Știri 8 aprilie 2021
Apoi, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Mâine, de la ora 7.40, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, iar de la ora 17.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ștefan” de la Gară.
Sâmbătă, de la ora 8.00, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Cruce și Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din Constanța, zona Energia, care își cinstește duminică, ocrotitorul.
De la ora 22.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Duminică, de la ora 8.30, va oficia Sfânta Liturghie, tot la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
ANM a emis o informare meteorologică de vreme deosebit de rece și brumă pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până sâmbătă, la ora 10.00.
În intervalul menționat vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă din an mai ales în timpul nopţilor şi al dimineţilor, când se vor înregistra temperaturi minime preponderent negative, local sub -5 grade în special în nordul și în centrul țării și în dealurile sudice.
Se va produce brumă și pe alocuri îngheț la sol.
Nouă școli din medii defavorizate din județul Constanța au primit echipamente IT complete, din partea Asociației ”Dăruiește Aripi” și Rompetrol.
Sistemele IT sunt deja folosite de dascăli în predarea orelor, atât pentru elevii prezenți la școală, cât și în predarea online pentru elevii care se află în izolare la domiciliu și carantină.
De aceste dotări beneficiază şcolile din Albești, Aliman, Biruința, Cotu Văii, Dunăreni, Ion Corvin, Movilița, Potârnichea și Vlahi.
Unităţile de învăţământ de nivel preşcolar pot funcţiona şi în perioada vacanţei de primăvară.
Singura condiţie să existe un aviz pozitiv din partea DSP.
De ieri, pentru municipiul Constanța, DSP a transmis aviz favorabil către ISJ Constanța, iar părinții copiilor preşcolari înscrişi în grădinițe, pot depune cerere pentru a-i aduce în unitatea de învățământ.
Decizia menținerii grădinițelor deschise pe timpul vacanței școlare aparține unității de învățământ și nu există limită minimă privind efectivele la grupă.
Inspectoratul Școlar Județean Constanța intenționează să organizeze luna aceasta prima simulare județeană a examenelor naționale pentru elevii din clasele terminale.
Inițiativa vine în contextul în care, în această perioadă, în instituțiile școlare se derulează deja activități remediale cu prezența fizică elevilor din clasele a VIII-a în cadrul Programului național Școala după școală.
Prima simulare va avea loc în perioada 14-15 aprilie – pentru Evaluare națională, iar în perioada 20 – 22 aprilie se susțin probele pentru simularea examenului de bacalaureat.
Mai mulți bani vor fi alocați pentru hrana pacienților din spitale.
Nivelul minim al alocației de hrană pentru un pacient internat într-un spital din România va fi de 16 lei pe zi, iar plafonul maximal va fi eliminat, a anunțat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.
Astfel va fi eliminat plafonul maximal al alocațiilor de hrană din spitale, iar nivelul lor de hrană va fi stabilit de conducătorul unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație.
Responsabilitatea trebuie să fie comună și datele trebuie transmise la Ministerul Sănătăţii pentru transparență.
Regulile pentru înmormântare ar putea fi schimbate.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat de curând că regulile pentru înmormântare trebuie schimbate „pentru ca lumea că poată să facă ritualul după obiceiuri”.
Reprezentanții cultelor au propus guvernanților câteva modificări care vizează reguli mai puțin stricte în cazul bolnavilor de COVID care au nevoie de preot, iar numărul persoanelor care participă la înmormântare să fie mai mare şi să fie respectate obiceiurile fiecărui cult în parte.