Știri 16 octombrie 2020
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, Sf. Liturghie la biserica Sf. Ap. și Evanghelist Luca, din localitatea Horia, de la ora 8.00.
Tot mâine, de la ora 23.00, Ierarhul nostru va săvârși Acatistul Învierii Domnului, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Astăzi este Ziua Mondială a Alimentaţiei.
Aceasta a fost marcată de Adunarea Generală ONU, în anul 1980, deoarece s-a considerat că ‘alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi prosperităţii fiinţei umane’.
Evaluarea stării de nutriţie şi a alimentaţiei populaţiei, realizată în anul 2011, a scos la iveală faptul că populaţia României are o alimentaţie preponderent nesănătoasă.
Conform specialiştilor, alimentaţia românilor se caracterizează printr-un aport mare de grăsimi şi proteine totale, un aport insuficient de carbohidraţi şi de fibre alimentare, dar şi de calciu, magneziu şi seleniu.
Totodată, dieta românilor conţine un consum dublu de sare faţă de valorile recomandate.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de alimentaţia nesănătoasă, astfel că 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentaţie incorectă şi dezechilibrată.
Cazurile medii şi uşoare de COVID pot rămâne la domiciliu, de săptămâna viitoare.
Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
El a mai spus că Executivul pregătește o ordonanţă de urgenţă în acest sens.
Ministrul Sănătăţii a mai precizat că medicii de familie, prin contracte separate, suplimentare, cu Casa de Asigurări de Sănătate pot face monitorizarea prin telemedicină sau pot presta servicii medicale la Direcţia de Sănătate Publică pentru anchete epidemiologice.
Pe de altă parte, medicii de familie au anunțat că ar putea renunța la contractul cu CNAS, dacã vor fi obligați sã meargã la domiciliul persoanelor depistate pozitiv cu noul coronavirus.
Persoanele din categoriile vulnerabile vor fi primele imunizate când va fi gata vaccinul anti-COVID.
Premierul Ludovic Orban a declarat că este posibil ca imunizarea să fie gratuită.
El a adăugat că Guvernul a adoptat un memorandum în acest sens şi că are informaţii potrivit cărora există două companii care sunt în faza finală de testare a vaccinului.
Restricţiile pentru pelerinajul de la Iaşi au fost ridicate de astăzi.
Măsura vine după opt zile în care doar cei cu buletin de Iaşi au avut voie să se închine la Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Deocamdată, credincioşii vor avea culoare separate, de intrare şi ieşire şi vor fi îndemnaţi să păstreze distanţa fizică şi să poarte mască.
Aproximativ 200.000 de gospodării vor fi racordate la reţeaua de canalizare.
Este vorba despre cele din localităţile cu mai puţin de 2.000 de locuitori.
Bugetul aprobat de Guvern este de 500 de milioane de euro, iar valoarea investiţiei eligibile este de 2.500 de euro pe gospodărie, a declarat ministrul fondurilor europene, Marcel Boloş.
Poșta Română va asigura livrarea până la ușa clientului în orice localitate.
Aceasta a dezvoltat o nouă reţea de transport care să asigure livrarea mecanizată, având suport logistic dedicat, în fiecare localitate de pe teritoriul României.
Noile servicii permit și livrarea produselor alimentare „la ușă”.
Totodată, Poşta Română a introdus tariful de livrare la domiciliu a trimiterilor import supuse comisionului vamal: 14 lei/trimitere, pentru destinatarii care solicită expres acest lucru.
ANM a emis o informare meteorologică de ploi moderate cantitativ pentru toată țara.
Aceasta intră în vigoare de la orele 18.00 și este valabilă până mâine, la ora 10.00.
În intervalul menționat, aria ploilor se va deplasa către estul și sud-estul teritoriului.
Va ploua moderat cantitativ, iar local în Dobrogea, Oltenia, Muntenia și Moldova vor fi averse ce vor avea și caracter torențial și descărcări electrice.
Simularea recensământului populaţiei începe din această lună.
Este o repetiţie generală pentru acţiunea de anul viitor, când va fi aflat numărul real al românilor rămași în țară şi date despre cei plecaţi în străinătate.
Informaţiile preliminare ar putea ajuta inclusiv în criza sanitară actuală pentru stabilirea ratei infectărilor dintr-o anumită zonă și a măsurilor ce se impun.
Simularea recensământului se va desfăşura inclusiv în noiembrie și va fi pentru prima dată când colectarea datelor se va face în format digital.