Știri 29 iulie 2020
Poemul patriotic „Un răsunet” de Andrei Mureşanu şi melodia culeasă de Anton Pann stau la baza imnului naţional de astăzi, „Deşteaptă-te, române.
Imnul a fost intonat în timpul Războiului de independenţă, în timpul Primului Război Mondial şi la Marea Unire din 1918, precum şi în cel de-al Doilea Război Mondial.
Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, „Deşteaptă-te, române!” a fost ales imediat după Revoluţia din decembrie 1989 Imnul naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.
Imnul naţional este considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.
Traficul rutier se modifică de duminică, pe străzile delimitate de bulevardul Mamaia și strada I.G. Duca.
Astfel, strada Mihai Viteazu devine arteră cu sens unic, dinspre strada Călugăreni până în bulevardul Mamaia.
Pe strada Țepeș Vodă se va circula dinspre strada Mihai Viteazu spre strada I.G. Duca.
De asemenea, de duminică, se modifică traseele liniilor 44, 48, 51, 51b și 101, astfel: traseele 48 și 101 vor circula pe sensul de mers către Consulatul Turc, pe str. Mihai Viteazu – bd. Mamaia – str. I.G.Duca – bd. Ferdinand.
Autobuzele 44, 51 și 51b vor circula spre Poarta 1 pe următorul traseu: str. I.G.Duca – bd. Mamaia – str. Mihai Viteazu- Poarta 1.
Totodată, autobuzele 44 și 51 vor circula pe sensul de deplasare către Casa de Cultură pe următorul itinerariu: Poarta 1- str. Mihai Viteazu – str. Țepeș Vodă – str. I.G .Duca.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență propune noi restricţii.
Printre acestea se numără obligativitatea purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetelor județene.
Se interzice desfășurarea activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.
Pentru plaje, distanța mai mică de 2 metri între șezlonguri și persoane este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți.
Propunerile urmează să fie supuse aprobării Guvernului.
Turiştii români pot călători, din nou, în Turcia, fără a intra în izolare la întoarcere.
Potrivit Rador, Institutul Naţional de Sănătate Publică a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat.
Vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Alin Burcea, anunţă că turoperatorii români de chartere vor relua, din 15 august, zborurile spre Antalya.
Românii nu sunt obligaţi să prezinte rezultatul negativ al unui test COVID-19, autorităţile aeroportuare făcând testări aleatoriu celor care intră în Turcia.
Autoritățile și companiile publice sau private cu cel puțin 50 de salariați, au obligația de a angaja persoane cu dizabilităţi într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de lucrători.
În caz contrar, vor plăti lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.
În plus, companiile au obligația organizării unor concursuri de angajare exclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi.
Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional și merge la președinte pentru promulgare.
Ministerul Sănătății propune patru variante pentru începerea anului școlar.
Scenariul hibrid care implică și cursuri online şi normale, la școală, va putea fi aplicat în două moduri: fie preşcolarii şi elevii din ciclul primar vin toţi la şcoală, iar elevii din gimnaziu şi liceu doar parţial, jumătate în clasă, restul acasă, fie toţi elevii şi preşcolarii revin parţial în clase, prin rotaţie, cu respectarea distanţei de 1 m.
Scenariul cel mai optimist este acela în care toţi elevii se întorc la şcoală.
Decizia va fi luată de școli împreună cu inspectoratele şi DSP-urile din fiecare judeţ.
Ministerul Educaţiei a precizat că documentul este încă în discuţie şi că o decizie finală va fi luată în câteva zile.
Proiectul de lege privind violența domestică a fost adoptat în camera decizională.
Astfel, persoana împotriva căreia s-a instituit un ordin de restricție și îl încalcă este pasibilă de închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Potrivit legii, împăcarea părților nu înlătură răspunderea penală.
De asemenea, persoana care solicită ordin de protecție poate beneficia de un avocat din oficiu în cazul în care nu are unul.
ANM a emis o avertizare cod galben de caniculă pentru mai multe regiuni, printre care și Dobrogea.
Aceasta este valabilă astăzi și mâine.
Astfel, în cea mai mare parte a Dobrogei, Olteniei, Munteniei și local în Moldova, va fi caniculă, cu maxime ce vor depăși frecvent 35 de grade.
Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală, depășind pragul critic de 80 de unități, iar nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi peste 20 de grade Celsius.
Studenții vor să voteze în centrele universitare și nu în localitatea de domiciliu.
Uniunea Studenţilor din România propune ca cei care doresc să voteze să poată face o cerere prin care să solicite schimbarea circumscripţiei în cadrul căreia îşi exprimă dreptul de vot, cu cel puţin 23 de zile înaintea scrutinului.
Potrivit Uniunii Studenților, astfel se poate evita frauda electorală.