Știri 14 aprilie 2021
S-a născut în anul 1674, în satul Gledin din ţinutul Bistriţei.
A fost crescut de mic în frica lui Dumnezeu și a intrat în monahism la Mănăstirea Neamţ.
Iubitor de viaţă pustnicească, Sfântul Pahomie s-a dus la Sfântul Dimitrie al Rostovului, iar după doi ani petrecuţi în Rusia, s-a retras împreună cu patru ucenici în pădurile din jurul Mănăstirii Neamţ.
Apoi a fost ales Episcop al Romanului și a păstorit şapte ani, după care s-a retras la sihăstria sa, unde a întemeiat Schitul Pocrov.
Sfântul Pahomie a unit rugăciunea cu munca, conform tradiţiei monahismului românesc isihast și a fost unul dintre cei mai mari cărturari ai Bisericii.
S-a mutat la Domnul în anul 1724 și a fost canonizat de Sfântul Sinod al BOR în anul 2006.
Biserica Ortodoxă a rânduit ca în a cincea săptămână a Postului Mare în lăcașurile de cult să fie oficiate slujba Deniei Canonului cel Mare şi a Deniei Acatistului Bunei Vestiri.
Astfel, astăzi, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Denia Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la ora 16.45, iar vineri, va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri tot la Catedrala arhiepiscopală, de la ora 17.00.
De asemenea, mâine, ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie la Catedrală, de la ora 7.40, iar seara, de la orele 18.00, va fi prezent la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii ”Cuvântul ierarhului” de la Radio Dobrogea.
De la ora 22.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală din Constanța.
Echipa ”Donează sânge, fii erou!” organizează o campanie de donare de sânge la Centrele de Transfuzie Sanguină din țară.
Aceasta se desfășoară până pe 23 aprilie.
Echipa dorește să convingă cât mai mulți donatori să se alăture, deoarece este foarte mare nevoie de sânge la nivel național.
Săptămâna aceasta, dar și săptămâna viitoare, la Centrul de Transfuzii de pe Strada Nicolae Iorga din Constanța, persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate de luni până vineri, in intervalul orar 7:30-13:30.
ANM a emis o informare meteorologică de precipitații moderate cantitativ și vreme deosebit de rece pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până vineri la ora 10.00.
Astfel, în toată țara vor fi precipitații moderate cantitativ – local 15…25 l/mp și izolat, îndeosebi în nord-vest și centru, 30…40 l/mp.
Intensificări temporare ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, vor fi în majoritatea regiunilor, îndeosebi în sud și sud-est.
Valorile termice diurne ce se vor înregistra astăzi și mâine vor caracteriza o vreme deosebit de rece pentru această perioadă.
6 noi sensuri unice vor fi instituite în oraşul Constanța.
Măsura va fi aplicată de miercurea viitoare și va duce la crearea de noi zone de parcare.
Astfel, strada Ștefan Mihăileanu devine arteră cu sens unic, dinspre strada Griviței spre strada Cuza Vodă, strada Tudor Vladimirescu devine arteră cu sens unic, dinspre bulevardul Tomis spre strada Răscoala din 1907, strada Decebal cu acces dinspre strada Răscoala din 1907 spre bulevardul Tomis.
De asemenea, aleea Câmpinei devine arteră cu sens unic, dinspre strada Prelungirea Liliacului spre strada Câmpinei, iar strada Dionisie cel Mic cu acces dinspre strada Barbu Ștefănescu Delavrancea până la aleea care asigură legătura cu strada Soveja.
Și pe aleea adiacentă străzii Flămânda se instituie sens unic.
Programul de ore remediale va fi extins şi pe parcursul anului şcolar 2021 – 2022, pentru recuperarea pierderilor educaţionale înregistrate pe fondul pandemiei.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că va propune această măsură în legea de aprobare a ordonanţei.
El a a adăugat că rezultatele înregistrate la simularea pentru examenul de Bacalaureat arată că atât elevii, cât şi profesorii s-au pregătit în acest sens, rata de promovare fiind mai mare cu unu – doi la sută în raport cu cea din anii 2016 – 2018.
Ministerul Sănătății a elaborat un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților.
Nivelul de testare COVID devine factor principal, alături de rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și din secțiile ATI.
Ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan și publicat în Monitorul Oficial introduce un punctaj pe baza unei grile.
Cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și localitatea poate intra în carantină.
Astfel, municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minim 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minim 70 de puncte.
Pentru ieșirea din carantină este prevăzut un singur criteriu: rata de incidență mai mică de 3 cazuri la o mie de locuitori.