Știri 4 august 2021

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji astăzi la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini, județul Suceava.
Ierarhul nostru va oficia de la ora 18.00 Taina Sfântului Maslu.
Mâine, de la ora 8.00, va oficia Sf. Liturghie la biserica Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț din apropierea orașului Mihail Kogălniceanu, jud. Constanța, cu prilejul hramului.
De la ora 18.00, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii Cuvântul ierarhului de la Radio Dobrogea, iar de la ora 22.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Schimbării la Fața a Domnului, la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri, de la ora 8.15, va oficia Sfânta Liturghie la biserica Sfântul Mare Mucenic Mina din parcul Tabacariei, care își serbează hramul de vară.
Sâmbătă, de la ora 7.30, ierarhul Tomisului va săvârși slujba de călugărie și Sfânta Liturghie la mănăstirea Crucea din județul Constanța, care își va cinsti ocrotitoarea, Sfânta Cuvioasa Teodora de la Sihla.
Seara, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Sfintei Teodora de la Sihla, la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Medgidia, de la ora 7.30.

Așezământul destinat copiilor abandonați și a mamelor aflate în dificultate, din Techirghiol, va fi inaugurat vineri.
Slujba de sfinţire a aşezământului social cu hramul „Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare” va fi oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de la ora 18:00.
Construcţia a început în 2015, iar lucrările au fost executate cu ajutorul oamenilor care au oferit sponsorizări şi donaţii, până în prezent fiind cheltuiţi peste 420.000 de euro.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului este Părintele Claudiu Banu, preot paroh la Biserica „Sfântul Mina” din parcul Tabacariei.

Autoritățile vor să supravegheze cu drone transporturile de lemne.
Imaginile în timp real vor aduce un plus de informații în sistemul național de monitorizare a masei lemnoase.
Acum, acesta permite verificarea transporturilor pe baza actelor înregistrate oficial, iar numărul accesărilor a crescut.
Mai mult, aproape 3.500 de persoane au și reclamat la 112 posibile ilegalități.
Pe baza sesizărilor, în unele cazuri s-a ajuns până la confiscarea lemnelor și a camioanelor.
Pe site sau în aplicația SUMAL Inspectorul Pădurii, orice transport de lemne poate fi verificat.

Mai mulți parlamentari propun recompense pentru persoanele care selectează și transportă personal deșeurile reciclabile la centrele de colectare.
Sistemul ar reduce și costurile pentru operatorii de salubritate, susțin inițiatorii.
Tichetele vor avea format digital și vor putea fi folosite pentru achiziționarea de bunuri și servicii.
Valorile vor fi stabilite de reprezentanții firmelor de salubritate.
Țara noastră riscă sancțiuni din cauza nerespectării obligațiilor în acest domeniu.

Scăldatul în piscine poate fi periculos pentru sănătate.
Medicii atrag atenția că scăldatul în piscinele care nu sunt întreținute corespunzător poate avea urmări neplăcute și chiar dureroase asupra pielii și ochilor – de la iritații și dermatite, până la boli greu de vindecat.
Și persoanele care au astm trebuie să fie precaute, pentru că înotul în apă cu exces de dezinfectant poate provoca tulburări respiratorii sau tuse.

Şcoala va începe pe 13 septembrie, cu prezenţa fizică în clase.
Anunţul a fost făcut de ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care le răspunde, astfel, reprezentanţilor elevilor care au cerut o decizie rapidă legată de modul în care vor începe cursurile, în contextul prognozelor privind un al patrulea val al pandemiei de COVID-19.
Ministrul a mai spus că susține importanța vaccinării, dar nu este adeptul obligativității acesteia.
Alte măsuri anunțate de Sorin Cîmpeanu sunt: angajarea câte unui psiholog în 1000 de școli și demersul de constituire a grupurilor anti bullying, în fiecare scoală, care trebuie să fie anunțate și cunoscute la începutul anului școlar.

Rezultatele titularizării din acest an sunt mai slabe decât anul trecut.
Mai puţin de jumătate din cei 11.000 de profesori care au susţinut recent examenul de titularizare au reuşit să ia note peste 7.
Astfel, 46% faţă de 58% din total au luat nota care le-ar permite să ocupe un post de profesor titular.
Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la slaba pregătire a candidaţilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept