Știri 3 februarie 2021
De la ora 18.00, va fi prezent la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”, de la Radio Dobrogea.
Apoi, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Întâmpinării Domnului și Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri, de la ora 8.00, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Înălțarea Domnului” din satul natal, Gheorghițeni, județul Suceava, iar sâmbătă, de la ora 6.30, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Nașterea Sf. Ioan Botezatorul” din Capu Codrului, județul Suceava.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea Dobromir, județul Constanța, de la ora 8.45.
Din acest an, persoanele cu dizabilităţi pot opta pentru decontarea carburantului în locul biletelor gratuite pentru transport interurban.
Decontarea se face în limita a 1500 de lei pe an pentru persoanele cu handicap grav şi 750 de lei pentru cele cu handicap accentuat, pe baza unei cereri însoţite de bonurile fiscale privind utilizarea carburantului.
Potrivit Autorității Naţionale pentru Persoane cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, însoţitorul persoanei cu dizabilităţi poate fi orice persoană care conduce autovehiculul, inclusiv asistentul personal profesionist.
Şcolile se vor redeschide în format fizic pe 8 februarie pentru majoritatea copiilor.
Anunțul a fost făcut ieri, de președintele Klaus Iohannis.
El a explicat că în scenariul verde, adică în localităţile în care sunt puţine cazuri de COVID, toţi copiii merg fizic la şcoală, în scenariul galben – cei de grădiniţă, din clasele I-IV şi din clasa a VIII-a şi a XII-a, în scenariul roşu – copiii de grădiniţă şi clasele I-IV, restul făcând şcoala online.
De asemenea, Ministerul Educaţiei a precizat că elevii cu contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică şi cu vulnerabilităţi vor învăţa online.
Cancerul de sân este cel mai răspândit tip de cancer, depășindu-l pe cel pulmonar.
Specialiștii OMS preconizează până la aproximativ 30 de milioane de cazuri noi pe an, în 2040, de la 19,3 milioane, anul trecut.
Obezitatea la femei reprezintă un factor de risc comun în cancerul de sân.
Aceasta este totodată un factor de risc pentru cazurile generale de cancer.
Carburanţii sunt tot mai scumpi.
Preţurile au ajuns la aproape acelaşi nivel cu cel care era înainte de apariția crizei sanitare.
Companiile petroliere pun scumpirile pe seama creşterii accizei și a evoluției cotaţiei barilului de petrol.
Economiștii avertizează că dacă trendul continuă, va declanșa scumpiri în lanț.
La nivel național, litrul de benzină este mai scump acum, în medie, cu 12 bani față de cât era la începutul anului, iar cel de motorină, cu 9 bani.
Tinerii români consumă alcool de la 13 ani.
Un studiu arată că 82% dintre elevi sunt consumatori.
Rezultatele sunt alarmante, atrag atenția atât psihologii cât și medicii toxicologi care susțin că acest obicei nesănătos le poate afecta adolescenților memoria și comportamentul.
Psihologii cred că de vină sunt sărăcia, teribilismul și accesul facil la astfel de produse.
Potrivit raportului, România depășește de două ori media europeană la consumul zilnic de tutun.
Mai exact, 5% din elevii români fumează, față de media europeană de aproape 3%.
Persoanele cu dizabilități, aflate în căutarea unui loc de muncă, pot folosi voucherele pentru tehnologia asistivă și pentru achiziția de accesorii.
În plus, recent a fost aprobat și ordinul care permite achiziția de două dispozitive, în cazul unor deficiențe bilaterale, informează Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.
Voucherele au o valoare de aproximativ 5.000 de euro.