Știri 20 mai 2020
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, de la ora 9.00.
Duminică, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Sfânta Elena de la Mare, din apropierea localității Costinești, de la ora 9.00.
IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a trecut la Domnul.
Acesta a încetat din viață azi noapte, în jurul orei 1:00 la Institutul „Matei Balș” din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord.
Din cauza infectării cu noul coronavirus, ierarhul fusese transportat de la Suceava la București cu un elicopter SMURD pe data de 20 aprilie. În urma complicațiilor pulmonare apărute, părintele arhiepiscop în vârstă de 90 de ani a fost intubat.
Înaltpreasfințitul Pimen s-a născut pe 25 august 1929, în localitatea Greabănu, jud. Buzău, la botez primind numele Vasile.
A fost frate de mănăstire și monah, profesor, pedagog, apoi stareț, paroh, muzeograf, dar și reprezentant al Patriarhiei Române la Ierusalim, exarh, Episcop vicar, apoi Arhiepiscop.
Dumnezeu să-l odihnească!
CRTS Constanța face din nou apel la cetățeni să vină să doneze sânge.
Potrivit Centrului, luna trecută au fost recoltate 572 de pungi de sânge, cea mai scăzută colectă lunară din ultimii 20 de ani.
CRTS este deschis publicului de luni până vineri, între orele 7.30 – 13.30 și sâmbăta aceasta, între orele 9.00 – 13.00.
Cinci mii de cutii de Euthyrox, importate din Spania, vor fi donate farmaciilor din opt orașe, printre care și Constanța.
Medicamentele ar trebui să fie disponibile de astăzi, dar președintele Colegiului Farmaciștilor din Constanța, Vasile Rizea, spune că încă nu au fost stabilite farmaciile care vor distribui acest tratament.
Firma producătoare a anunțat că, în următoarele două luni, va livra o cantitate foarte mare de Euthyrox, care va acoperi toate solicitările.
În prezent, se estimează că în România sunt în jur de 500.000 de pacienţi cu afecţiuni tiroidiene.
Testarea imunologică se va face în fiecare judeţ şi pe fiecare grupă de vârstă.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că testarea care va începe la nivel naţional după data de 1 iunie are rolul de a arăta care este procentajul persoanelor din România care s-au imunizat şi prezintă anticorpi pentru noul coronavirus.
Ministrul a mai spus că astfel va putea fi previzionată şi o evoluţie ulterioară a acestei pandemii.
ANM a emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru mai multe județe, printre care și Constanța.
Aceasta este valabilă până mâine dimineață la ora 6.00.
Astfel, în Dobrogea, Oltenia, Banat, Muntenia și în cea mai mare parte a Transilvaniei și Moldovei vor fi frecvente descărcări electrice, vijelii, intensificări ale vântului cu viteze de 60…70 km/h, grindină și averse torențiale.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.
Primele plăţi ale stimulentului financiar acordat personalului medical se vor face până la sfârşitul săptămânii.
Anunțul a fost făcut de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
El a precizat că aproximativ 14 mii de cadre medicale vor fi plătite prin intermediul Ministerului Sănătăţii, iar aproape 30 de mii prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Marcel Boloş a adăugat că două spitale au depus deja cerere pentru decontarea cheltuielilor cu echipamentele medicale din fonduri comunitare.
Cardurile de sănătate nu mai sunt necesare până la finalul lunii iunie.
Serviciile medicale şi farmaceutice vor fi acordate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate până la sfârşitul lunii viitoare, fără să fie necesară utilizarea cardului.
CNAS anunţă că va fi menţinută această reglementare până la 30 septembrie pentru serviciile acordate în medicina primară şi ambulatoriu de specialitate.
Participarea elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a la cursurile de pregătire şi la examenele naţionale va fi supravegheată de un cadru medical.
Declarația a fost făcută de ministrul Educației, Monica Anisie.
Pe 2 iunie, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a se vor întoarce în bănci pentru pregătirea examenelor naționale.
Evaluarea Națională va începe pe 15 iunie cu proba scrisă la Limba și literatura română.
Bacalaureatul începe pe 22 iunie cu proba scrisă la Limba și literatura română, iar probele de competență au fost anulate.
Cea mai gravă secetă din ultimul secol afectează Europa de Est.
În unele părţi din România şi Polonia aceasta este cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani, în Cehia este cea mai gravă din ultimii 500 de ani.
În România, în condiţiile în care randamentele culturilor de cereale sunt aşteptate să fie afectate de secetă, există în continuare un potenţial real pentru reintroducerea interdicţiilor la export.