Știri 22 ianuarie 2021
La ora 19.00, ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu la mănăstirea Colilia, iar mâine de la ora 8.00, va săvârși Sf. Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
Seara, de la ora 21.45, va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistele Sfinților Ierarhi Bretanion și Grigorie Teologul, cinstiți de Biserica Ortodoxă luni.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la Mănăstirea Sfinții Ierarhi Nicolae și Bretanion, din localitatea 23 August, cu prilejul hramului, de la ora 8.30.
De la ora 17.00, va participa la un concert de cântece patriotice dedicat Zilei Unirii Principatelor Române, ce va avea loc la parohia “Naşterea Maicii Domnului ” din localitatea Murfatlar.
50 de preoți din Arhiepiscopia Tomisului au donat sânge.
Acțiunea de ieri este prima pe anul acesta și face parte din cadrul Protocolului încheiat în 2018 între Arhiepiscopia Tomisului și CRTS Constanța.
Prezent la eveniment, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a subliniat că a dona sânge înseamnă a dona viață și dragoste către aproapele nostru.
La rândul ei, directoarea CRTS Constanța, Dr. Alina-Mirella Dobrotă a arătat că proiectul este o minune, colaborarea cu preoții și credincioșii fiind una deosebit de utilă și necesară.
Până acum, Arhiepiscopia Tomisului și CRTS Constanța au organizat 40 de acțiuni de donare, din care au rezultat peste 2000 de unități de sânge donate.
Vârstnicii şi persoanele cu boli cronice vor avea prioritate la programarea pentru efectuarea vaccinului împotriva SARS- COV-2.
Comitetul Naţional de coordonare privind vaccinarea a adoptat o hotărâre care prevede că aceste două categorii vor beneficia în viitor de 75% din locurile disponibile în centrele de imunizare, iar restul de 25% va fi pus la dispoziţia persoanelor din domeniile profesionale esenţiale.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale urmează să modifice până la sfârşitul săptămânii viitoare platforma pe care se fac înscrierile pentru vaccinare.
Uniunea Europeană a lansat un apel la evitarea călătoriilor neesenţiale, pentru a face faţă ameninţării noilor mutaţii ale coronavirusului.
Ulterior, Franţa a anunţat că va impune cu începere de duminică călătorilor din alte ţări europene să prezinte un test PCR realizat cu 72 de ore înainte de plecare.
În faţa mutaţiilor coronavirusului, mai contagioase, mai multe ţări au înăsprit restricţiile în ultimele zile, cum ar fi Germania. Olanda a anunţat o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii cu începere de la orele 21.00, iar Portugalia închiderea şcolilor.
Numărul de elevi din clasele de început de ciclu în învăţământul liceal cu frecvenţă – zi va fi redus.
Așa a decis ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Astfel, numărul elevilor în clasă se va reduce de la 28 la 24 pentru filiera tehnologică şi învăţământul profesional, inclusiv dual, precum şi pentru filiera vocaţională – profil sportiv, teologic, pedagogic şi învăţământul liceal de artă, de la 28 la 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică.
Recensământul populației a fost amânat pentru anul viitor.
Astfel, recensământul de probă se va desfăşura în perioada 1 februarie – 31 martie 2021, iar recensământul populaţiei şi locuinţelor se va desfăşura în perioada 1 februarie – 17 iulie 2022.
Rezultatele finale ale acestuia vor fi publicate în luna decembrie 2023, conform Eurostat.
Potrivit INS, acest recensământ este primul care se va desfăşura preponderent online.
Ultimul recensământ a avut loc în octombrie 2011.
Sistemul garanţie-returnare pentru deşeurile din ambalaje va fi implementat.
Potrivit ministrului mediului, Tanczos Barna, este o soluţie care funcţionează la nivel european şi este varianta cea mai potrivită consumatorului român.
Acesta s-a întâlnit cu asociaţia OIREP Ambalaje, reprezentantul organizaţiilor care implementează obligaţiile privind răspunderea producătorului în ceea ce priveşte deşeurile din ambalaje.