Știri 27 iulie 2020
Originar din Nicomidia, a primit la naştere numele de „Pantoleon”, adică „cel întru toate puternic, ca un leu”.
A deprins secretele medicinei alături de un doctor din cetate, iar prin mijlocirea preotului Ermolae, a deprins învăţătura de credinţă.
A fost botezat de Ermolae şi i s-a pus numele Pantelimon, adică „cel cu totul milostiv”.
Acest nume este pe deplin ilustrat de viaţa sa, deoarece s-a dedicat bolnavilor pe care i-a tămăduit cu iscusinţa medicului, dar şi cu puterea credinţei.
S-a mutat la Domnul în jurul anului 305, în timpul persecuţiilor lui Diocleţian, a fost supus la chinuri grele şi în cele din urmă decapitat.
Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon este unul dintre cei mai populari sfinţi din calendarul creştin.
El este invocat deseori de către cei în suferinţe, ca unul care aduce grabnică vindecare.
Sinodul B.O.R. a luat act de răspunsurile întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe autocefale despre modul împărtășirii credincioșilor în cadrul Sfintei Liturghii pe timp de pandemie.
Astfel, toate Bisericile Ortodoxe autocefale rămân fidele tradiției liturgice ortodoxe de împărtășire a credincioșilor dintr-un singur Potir sfințit și cu o singură linguriță sfințită.
În contextul apropierii datei alegerilor locale, programate pentru sfârșitul lunii septembrie, Sinodul a reiterat faptul că Biserica Ortodoxă Română rămâne neutră din punct de vedere politic, însă îi îndeamnă pe toți cetățenii ortodocși să-și manifeste dreptul la vot având în vedere criterii care vizează realizarea binelui comunitar și promovarea valorilor creștine în societate.
Basilica Sfânta Sofia din Istanbul trebuie să fie „un simbol al păcii și înțelegerii”.
Așa consideră președintele rus Vladimir Putin și premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care au apreciat că monumentul este „o realizare a întregii omeniri”.
Statele Unite, Uniunea Europeană și UNESCO și-au exprimat la rândul lor consternarea față de modificarea statutului monumentului.
Un purtător de cuvânt al președintelui turc Erdogan a anunțat că unele mozaicuri din catedrala Sfânta Sofia, reprezentând figuri creștine, vor fi acoperite cu draperii în timpul rugăciunilor musulmane.
Spitalele din România se află pe ultimul loc în Europa la aparatele de tomografie computerizată.
Așa arată datele Eurostat, potrivit cărora țara noastră este urmată de Franța, Polonia și Olanda.
În perioada 2013 – 2018, disponibilitatea aparatelor de tomografie computerizată în raport cu numărul locuitorilor a crescut în majoritatea statelor Uniunii.
Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Portugalia, urmată de Bulgaria şi Slovenia.
Primul centru de recuperare a persoanelor cu probleme respiratorii din țară va fi construit la Timișoara, în cel mult 2 ani.
Acesta va aparține de Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” și va avea 22 de locuri.
În acest centru vor fi tratați cei cu sechele după infectarea cu noul coronavirus, dar și pacienți cu probleme apărute după transplant.
Valoarea investiției va fi de 8 milioane de euro, în aceasta sumă fiind incluse și echipamentele medicale.
Randamentul de instruire a elevilor în metoda „şcolii online“ este la jumătatea randamentului elevului în metoda şcolii clasice.
Declarația aparține preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, după ce ministrul educaţiei a indicat că cel mai probabil scenariu referitor la începerea anului şcolar vizează varianta „hibridă“, în care, prin rotaţie, unii elevi vor merge la şcoală, iar alţii vor face ore online.
Liderul sindical a cerut Ministerului Educaţiei să asigure o transmisie tehnică foarte bună a lecţiei, în cazul continuării „şcolii online“ din toamnă.