Știri 29 iunie 2020
Aceștia se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, deoarece au fost “căpetenii ale apostolilor” şi “învăţători ai lumii”, şi au contribuit, la răspândirea cuvântului evanghelic în multe părţi ale lumii.
Sfântul Apostol Petru s-a născut în Galileea în anul 10 înainte de Hristos şi a primit la botez numele de Simon.
El este fratele Sfântului Apostol Andrei, cel care a adus creştinismul în țara noastră.
Îl urmează pe Mântuitorul Iisus Hristos, devine apostol, şi primeşte misiunea de a vesti tainele împărăţiei lui Dumnezeu şi de a împărtăşi harul divin.
La rândul său, Sfântul Apostol Pavel, s-a născut între anii 1-5, în cetatea Tars şi a primit iniţial numele de Saul.
A studiat Scriptura Vechiului Testament şi a devenit zelos păzitor al legii si aprig prigonitor al creştinilor.
Participă chiar la uciderea Arhidiaconului Ştefan, când păzeşte hainele ucigaşilor.
Pe când însă mergea la Damasc, pentru a prigoni pe creştini, aude glasul lui Hristos, care îl întreabă: „Saule, Saule, de ce Mă prigoneşti?”, ocazie cu care se converteşte la creştinism.
Episcopul Damascului, Anania, l-a botezat pe la anul 34-35 şi a primit numele Pavel.
Tot atunci şi-a recăpătat vederea pe care şi-o pierduse în urma revelaţiei.
Sfântul Ioan Gură de Aur a spus despre el că “este fereastra prin care lumea păgână a văzut pe Hristos”.
În ziua de 29 iunie a anului 67, ambii Apostoli au fost martirizaţi la Roma, Sfântul Apostol Petru prin răstignire cu capul în jos, iar Sfântul Apostol Pavel prin tăierea capului, din porunca împăratului Nero.
În România, cei doi apostoli sunt declaraţi şi ocrotitori ai penitenciarelor.
Potrivit statisticilor, peste jumătate de milion de români poartă numele sfinţilor apostoli Petru si Pavel, iar aproximativ trei sferturi sunt bărbaţi.
Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța își serbează astăzi ocrotitorii spirituali.
Totodată, anul acesta se împlinesc 137 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei.
Zidită între anii 1883-1885, aceasta a suferit deteriorări în timpul celui de-al doilea război mondial, şi a fost restaurată între anii 1946-1950, în timpul Episcopului Chesarie Păunescu şi al Patriarhului Iustinian Marina.
A fost repictată în stil neobizantin cu decoraţiuni şi motive naţionale româneşti de pictorul profesor Gheorghe Popescu şi de Niculina Dona de la Vrancea, iar mobilierul a fost executat la Paris, după desenele arhitectului Ioan Mincu.
Catedrala adăposteşte moaşte ale Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, ale Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion, ale Sfântului Stelian şi o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Din anul 2002, Catedrala are statut de mănăstire.
Astăzi este și Ziua Internațională a Dunării.
Aceasta este sărbătorită din anul 2004, la propunerea ţărilor riverane şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea.
Ziua marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia.
Astăzi încep înscrierile în învățământul profesional în sistem dual.
Astfel, până pe 3 iulie, absolvenții de clasa a VIII-a pot ocupa cele peste 100 de locuri disponibile în unitățile de învățământ profesional dual din municipiul Constanța.
În fiecare școală gimnazială vor fi prezenți reprezentanți ai Asociației Comitetului Județean al Părinților din Constanța și ai Inspectoratului Școlar Județean care vor oferi consiliere părinților și elevilor interesați să aleagă sistemul de învățământ profesional dual.
Companiile mari ar putea fi obligate să angajeze pensionari.
Inițiatorii unui proiect depus la Senat cred că experiența seniorilor le-ar fi de folos angajaților tineri.
Pensionarii ar urma să fie angajați de toate companiile private care au o cifră de afaceri mai mare de cinci milioane de lei și cel puţin cinci angajaţi.
În cazul acestor angajați, nu vor fi plătite contribuții sociale și de sănătate pentru partea din salariu mai mică decât salariul mediu brut pe economie.
Reprezentanții patronatelor nu cred însă că o astfel de lege ar aduce multe beneficii.
Etapa specială a Evaluării Naționale începe astăzi.
Peste 200 de elevi care nu au putut susține Evaluarea Națională în același timp cu colegii lor, din cauza epidemiei de COVID-19 s-au înscris la etapa specială a examenului.
Etapa specială debutează cu proba scrisă la Limba și literatura română, iar mâine se va desfășura proba la Matematică.
Primele rezultate se vor afișa joi, 2 iulie.
Euthyrox, medicamentul necesar pacienţilor cu afecţiuni tiroidiene, lipseşte în continuare din farmacii.
Sunt peste 150.000 de români care au nevoie lunar de acest tratament.
O perioadă, criza a fost rezolvată cu o donaţie de la Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente, dar cutiile cu pastile s-au epuizat rapid.
Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lepădatu spune că reprezentanţii asociaţiilor de pacienți au epuizat toate formele de a atrage atenţia autorităţilor şi nu ştiu ce ar putea să facă în continuare.
Pediatrii din Marea Britanie cer revenirea copiilor la școală. Specialiștii spun că izolarea îi poate afecta grav pe cei mici.
Ei avertizează că, dincolo de probleme emoționale, situația riscă să producă pe viitor inegalități greu de estompat, mai ales pentru cei mai săraci, care nu au avut mijloace pentru lecții la distanță.
În plus, spun pediatrii, școala oferă o structură esențială în dezvoltarea sănătoasă a celor mici.
Ineditul acestei pandemii și a măsurilor impuse înseamnă că abia peste mai multe luni sau chiar ani se va putea vedea exact cât de mult i-a afectat izolarea pe cei mici.