Știri 7 aprilie 2021
Din anul 1950, în fiecare an, la 7 aprilie, se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii, zi în cadrul căreia sunt abordate probleme de maximă importanţă pentru anul respectiv şi se încearcă să se atragă atenţia asupra unei zone prioritare de care să se ocupe Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Pandemia a afectat sănătatea, a împins mai mulți oameni către sărăcie și nesiguranță alimentară și a amplificat inechitățile de gen, sociale și de sănătate.
În acest an, Ziua Mondială a Sănătății face apel la eliminarea inechităților în materie de sănătate, ca parte a unei campanii globale care durează un an și care încearcă să aducă oamenii împreună pentru a construi o lume mai bună.
Noi locuri de parcare au fost amenajate pentru locuitorii din zona Casa de Cultură.
Au fost finalizate lucrările de asfaltare a parcării situate pe aleea Nalbei, astfel că 37 de noi locuri de parcare au fost date în folosință prin reamenajarea porțiunii carosabile care a fost eliberată de garaje.
În această săptămână se vor finaliza și lucrările de amenajare a parcărilor situate pe terenul delimitat de străzile Tulcei și Badea Cârțan și pe aleile adiacente.
Proiectul presupune amenajarea a peste 470 de noi locuri de parcare pe terenul delimitat de străzile Tulcei și Badea Cârțan.
Adopțiile vor putea fi realizate mult mai ușor, în urma unor modificări legislative intrate recent în vigoare.
Una dintre cele mai importante modificări care duce la scurtarea timpului în care un copil poate fi declarat adoptabil, se referă la faptul că pentru acest lucru nu mai este nevoie şi de acordul rudelor de până la gradul IV, iar atestatul de adoptator are acum o valabilitate de 5 faţă de 2 ani înainte de adoptarea modificărilor legislative.
În plus, adoptatorul poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata maximă de un an şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 85% din media veniturilor realizate în ultimii 2 ani”, potrivit Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.
Sumele primite în acest caz nu pot fi mai mici de 1700 de lei pe lună şi nu pot depăşi pragul de 8.500 de lei.
Vaccinarea prin intermediul centrelor mobile va demara pe 20 aprilie.
Într-o primă etapă, vor fi operaţionalizate 20 astfel de centre la nivel naţional care vor deservi populaţia din zona rurală.
Pentru aceste centre de vaccinare se va aloca cu prioritate vaccinul Johnson&Johnson pentru a facilita procesul de imunizare, având în vedere că acest tip de vaccin se face într-o singură doză.
Autobuzele CT BUS circulă doar până la ora 22:00.
Astfel, programul de transport este de luni până vineri, în intervalul orar 05:15 – 22:00, iar în week-end, între orele 05:45 – 22:00.
Măsura a fost luată în concordanță cu un Ordin emis de Primăria Municipiului Constanța.
Persoanele care se confruntă cu presiunea cauzată de pandemia de COVID-19 beneficiază de servicii gratuite de sprijin psihologic.
Astfel, acestea pot apela linia telefonică cu tarif normal 021.9081.
Peste 40 de psihoterapeuţi voluntari sunt implicaţi în proiectul demarat şi coordonat de Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Psihoterapeuţii implicaţi în proiect vor prelua apelurile, de luni până sâmbătă, în intervalul 12,00 – 20,00.
Organizația Mondială a Sănătății nu susține pașaportul de vaccinare.
Reprezentanții OMS precizează că, din datele existente, nu se știe dacă vaccinații transmit sau nu coronavirusul, în cazul în care se infectează.
Între timp, Uniunea Europeană are obiective ambițioase în campania de vaccinare.
Astfel, la Bruxelles și în Spania se dorește vaccinarea a peste 70 la sută din populație până la sfârșitul lunii iulie.