Știri 12 august 2021
Seara, de la ora 22.00, ierarhul Tomisului va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, la Catedrala arhiepiscopală.
Mâine, de la ora 8.00, va oficia Sf Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, iar de la ora 17.00, va săvârși Taina Sfântului Maslu la biserica Adormirea Maicii Domnului din cartierul Palazu Mare.
Sâmbătă, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30 o slujbă de pomenire la Crucea Marinarilor de pe Faleza Cazinoului din Constanța.
Apoi, de la orele 17:00, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica „Adormirea Maicii Domnului II” din Constanţa (zona Dacia), iar de la ora 19:00, va oficia slujba Prohodului Maicii Domnului la biserica „Adormirea Maicii Domnului I” (zona Tomis mall).
De la ora 22:00, la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din apropierea localității 23 August, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Prohodului Maicii Domnului, urmată la miezul nopții de Sfânta Liturghie.
Duminică, de la ora 10:00, IPS Teodosie va sfinți Drapelul de Luptă pentru doua unități militare, iar de la ora 11:00, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cumpăna, va oficia Taina Sfântului Botez pentru 4 copii instituționalizați.
Astăzi este Ziua Internaţională a Tineretului.
Iniţiativa a fost adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în urmă cu 21 de ani.
Ziua însă nu este un prilej de sărbătoare pentru tineri.
Datele Organizaţiei Mondiale a Muncii arată că peste 70 milioane de tineri, de pe glob, nu au un loc de muncă, adică 6% din totalul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani.
În România, 15% dintre tineri nu-şi găsesc un loc de muncă.
O conferință științifică internațională se va desfășura săptămâna aceasta la mănăstirea Dervent.
Tema o constituie „Istorie, geopolitică și spiritualitate românească la Marea Neagră” și va avea loc în perioada 12 – 14 august.
Conferința cuprinde mai multe secțiuni, iar
acestea sunt: „Geopolitică și geopolitici la Pontul Euxin”, „Destine frânte pentru Ţară în vatra istorică românească”, „Istorie și spiritualitate – Epoca Modernă” și „Istorie și spiritualitate – Epoca Contemporană”.
Vor lua cuvântul părintele Arhimandrit Andrei Tudor, starețul mănăstirii Dervent, Lector univ. Dr. Dorin Popescu, prof. univ. dr. Stoica Lascu, cercetătorul științific Lavinia Dumitrașcu, de la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, cercetătorii Valentin Constantinov și Diana Ețco, de la Institutul de Istorie al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, din Chișinău și alții.
Organizatorii evenimentului sunt Asociația „Casa Mării Negre” în colaborare cu Mănăstirea Dervent, Asociația „Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană” – Filialele București și Constanța și Asociația Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Constanța.
Constănțenii sunt invitați la o conferință duhovnicească.
Tema o constituie “Minunea de la Mărășești” și se va desfășura luni, de la orele 18.00, la Curtea Brancoveneasca.
Invitați vor fi Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și prof. Univ. Dr. Radu Ștefan Vergatti.
Conferința va fi precedata de vernisajul expoziției intitulate Omagiu lui Ion a artistului Sorin Chirimbu.
Mai multe autobuze CT BUS circula cu program prelungit, de astăzi până duminică.
Astfel, autobuzele liniilor 44, 51 și 101 circulă pana la ora 24:00.
Prelungirea programului survine datorită evenimentelor dedicate Zilei Marinei și seriei de concerte ,,Kimaro”.
Totodată, CT Bus a anunțat ca transportul este gratuit și luna aceasta pentru cadrele medicale.
De mâine, la frontierele UE vor fi acceptate doar certificate digitale de vaccinare anti-Covid, testare sau boală.
Documentele conţin un cod QR şi pot fi eliberate accesând site-ul vaccinare-covid.gov.ro.
Tranzitarea frontierelor este posibilă şi fără existenţa acestor certificate, dar cu respectarea normelor naţionale de carantină din fiecare stat.