Știri 14 iunie 2021
Cu acest prilej, de la ora 10.45, la statuia poetului de pe faleza Cazinoului din Constanța, va fi organizată o manifestare cultural-artistică.
Programul conține un recital de poezie susținut de către membrii Cercului teatral din cadrul Seminarului Teologic „Sfântul Dionisie Exiguul”și momente muzicale susținute de către corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului.
La eveniment va participa și Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până miercuri dimineață la ora 10.00.
Astfel, în jumătatea de est a țării și local la munte vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.
Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…50 l/mp.
Astăzi este Ziua mondială a donatorului de sânge.
Decizia marcării anuale a acestui eveniment s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății, la care statele membre și-au declarat în unanimitate angajamentul și sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.
Manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari, dar și de a crește gradul de conștientizare a nevoii de donații constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea sângelui și a produselor din sânge pentru pacienții care au nevoie.
Transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an.
Cu acest prilej, CRTS Constanța organizează săptămâna aceasta campania ”Donează sânge și o inimă va continua să bată.”
Persoanele sănătoase care vor să doneze, sunt asteptate până vineri între orele 7.30 – 13.30, la sediul Centrului din str. Nicolae Iorga.
Trenurile Soarelui au fost puse în circulație.
În prima etapă, acestea vor circula într-un format redus, doar până la Constanţa, iar rutele nu sunt mult diferite faţă de anii trecuţi.
Anunţul a fost făcut de directorul general al CFR Călători, Ovidiu Vizante, cu ocazia lansării programului estival de transport feroviar.
Potrivit acestuia, preţurile sunt cele de anii trecuţi, nemodificate.
Prin programul estival ‘Trenurile Soarelui’ turiştii vor avea la dispoziţie 40 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe din toată ţara cu staţiunile de la Marea Neagră şi cu Delta Dunării.
Ministrul Educaţiei garantează plata orelor remediale în integralitate.
Sorin Cîmpeanu, a declarat că întârzierile la plata orelor remediale sunt ‘nepermis de mari’.
Potrivit demnitarului, programul de ore remediale este extrem de important pentru a compensa pierderile suferite de către elevi, un program pe care Ministerul Educației dorește să îl continue pe întreg parcursul anului şcolar viitor.
Ministrul a insistat ca tariful să fie la cel mai înalt nivel posibil, de 100 de lei pe oră.
Aproximativ 67% dintre angajaţii părinţi au observat stări de frustrare şi anxietate la copii în ultimul an din cauza pandemiei.
Așa arată un sondaj realizat în perioada 1-7 iunie, la care au răspuns peste 1.000 de angajaţi părinţi.
De asemenea, pentru foarte mulţi dintre copii, joaca pe telefoane/tablete şi privitul la televizor au fost principalele moduri de a-şi ocupa timpul liber, 42% dintre copii petrecând între 2 şi 5 ore zilnic în faţa ecranelor, în afara orelor de şcoală.
Aproximativ 28% dintre părinţi au declarat că îşi vor trimite copiii în tabără în vacanţa de vară pentru a compensa lipsa de socializare din ultimul an.
Ministrul Educaţiei a transmis mai multe recomandări Inspectoratelor şcolare în privinţa organizării Evaluării Naţionale.
Printre acestea se numără eliminarea triajului epidemiologic şi a obligativităţii panourilor de plexiglas.
De asemenea, elevii vor avea la dispoziție 15 minute în plus pentru completarea datelor în casete.
Potrivit ministrului, tematica examenului a fost adaptată la specificul “total deosebit” al acestui an şcolar.
Televizorul afectează creierul.
Cei care obișnuiesc să petreacă mult timp în fața televizorului se pot confrunta cu un declin cognitiv, de aceea experții în sănătate recomandă ca în locul televizorului să alegem alte activități care să fie plăcute și să antreneze creierul.
Statul la televizor și primirea în abundență a informațiilor pot duce la o plafonare psihică, iar creierul este posibil să se atrofieze în timp, avertizează medicii psihiatri.