Știri 12 octombrie 2020
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși mâine, de la ora 17.00, slujba Vecerniei la biserica Sf. Cuv. Parascheva din Năvodari, urmată de o procesiune cu icoana și veșmântul Sfintei.
Miercuri, de la ora 8.45, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Cuv. Parascheva” din Cumpăna, apoi va săvârși Taina Sfântului Botez pentru doi copii instituționalizați.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel face apel la coresponsabilitate şi cooperare, pentru a evita constrângeri excesive.
Patriarhia Română își exprimă deplina solidaritate cu toți credincioșii ortodocși care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, responsabilă a pelerinajului anual de la Iași.
Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română.
Măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu, a mai spus Patriarhul României.
Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a început lucrările de combatere a eroziunii costiere – faza II.
Mii de tone de nisip vor fi aduse din largul Mării Negre și va fi reașezat pe sectoarele afectate în prezent de eroziune, astfel încât lățimea lor să crească până la 100 de metri.
Lucrările de înnisipare vor începe în Năvodari și Mamaia, urmând ca, în primăvara anului viitor, să înceapă și în Eforie.
Proiectul este în valoare totală de 800 milioane de euro.
Pacienții asimptomatici care nu au comorbidităţi vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţii medicale.
Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
El a mai spus că această măsură este necesară pentru a nu aglomera unitățile de primiri urgențe.
În context, el a arătat că asimptomaticii care suferă și de alte boli vor rămâne în continuare internați după evaluare, iar cei cu simptome, dar fără afecțiuni asociate, vor primi un tratament la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie.
Pandemia afectează starea emoţională a angajaţilor români.
Pentru aproape jumătate dintre cei care lucrează, sarcinile de serviciu au fost, în această perioadă, extrem de stresante şi dificile, arată un sondaj recent.
Două treimi dintre angajaţii români se simt afectaţi emoţional de pandemie, iar 17% au cerut ajutor de specialitate pentru a-şi menţine sănătatea psihică în această perioadă.
Sondajul mai evidenţiază faptul că nevoia de a lucra de acasă a crescut nivelul de stres pentru 42% dintre cei intervievaţi.
Masca ar putea fi obligatorie în spaţiile publice, în cazul în care va creşte numărul de infectări.
Declarația a fost făcută de premierul Ludovic Orban.
El a adăugat că, în ultima perioadă, s-a înregistrat o intensificare a îmbolnăvirilor mai mare decât s-ar fi aşteptat, dar s-a declarat convins că acest fenomen poate fi oprit.
Totodată, premierul a subliniat că se vor intensifica controalele la nivelul instituţiilor publice.
Criminalitatea informatică este în creștere.
Aceasta în contextul în care în ultimii ani s-a dezvoltat rețeaua de internet, sunt tot mai mulți utilizatori de laptopuri, telefoane smart și tablete, iar firmele și-au mutat activitatea economică în mediul online.
O metodă frecvent întâlnită este reprezentată de apelurile telefonice de tip phishing.
Concret, infractorii apelează victima și folosind diverse pretexte, o conving să divulge date personale sau financiare ori să le transfere bani.
În aceste situații, constănțenii sunt sfătuiți să verifice întotdeauna identitatea apelantului, contactând organizația în numele căreia pretind că sună.
O altă metodă este reprezentată de SMS-urile de tip phishing, când victimelor le sunt transmise diferite link-uri.
Porturile Constanța și Gdansk vor fi legate printr-o cale ferată.
Acest proiect are ca obiectiv principal modernizarea unor coridoare feroviare, atât pentru utilizarea comercială, cât și pentru transportul rapid al forțelor și echipamentelor militare pe teritoriul României, cu o lungime totală de 3.663 km.
Calea ferată va traversa patru state: Polonia, Slovacia, Ungaria și România.
Premierul Ludovic Orban a declarat că va propune sistarea evenimentelor private.
De asemenea, acesta ia în calcul revenirea la vechiul sistem în care era permisă participarea a maxim 20 de persoane.
În prezent, evenimentele se organizează cu maxim 50 de persoane în spații închise și cu 100 de persoane în spații exterioare.
Măsura va fi luată în contextul în care foarte mulți organizatori de evenimente nu respectă aceste reguli în organizarea nunților.