia de cazare, masă și alte servicii care să le permită să își reorganizeze viața, atât pe plan personal, cât și profesional.
Proiectul a fost realizat cu fonduri europene și cofinanțat de Consiliul Județean Constanța.
Plajele cuprinse între Corbu și Vama Veche vor fi nivelate și igienizate.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ABADL, Marieta Iorga, până pe 15 aprilie, instituţia desfăşoară „activităţi specifice de pregătire a sectoarelor de plajă” până la deschiderea sezonului estival 2020.
Activităţile constau în lucrări de: nivelare, degajarea panourilor de stuf, igienizări manuale şi mecanizate, transportul deşeurilor rezultate la rampele de depozitare şi îndepărtarea nisipului din zona de delimitare a plajelor.
Miercuri au început înscrierile pentru producătorii și dealerii de autovehicule în programul Rabla.
Condiţiile de participare în programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, precum şi documentele pe care trebuie să le depună solicitanţii pot fi găsite în ghidurile de finanţare ale celor două programe, publicate în Monitorul Oficial, pe 3 martie şi pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu.
În cadrul programului, cuantumul primei de casare a maşinii vechi este de 6.500 de lei, cu excepţia motocicletelor, pentru care prima de casare va fi de 3.500 de lei.
Peste 2.000 de elevi sunt afectați de suspendarea cursurilor din cauza gripei.
Ministerul Educației precizează că această cifră nu reprezintă numărul copiilor bolnavi.
Cursurile sunt suspendate parţial din cauza gripei în unităţi de învăţământ din Constanța, Mureş, Timiş, Iaşi, Cluj, Braşov, Sibiu, București și Suceava.
Antarctica este una dintre zonele în care încălzirea globală are efecte dramatice.
Jurnaliștii BBC au mers acolo ca să afle cât de mari sunt schimbările și pericolul.
Aceștia spun că în unele zone din Antarctica, apa este deja mai caldă, iar fauna din zonă va întâmpina dificultăți de adaptare la noile temperaturi.
Fumatul, împreună cu poluarea, distrug în timp toate mecanismele de apărare ale sistemului respirator.
Potrivit medicilor, poluarea are un efect devastator asupra organismului fumătorilor.
Persoanele care locuiesc în Capitală şi în marile oraşe sunt expuse, zilnic, la cel puţin şase substanţe toxice, printre care şi plumbul şi monoxidul de carbon.
Totodată, cei care aleargă în zone poluate sunt expuși riscului crescut de boli cronice pulmonare.
Carantina poate avea efecte psihologice pe termen lung.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că plasarea în carantină poate duce la stres post-traumatic, confuzie şi furie.
Efectele pot fi depistate după câteva luni sau chiar ani.
Acest studiu a fost desfăşurat în zece ţări asupra unor pacienţi diagnosticaţi cu SARS, Ebola sau MERS.
Comunicarea şi transparenţa sunt aspecte cheie ale carantinei voluntare, iar realizarea acesteia duce la consecinţe mai puţin severe decât carantina impusă.