Știri 17 iulie 2020
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la mănăstirea Dumbrăveni, de la ora 8.00.
Duminică, Biserica Ortodoxă va cinsti Aflarea moaștelor Sf. Cuv. Serafim de Sarov.
Astfel, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie la schitul „Sf. Serafim de Sarov”, din apropierea localității Ion Corvin, de la ora 8.30.
Apoi, de la ora 17.00, va săvârși slujba Vecerniei la Mănăstirea Sf. Ilie din localitatea Istria, iar de la ora 20.00, Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Ilie din Techirghiol.
Luni, în ziua cinstirii Sf. Proroc Ilie Tesviteanul, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la biserica Sf. Ilie din zona CET, de la ora 8.30.
Astăzi este Ziua Națională a Donatorului.
Aceasta este organizată, din 2014, de către Asociaţia Transplantaţilor din România şi Agenţia Naţională de Transplant.
Din anul 2005, în România se sărbătoreşte, în luna aprilie, „Ziua Naţională a Transplantului”.
Astfel este marcată performanţa echipei profesorului Irinel Popescu, care a realizat, la 15 aprilie 2000, prima operaţie de transplant hepatic din România.
Autobuzele CT Bus vor circula și pe ruta Năvodari – Constanţa, de anul viitor.
Astfel, reînființarea fostei linii 23 va fi posibilă prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Constanța.
Primăria Năvodari va pune la dispoziția cetățenilor un chestionar online și o adresă de e-mail, pe baza informațiilor primite urmând a se lua decizii privind rutele interne din Năvodari, stații, puncte de descărcare, regularitatea transportului de zi și de noapte.
Acest demers va cuprinde în prima fază localitățile Constanța, Năvodari, Ovidiu, Mihail Kogălniceanu și Cumpăna.
Legea carantinării și izolării a fost votată majoritar de senatori.
Potrivit legii, vor fi izolați atât pacienții care prezintă semne ale bolii, cât și persoanele asimptomatice, pentru 48 de ore.
Măsura izolării trebuie să fie dispusă pe durata limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia pe care o determină.
Senatorii jurişti au eliminat din lege toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent înalt patogen.
În sistemul de învățământ preuniversitar vor funcționa, din viitorul an școlar, unități de învățământ cu statut de unități–pilot, experimentale și de aplicație.
Decizia a fost adoptată în ședința Guvernului de ieri.
Rolul acestor unități de învățământ este de a pune în aplicare și de a evalua proiecte de cercetare educațională, noi modele curriculare și de carieră didactică, în vederea fundamentării de politici publice la nivel național.
În România ar urma să fie aplicat un model care prevede asigurarea unui program flexibil de muncă.
Potrivit comunității de afaceri, munca cu timp redus presupune un parteneriat între angajatori, stat și salariați, cu avantaje pentru toate părțile implicate.
Iniţiativa este împărtăşită de mediul de afaceri din vestul ţării, unde se află o influentă comunitate a mediului de afaceri româno-german.
Momentan proiectul se află pe masa de lucru a guvernului, urmând să fie adoptată în acest sens o hotărâre de guvern.
Guvernul va acorda tichete de masă în valoare lunară de 180 de lei pentru persoanele cu vârsta de peste 75 de ani cu pensii sociale.
Aproximativ 300.000 de persoane ar urma să beneficieze de această măsură, a anunțat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
Oficialul a declarat că – în negocierile cu Comisia Europeană – va propune scăderea vârstei pentru acordarea acestui ajutor.
Poluarea fonică din marile aglomerări urbane provoacă anual cel puțin 12.000 de decese premature și circa 48.000 de cazuri noi de boli cardiovasculare în Europa.
Acestora li se adaugă alte circa 6,5 milioane de persoane care se plâng de tulburări cronice ale somnului, iar Agenția Europeană de Mediu estimează că aceste cifre ar fi mai mari.
Problemele de somn nu dispar în timp, deoarece organismul continuă să producă din reflex acele alerte cu hormoni de stres, chiar dacă zgomotul nu se mai produce.
La nivel global, poluarea fonică este considerată al doilea factor de risc ambiental de deces, după poluarea aerului.