Știri 7 decembrie 2020
A trăit la începutul secolului 13 în oraşul Târnovo din Bulgaria.
De mică s-a arătat a fi iubitoare de oameni şi milostivă aşa încât îşi dădea hainele şi mâncarea celor săraci.
Însă faptele ei bune au mâniat aşa de tare pe tatăl ei încât acesta o bătea adeseori.
Odată însă, pe când copila avea 12 ani, tatăl s-a mâniat aşa de tare încât a aruncat cu toporul spre ea şi a omorât-o pe loc.
Prin minune dumnezeiască, sfânta a dorit ca trupul ei să fie dus în cetatea domnească de la Curtea de Argeş.
Astfel, în timpul domnitorului Radu cel Mare, sfintele moaşte au fost aduse în biserica domnească de la Argeş, iar în anul 1517 ele au fost aşezate în mânăstirea de la Curtea de Argeş, ctitoria domnitorului Neagoe Basarab.
Numele Sfintei Filofteia se traduce prin sintagma „iubitoare de Dumnezeu”.
Arhiepiscopia Tomisului organizează cea de a doua ediție a campaniei umanitare ”De Crăciun, fii bun!”.
Aceasta se desfășoară până joi și are ca scop sprijinirea familiilor sărace din mediul rural din județul Constanța.
Astfel, va fi organizată o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și jucării în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.
Institutul Cantacuzino a lansat un produs cu proprietăți antioxidante și de stimulare a imunității în perioadele cu infecții respiratorii.
Produsul se numește Orostim și este un supliment alimentar care conține o combinație dintr-un lizat atomizat format din 15 tulpini bacteriene și o pulbere de extract de orz verde.
Acesta va fi comercializat la punctul de vânzare al institutului.
O companie americană a dezvoltat o metodă revoluționară de depistare timpurie a peste 50 de tipuri de cancer, printr-un simplu test de sânge.
Programul-pilot de administrare a acestui test va începe la mijlocul anului viitor, pe un eșantion de 165 de mii de voluntari, și se va desfășura pe parcursul a trei ani.
140 de mii dintre participanții la programul-pilot au vârste între 50 și 79 de ani și nu prezintă simptome specifice nici unei forme de cancer.
Elevii vor învăța de anul viitor, despre știri corecte și capcanele media.
Astfel, elevii de liceu din România vor putea dobândi competenţe media prin introducerea în școli-pilot, a programului „Predau educaţie media – Laboratorul de educaţie şi cultură media”, dezvoltat de Centrul pentru Jurnalism Independent.
Acesta împreună cu Ministerul Educaţiei au anunţat semnarea unui parteneriat.
Competențele media sunt ”indispensabile într-un context în care interacțiunea cu informația, și, implicit, cu dezinformarea, a devenit parte dominantă a vieții de zi cu zi și a procesului de învățare”, potrivit ministerului.
Guvernul a stabilit la 100 de lei cuantumul minim al bursei pentru elevi.
Potrivit Ministerului Educaţiei, complementar acestui plafon, autorităţile publice locale pot stabili un cuantum mai mare, în funcţie de posibilităţile financiare ale acestora.
Ministerul precizează că bursele se alocă elevilor din învăţământul preuniversitar de stat cu frecvenţă, în anul şcolar 2020 – 2021.
Guvernul a actualizat lista de medicamente gratuite şi compensate, cu 39 de molecule inovative.
O parte dintre ele vor fi disponibile de la 1 ianuarie, iar restul, o lună mai târziu.
Acestea sunt destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, boli autoimune, afecţiuni rare, diabet, HIV, SIDA şi pentru pacienţii cu transplant.
Cele mai multe medicamente de ultimă generaţie introduse pe listă sunt destinate pacienţilor cronici, trataţi în cadrul programelor naţionale de sănătate – a declarat ministrul de resort, Nelu Tătaru.