Știri 23 octombrie 2020
De asemenea, de la ora 23.00, va oficia Acatistul Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și Acatistul Învierii Domnului, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Duminică, Ierarhul nostru va sfinți altarul de vară al parohiei Sf. Arh. Mihail și Gavriil din Topraisar, de la ora 8.30, apoi va săvârși Sf. Liturghie.
Luni, de sărbătoarea Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Ierarhul Tomisului va săvârși de la ora 8.00, Sf. Liturghie la biserica Sf. Dimitrie din Constanța, zona Delfinariu.
Marți, Arhiepiscopul Tomisului va sluji la parohia Sf. Mare Mc. Dimitrie din Coroana, protoieria Callatis, iar miercuri, de la ora 8.00, va oficia Sf. Liturghie la Mănăstirea Dervent, cu prilejul hramului noii biserici, Sf. Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești.
La pelerinajul din Capitală, de Sf. Dimitrie cel Nou, vor putea participa doar bucureștenii.
Primăria Capitalei a aprobat protocolul cu Patriarhia Română pentru organizarea pelerinajului, în perioada 25-27 octombrie, în zona Patriarhiei.
organizatorul va institui puncte de filtrare a participanților în zonele de acces al publicului.
Potrivit documentului, persoanele organizate pe rândul de așteptare vor beneficia de marcare la fiecare 1,5 metri, iar pe stâlpi vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor igienico-sanitare.
România va trece la ora oficială de iarnă în acest week-end.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00.
Duminică, ziua va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Din anul 1997, România a adoptat trecerea la ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.
Trecerea la ora oficială de iarnă sau de vară se face pentru ultima dată anul acesta.
Trecerea la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, când ora 4 devine ora 3, toate trenurile de călători care au ora de plecare după ora 4, vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.
Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale.
Inspectoratul Școlar Județean Constanța a solicitat Ministerului Educației, 60 de posturi de norme suplimentare, atât pentru personalul didactic, cât și pentru personalul auxiliar și nedidactic.
Solicitarea a fost aprobată și este așteptată informarea oficială a Ministerului.
Cele 60 de norme vor fi direcționate către unitățile școlare în care s-au produs aceste ajustări.
Situația a apărut în iarna acestui an din cauza gestionării defectuoase a angajaților din inspectoratul școlar din acea perioadă.
Localitatea Fântânele din jud. Constanța intră în carantină pentru 14 zile.
Măsura a fost luată ca urmare a depășirii ratei de incidență cumulată, peste pragul de 3/1.000 locuitori.
În acest moment, indicele, în localitatea din județul Constanța, a ajuns la 8.4/1.000 de locuitori.
Mai precis, din populația totală de 1.664 de locuitori, până în acest moment au fost confirmate, în ultimele două săptămâni, 14 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.
Abandonul școlar devine un pericol real în această perioadă.
O anchetă sociologică efectuată de organizația Salvați Copiii arată că 20% dintre școlile românești s-au aflat în această situație și că aproape 30% dintre elevi și peste 40% dintre profesori nu dețin resursele necesare pentru ore online.
România se află în prezent pe ultimele locuri în clasamentele europene privind educația deoarece are a treia cea mai mare rată a abandonului școlar timpuriu, cea mai mică pondere a absolvenților de studii superioare și cea mai slabă rată privind participarea adulților la procesul de învățare.
Peste 1.800 de școli din toată țara țin în prezent cursurile exclusiv online.
Cu toate acestea, în doar 284 dintre ele au fost depistate cazuri de COVID-19, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.
Trecerea în scenariul roșu s-a făcut în celelalte unități din cauza incidenței ridicate a cazurilor în localitățile în care se află.
5.000 de școli sunt în scenariul galben, în care elevii participă la cursuri prin rotație, iar în 10.000 de școli toate orele se desfășoară normal.
Mai multe linii de autobuze vor avea traseul deviat astăzi.
Astfel, liniile 42, 44, 48, 51 și 101 vor fi deviate, între orele 19.30 – 05.00.
Motivul îl reprezintă lucrările de asfaltare care se execută pe strada Mihai Viteazul, între bulevardele Ferdinand și Mamaia.