Știri 29 aprilie 2021
În această zi ne aducem aminte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, la Cina cea de Taină, de rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Gradina Ghetsimani şi de prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Deniei celor 12 Evanghelii, la Catedrala arhiepiscopală, de la ora 17.00, iar de la ora 22.30 va oficia Acatistul Sfintelor şi Mântuitoarelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos.
Mâine, în Vinerea Patimilor, de la ora 10.00 în cadrul Vecerniei, va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar.
Arhiepiscopul Tomisului va oficia această slujbă la Catedrala arhiepiscopală, iar de la ora 17 va săvârși Denia Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos.
Sâmbătă, ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, de la ora 8.00.
Astăzi este Ziua Veteranilor de război din România.
Aceasta a fost instituită prin lege, la 13 noiembrie 2007, în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor de război pe câmpurile de luptă pentru apărarea independenţei şi a integrităţii teritoriale a României.
Data este în legătură cu Înaltul Decret al Regelui Carol I din 29 aprilie 1902, prin care a fost instituit titlul de veteran de război, la a 25-a aniversare a mobilizării pentru cucerirea Independenţei de Stat a României.
Din Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război fac parte aproximativ 80.000 de veterani ai Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial.
Medicii de familie vor primi 40 de lei pentru fiecare persoană vaccinată.
Prevederea a fost adoptată ieri de guvern.
Demersul urmăreşte să impulsioneze campania de vaccinare astfel încât, până la 1 iunie, să fie imunizate cinci milioane de persoane.
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a explicat că vaccinarea la cabinetele medicilor de familie presupune cheltuieli suplimentare.
Petrecerile în noaptea de Înviere sunt interzise.
Declarația a fost făcută de Ministrul de Interne, Lucian Bode.
El a mai spus că autorităţile vor verifica respectarea normelor sanitare în timpul slujbelor pascale.
Restricţiile de circulaţie au fost ridicate în noaptea de Înviere. Cetățenii vor putea circula pe stradă, fără declaraţie, doar pentru a merge la biserică.
Executivul a aprobat ieri noi măsuri privind protejarea suplimentară a românilor care lucrează în străinătate.
Scopul este de a elimina modul dezorganizat în care firmele duceau până acum românii în străinătate.
Ministrul muncii, Raluca Turcan, a spus că acum firmele de transport trebuie să îi ducă pe români la adresa angajatorului şi să le ofere documente în limba maternă.
Tot ieri, guvernul a ratificat un împrumut extern de 150 de milioane de euro, cu care va moderniza Centrele de arşi de la Târgu Mureş şi Bucureşti, va moderniza şi unele laboratoare care cercetează cancerul şi va cumpăra un sistem de telemedicină.
Autoritățile pregătesc noi măsuri de relaxare, după 1 iunie.
Potrivit premierului Florin Cîțu, după această dată, oamenii ar putea circula în aer liber fără masca de protecție.
Planul de relaxare analizat de guvern va fi valabil cu o condiție obligatorie: să fie cel puțin 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie.
De asemenea, Centrul european de control al bolilor spune că cei vaccinați se pot întâlni și socializa în siguranță fără mască. Mai mult, unele studii arată că puțini dintre cei imunizați mai transmit boala.
Protocolul de tratament pentru pacienții infectați cu coronavirus a fost schimbat.
Medicii de familie pot să prescrie un antiviral bolnavilor cu forme ușoare și medii ale bolii, numit Favipiravir.
Până acum aveau acest drept doar medicii specialiști din spitale. Favipiravir va fi găsit în farmacii de luna viitoare și va fi produs și în România.