Știri 5 august 2021

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ Hozevitul.
S-a născut în anul 1913, în satul Crăiniceni din judeţul Botoşani şi a primit din botez numele Ilie.
La vârsta de 19 ani a plecat la mânăstirea Neamţ, unde timp de 4 ani a fost bibliotecar şi îngrijitor la bolniţă.
În anul 1936 a fost tuns în monahism cu numele Ioan, după care a plecat în Ţara Sfântă, unde s-a nevoit timp de 10 ani la mânăstirea Sfântul Sava de lângă Bethleem.
În anul 1947 a fost hirotonit diacon şi apoi preot, după care a fost numit egumen al schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul de pe valea Iordanului.
Aici, timp de 5 ani a tradus scrieri ale Sfinţilor Părinţi şi a compus un volum de versuri duhovniceşti.
În 1952 s-a mutat la mânăstirea Sfântului Gheorghe Hozevitul din pustia Hozevei, iar după un an s-a retras ca pustnic în peştera Sfintei Ana din apropierea mânăstirii.
Aici a petrecut timp de 7 ani în aspre nevoinţe şi rugăciuni neîncetate, după care, în data de 5 august 1960 s-a mutat la Domnul, şi a fost înmormântat în peşteră.
După 20 de ani, în anul 1980, trupul sfântului a fost aflat neputrezit şi plin de bună mireasmă, motiv pentru care a fost depus la mânăstirea Sfântului Gheorghe Hozevitul.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ioan în luna iunie a anului 1992, şi este cinstit de credincioşii din România, Grecia, Cipru şi Ţara Sfântă.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi de la orele 18.00, la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii Cuvântul ierarhului de la Radio Dobrogea.
De la ora 22.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Schimbării la Fața a Domnului, la Catedrala arhiepiscopală.
Mâine, de la ora 8.15, va oficia Sfânta Liturghie la biserica Sfântul Mare Mucenic Mina din parcul Tabacariei, care își serbează hramul de vară.
Sâmbătă, de la ora 7.30, ierarhul Tomisului va săvârși slujba de călugărie și Sfânta Liturghie la mănăstirea Crucea din județul Constanța, care își va cinsti ocrotitoarea, Sfânta Cuvioasa Teodora de la Sihla.
Seara, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Sfintei Teodora de la Sihla, la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Medgidia, de la ora 7.30.

Așezământul destinat copiilor abandonați și a mamelor aflate în dificultate, din Techirghiol, va fi inaugurat mâine.
Slujba de sfinţire a aşezământului social cu hramul „Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare” va fi oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de la ora 18:00.
Construcţia a început în 2015, iar lucrările au fost executate cu ajutorul oamenilor care au oferit sponsorizări şi donaţii, până în prezent fiind cheltuiţi peste 420.000 de euro.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului este Părintele Claudiu Banu, preot paroh la Biserica „Sfântul Mina” din parcul Tabacariei.

Constănțenii sunt invitați la un concert de pricesne închinate Maicii Domnului.
Acesta va fi susținut de Arhid. Ionuț Boanches și baritonul Alexandru Chiriac, acompaniați la pian de Diac. Valentin Vadanoiu.
Evenimentul se va desfășura duminică, de la ora 20.00, la biserica Sfântul Haralambie din Constanța, zona Boema.

Comisia Europeană va trimite avioane, elicoptere şi pompieri către Italia, Grecia, Albania şi Macedonia de Nord pentru a sprijini aceste ţări în lupta împotriva incendiilor.
Uniunea Europeană a trimis deja trei bombardiere cu apă în Turcia, afectată de cele mai grave incendii din ultimul deceniu.
Ajutorul este mobilizat prin mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene, iar Comisia suportă cel puţin 75% din costurile legate de transport.

ANM a emis o informare meteorologica de instabilitate atmosferica pentru toată țara.
Aceasta este valabila pana sâmbătă dimineață la ora 10.00.
În intervalul menționat, începând dinspre sud-vest, instabilitatea atmosferică va cuprinde cea mai mare parte a teritoriului.
Vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.
Cantităţile de apă vor depăși pe intervale scurte sau prin acumulare 20…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Ministerul de Interne vrea să schimbe Codul rutier pentru a introduce pedepse mai aspre.
Propunerea vine după ce a crescut numărul celor care şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere.
Poliţia Rutieră susține că viteza excesivă este principala cauză a acestor evenimente.
Ultima propunere de modificare a Codului Rutier, lansată în dezbatere publică, se referă la sancţionarea pietonilor care folosesc telefonul mobil când traversează strada.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept