Știri 23 martie 2020
Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice se vor oficia în lăcaşul de cult de către preoţi, diaconi, călugări, cântăreţi și paraclisier, fără participarea credincioșilor, urmare a noilor măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.
Slujbele cu caracter privat (cununie, botez, înmormântare) pot fi oficiate în biserici cu participarea a maxim 8 persoane.
Slujba Sfântului Maslu de obște a fost suspendată de Cancelaria Sf. Sinod, dar credincioșii pot citi acasă acatistul unui sfânt vindecător.
La solicitarea credincioşilor, preotul se poate deplasa la domiciliul acestora pentru convorbiri duhovniceşti, spovedanie şi împărtăşanie, cu respectarea normelor de protecție, inclusiv mască şi mănuși sanitare.
Parohiile sunt obligate să dezinfecteze în mod repetat căile de acces, mobilierul bisericesc şi suprafeţele, să aerisească frecvent lăcaşurile de cult și să asigure igienizarea mâinilor pentru toţi cei care vin la biserică în afara slujbelor.
Măsurile excepţionale luate de autorităţi au ca scop să protejeze propria noastră sănătate şi sănătatea celor din jurul nostru.
Circulația persoanelor în afara locuinței este restricționată de aseară.
Între orele 6-22, autoritățile recomandă să ieșim din casă doar pentru a merge la muncă, pentru procurarea bunurilor de bază, pentru asistență medicală, pentru îngrijirea copilului, a bolnavilor, bătrânilor sau a celor cu dizabilități, pentru decesul unui membru de familie sau pentru activități sportive individuale în apropierea locuinței.
Noaptea, între orele 22-6 circulația persoanelor este permisă doar pentru motivele menționate și numai în baza unor documente doveditoare sau a unei declarații pe proprie răspundere.
Nerespectarea acestor măsuri se sancționează civil, contravențional sau penal.
ANM a emis o atenționare cod galben de intensificări ale vântului și precipitații mixte, pentru Dobrogea și jumătatea estică a Munteniei.
Aceasta este valabilă până miercuri, la ora 10.00
Astfel, în Dobrogea și în jumătatea estică a Munteniei, vor fi intensificări ale vântului cu viteze în general de 55…75 km/h. Temporar se vor semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, cu depunere de strat de zăpadă.
Astăzi este Ziua Mondială a Meteorologiei.
Aceasta se sărbătoreşte din anul 1961 şi semnifică intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenţiei Organizaţiei Mondiale a Meteorologiei.
Prin această zi, oamenii sunt invitaţi să conştientizeze şi să aprecieze munca profesioniştilor care, zi de zi, actualizează informaţiile despre vreme.
Un număr de 189 de ţări aniversează, astăzi, 70 de ani de la prima atestare a Zilei Mondiale a Meteorologiei.
Locuitorii orașului Medgidia sunt așteptați joi să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze sunt rugate să se prezinte la Protoieria Medgidia, biserica Sf. Ap. Petru și Pavel, între orele 8.30 – 13.30.
De asemenea, constănțenii sunt așteptați la donare, sâmbătă la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga, între orele 9 – 13.
Medicii fac un apel către toți cei care pot și vor sa se implice și asigură că infecția nu se transmite prin sânge.
Pe de altă parte nu pot dona cei care au fost în contact cu persoane aflate în izolare, infectate sau personalul medical care se ocupă de îngrijirea bolnavilor de coronavirus.
De astăzi, toate centrele comerciale sunt închise.
În interiorul acestora rămân deschise doar magazinele alimentare, farmaciile şi serviciile de curăţătorie.
Și cabinetele stomatologice își suspendă activitatea.
Medicii stomatologici vor lucra doar pentru urgenţe în următoarea perioadă, iar tratamentele sau intervenţiile chirurgicale sunt suspendate.
CT BUS anunță măsuri de distanțare socială.
Astfel, scaunele din autobuze sunt marcate pentru ca publicul să știe care sunt locurile pe care se poate așeza pentru a respecta distanța minimă de siguranță.
Totodată, CT BUS roagă publicul călător să aloce mai mult timp călătoriei cu autobuzul, astfel încât, dacă mijlocul de transport în comun ajuns în stație este aglomerat, să aștepte următoarea cursă.
Compania recomandă pentru propria siguranță, să amânați, pe cât posibil, deplasările neesențiale.
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța este dotat cu un robot de ultimă generație care dezinfectează.
Acesta a fost achiziționat anul trecut cu fonduri de la Primăria Municipiului Constanța și funcționează pe bază de lumină UVC. Tehnologia robotului de dezinfecție are o eficiență de peste 99% în distrugerea virusurilor și bacteriilor.
Aparatul acționează fără intervenție umană și este utilizat la capacitate maximă în saloanele în care se află bolnavi, pentru protecția personalului sanitar dar și a pacienților.