Știri 6 august 2020
Sărbătoarea face parte din rândul praznicelor Împărăteşti ce sunt închinate Domnului Nostru Iisus Hristos şi ne aduce aminte de momentul în care Mântuitorul Şi-a schimbat în mod minunat chipul feţei Sale, pe muntele Taborului, în prezenţa a trei dintre ucenicii Săi, Petru, Ioan şi Iacov.
Datele istorice spun că această sărbătoare are ca origine momentul sfinţirii unei biserici zidite de Sfânta împărăteasă Elena, pe muntele Taborului, în secolul 4.
Atestarea documentară a sărbătorii apare în prima jumătate a secolului 5, în cadrul unor cuvântări festive ale Patriarhului Proclu al Constantinopolului, patriarhului Chiril al Alexandriei sau papei Leon cel Mare.
În secolul 8, odată cu generalizarea acestui Praznic Sfântul Andrei Criteanul a compus o predică pentru Schimbarea la Faţă, iar Sfinţii Ioan Damaschinul şi Cosma de MAIUMA au compus imne religioase în cinstea sărbătorii.
În această zi, conform canonului 28 al Sinodului Trulan din 692 există obiceiul ca în biserici să se aducă spre binecuvântare prinoase din struguri, ca simbol al mulţumirii către Dumnezeu pentru roadele toamnei care se apropie.
Pentru bucuria acestei sărbători, Biserica a rânduit astăzi dezlegare la pește, întrucât ne aflăm în Postul Adormirii Maicii Domnului.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia în această noapte, de la ora 23.00, Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfintei Teodora de la Sihla, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Mâine, Ierarhul nostru va oficia de la ora 7.30, slujba de sfințire mică a bisericii Sf. Împărați Constantin și Elena din localitatea constănțeană Credința, apoi va oficia Sf. Liturghie.
Noaptea, de la ora 23.00, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la Mănăstirea Sf. Nectarie și Înălțarea Domnului de la Bărnărel, Vatra Dornei.
Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze pot veni sâmbătă, la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga, între orele 09.00 – 13.00.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de recrutare donatori de celule stem.
Patriarhia Română transmite un mesaj de compasiune și solidaritate pentru poporul libanez.
Marți, Beirutul a fost afectat de o explozie în care au murit cel puțin 100 de persoane și au fost rănite 4.000.
Aceasta a fost produsă de aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu, care erau stocate în depozitul portului din Beirut fără măsuri de precauție.
Biserica Ortodoxă Română își exprimă profunda compasiune și solidaritate cu toți cei afectați de catastrofă și se roagă lui Dumnezeu să odihnească în pace sufletele celor ce și-au pierdut viața, să consoleze familiile îndoliate și să dăruiască însănătoșire celor răniți.
18 mini-autobuze vor intra pe trasee, în Constanţa.
Anunțul a fost făcut de directorul companiei CT Bus, Bogdan Niță.
De asemenea, celor 104 autobuze noi deja în circulaţie şi celor 18 mini-autobuze, li se vor adăuga şi 41 de autobuze electrice.
Bogdan Niță a mai precizat că vor introduce şapte trasee noi, iar două dintre ele vor fi deservite de cele 18 mini-autobuze.
Permisele de intrare în Rezervația Biosferei Delta Dunării se pot plăti de astăzi prin sms.
Această nouă facilitate completează celelalte opțiuni de plată, respectiv aplicația online de eliberare a permiselor, automatele de eliberare a acestora , precum și Centrele de Vizitare și Educație Ecologică.
Tariful pentru SMS variază în funcție de costurile aplicate de operatorul de telefonie mobilă și de cursul valutar BNR.
Elevii care au în familie chiar și un telefon conectat la internet nu vor putea primi tablete de la Ministerul Educației.
Așa arată ordinul ministrului Monica Anisie care prevede cine și cum va primi dispozitivele pentru școala online.
Ministerul Educației a decis să cumpere 250.000 de tablete pentru copiii din medii defavorizate, însă asociațiile de elevi atrag atenția că 900.000 de elevi au nevoie de un dispozitiv, așa că statul a introdus criterii restrictive.