Știri 5 mai 2020
Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis.
El a precizat că situația nu s-a îmbunătățit încă, iar relaxarea se va face pas cu pas.
Potrivit președintelui, din 15 mai deplasările în esență vor fi restricționate pentru a pleca din localitate, cu câteva excepții.
De asemenea, vor fi deschise saloanele cosmetice, cabinetele stomatologice şi muzeele, ‘în condiţii speciale de distanţare’.
Tot din 15 mai, nu va mai fi necesară declaraţia pe proprie răspundere la deplasarea în localitate, a adăugat șeful statului.
Calendarul de înscriere în învăţământul preşcolar a fost aprobat de Ministerul Educaţiei.
Astfel, înscrierea copiilor la grădiniţă se va face în trei etape, începând de pe 8 iunie.
Înscrierea pentru prima dată a copiilor la grădiniţă se va desfăşura în 3 etape.
Etapa I are loc între 8 iunie – 3 iulie, etapa a II-a între 20 iulie – 10 august, iar etapa a III-a, programată în perioada 11 – 31 august, se referă la ”Corecturi”.
Etapa de reînscriere a copiilor în învăţământul preşcolar se desfăşoară între 25 mai şi 5 iunie, potrivit Ministerului.
La sfârşitul lunii aprilie, Ministerul Educaţiei anunţa că înscrierile la clasa pregătitoare şi la grădiniţă pot fi realizate online.
Elevii infectați cu noul coronavirus pot susţine examenele de Bacalaureat sau Evaluare naţională izolați.
Declarația a fost făcută de ministrul Educaţiei, Monica Anisie.
Examenul de evaluare națională începe pe 15 iunie, iar cel de bacalaureat începe pe data de 22 iunie.
Programa celor două examene conține mai puțină materie decât până acum, prin eliminarea conținutului celui de-a doilea semestru.
Persoanele fizice și companiile pot solicita amânarea ratelor la creditele bancare, până la jumătatea acestei luni.
Așa prevede Ordonanța de urgență a Guvernului.
Aceste solicitări pot fi transmise prin email, telefonic, prin cerere sau prin completarea unui formular online.
Instituția atrage atenția că amânarea ratelor trebuie acceptată doar pentru cei care au dificultăți financiare din cauza pandemiei, pentru a nu afecta lichiditatea şi solvabilitatea sistemului bancar.
Şapte din zece angajaţi români vor să continue să lucreze de acasă şi după relaxare a măsurilor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.
Conform datelor centralizate, 60% dintre cei chestionaţi cred că lucrul la distanţă ar fi util cel puţin o zi – două pe săptămână, iar 10% ar vrea să lucreze chiar trei, patru zile de acasă în perioada următoare.
În acelaşi sens, un sfert dintre angajaţi se aşteaptă să revină la birou în luna mai, dar activitatea acestora în clădirile de birouri va fi reluată treptat, în funcţie de evoluţia epidemiei de coronavirus şi de măsurile anunţate de către autorităţi.
Primăria Constanța desfășoară lucrări de modernizare ale creșelor.
Este vorba despre lucrări complexe care presupun modificări interioare și exterioare, schimbarea instalațiilor termice, sanitare și electrice, amenajarea curților interioare și dotarea cu echipamente de joacă.
Lucrările vor dura aproximativ 1 an.
Peste 300 de milioane de elevi și studenți din întreaga lume nu pot merge la școală.
Acest absenteism este unul fără precedent la nivel mondial, potrivit UNESCO.
Toate aceste eforturi sunt făcute pentru a opri răspândirea virusului, iar soluția închiderii școlilor este una pe care un număr mare de țări a aplicat-o.
Școlile din România sunt închise încă din 11 martie, urmând că acestea să se redeschidă cel mai devreme în septembrie.
Fenomenul știrilor false afectează copiii și adolescenții.
Aceștia sunt extrem de vulnerabili în faţa anxietăţilor sociale, iar expunerea la ştiri false acutizează starea de nelinişte şi panică, arată Organizaţia „Salvaţi Copiii”.
Aceasta a lansat o pagină web numită „Ştirile false pe înţelesul tuturor“, ce oferă consiliere specializată copiilor şi părinţilor care se confruntă cu situaţii neplăcute întâmpinate pe internet sau care au neclarităţi cu privire la autenticitatea informaţiilor din mediul online.
În ultima perioadă, fenomenul ştirilor false s-a intensificat, una dintre ele care s-a propagat rapid fiind cea care leagă apariţia virusului de dezvoltarea tehnologiei 5G.
O mască ar putea costa 2 lei, din 15 mai.
Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, Virgil Popescu.
În prezent, prețurile variază de la 4 până la 6 lei.
Premierul Ludovic Orban a declarat săptămâna trecută că purtarea măştilor în spaţiile publice închise, inclusiv în magazine, mijloacele de transport în comun sau chiar la serviciu, va fi obligatorie și că măsura va fi valabilă atât timp cât va fi necesar, în funcţie de evoluţia răspândirii noului coronavirus în România.
Primăria Constanța continuă acțiunile de dezinfecție în cartierele orașului nostru.
Astfel, începând cu ora 19.00, 7 utilaje încărcate cu detergent concentrat pentru uz profesional în spălarea străzilor vor interveni în următoarele zone: Peninsula, Centru și Tomis I.
Din dispoziția primarului Decebal Făgădău, aceste măsuri privind gestionarea bolilor înalt contagioase au fost luate încă din luna martie.