Ştiri 18 mai 2011
Evenimentul este prilejuit de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, ocrotitorii spirituali ai municipiului Constanţa.
Sfintele moaşte vor sosi vineri, la orele 17.00, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, unde va fi oficiată slujba vecerniei.
Apoi, sfintele moaşte, alături de moaştele Sfinţilor Pantelimon, Epictet şi Astion, vor pleca în procesiune către biserica „Sfinţii Împăraţi” din Constanţa.
Sâmbătă, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sfânta liturghie arhierească, de la ora 9, cu prilejul hramului bisericii.
După slujbă, moaştele Sfintei Împărătese Elena se vor întoarce la Mânăstirea Curtea de Argeş, din Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.
Moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe vor sosi la Constanţa.
Acestea vor fi aduse mâine, la ora 10, la capela militară „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cartierul constănţean km 4-5.
Sfintele Moaşte sunt aduse de la parohia Feredeni din judeţul Iaşi şi vor sta în biserică, spre închinare, până duminică.
Totodată, sâmbătă, de la ora 8.30, va fi săvârşită Sfânta Liturghie a hramului.
Festivalul naţional al artei corale continuă astăzi la Constanţa.
Evenimentul se află la cea de a 10-a ediţie şi va avea loc la Casa de Cultură, de la ora 17.30.
Festivalul este structurat pe două secţiuni: muzică bisericească şi prelucrări din folclor.
În program, concertează şapte coruri naţionale şi ca invitat special, un cor din Grecia, care va concerta mâine, de la ora 18, pe scena aulei “Adrian Rădulescu” a Universităţii Ovidius de pe Bd. Mamaia.
Acompaniamentul este susţinut de o orchestră alcătuită din cadre profesorale ale Colegiului Naţional de Artă Regina Maria şi artişti ai Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa.
Deputaţii au aprobat predarea disciplinelor Istorie şi Geografie numai în limba română.
Propunerea legislativă care vizează eliminarea din Legea Educaţiei a predării Istoriei şi Geografiei României în limba minorităţilor naţionale a fost aprobat tacit de Camera Deputaţilor, întrucât termenul stabilit pentru dezbatere şi vot final a fost depăşit.
Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, care este for decizional în acest caz.
Compania Rompetrol a majorat, ieri, preţurile la benzină cu 9 bani/litru şi a ieftinit motorina cu 12 bani/litru.
Astfel, litrul de benzină Efix 95 costă 5,42 lei, iar benzina Alto 101 este 6,09 lei/litru.
De asemenea, motorina Efix Diesel costă 5,26 lei/litru, iar motorina Diesel Alto 55 este 5,57 lei/litru.
Ultima modificare a preţurilor a fost operată de Rompetrol pe 7 mai, când compania a ieftinit motorina cu 12 bani/litru şi benzina cu 9 bani/litru.
Examenele de admitere la masterat vor avea loc după clasificarea universităţilor.
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cătălin Baba, a declarat că instituţiile de învăţământ superior care au anunţat concursuri de admitere la masterat în vară trebuie să schimbe data, întrucât ele vor fi organizate doar după clasificarea universităţilor, adică în luna septembrie.
De asemenea, pentru doctorat, în premieră, locurile vor fi scoase la concurs.
Taxele de poluare încasate care încalcă normele europene pot fi restituite.
Potrivit juriştilor, persoanele care vor returnarea taxei de primă înmatriculare trebuie să facă o cerere, iar în cazul refuzului, se pot adresa instanţei.
Taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României.
Aceasta a fost concluzia Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene, într-un punct de vedere exprimat la cererea unei instanţe româneşti.
Subvenţiile la căldură nu vor mai fi acordate familiilor cu un venit de peste 850 lei.
Declaraţia a fost făcută de premierul Emil Boc.
Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI că va elimina subvenţiile la energia termică cel târziu până la sfârşitul lunii august, alocaţiile pentru încălzire urmând să fie orientate exclusiv către persoanele defavorizate.
Meteorologii anunţă că vremea se încălzeşte uşor în aproape toată ţara.
Astfel, mâine, temperatura aerului continuă să crească uşor şi vremea devine mai caldă decât în mod obişnuit la această dată, cu maxime între 22 şi 28 de grade.
Cele mai mari valori se vor înregistra în sud-vestul ţării.
Vineri, însă, instabilitatea atmosferică se accentuează din nou în majoritatea regiunilor.
Vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului la munte, în sudul şi în estul ţării.
Totodată, sâmbătă, în Dobrogea, meteorologii spun că vom avea temperaturi de până la 25 de grade.
Medicii de familie nu vor semna contractul cadru dacă nu va fi modificat.
Ei spun că sumele alocate pentru 2011 sunt insuficiente şi că, dacă ar accepta noile prevederi, ar semna falimentul cabinetelor.
Medicii de familie sunt nemulţumiţi şi de faptul că ar urma să plătească din propriul buzunar informatizarea cabinetelor, dar şi de prevederile privind munca în centrele de permanenţă.
Contractul cadru trebuia să intre în vigoare la 1 aprilie, însă Guvernul a decis amânarea sa până la 1 iunie.