Știri 30 august 2021
S-a născut în jurul anului 1590, lângă Târgu-Neamţ şi a fost tuns în monahism la Mânăstirea Secu.
Aici a tradus Scara Sfântului Ioan Scărarul, si a fost ridicat la rangul de arhimandrit.
În anul 1632 a fost ales Mitropolit al Moldovei, unde a păstorit până în anul 1653.
Ca mitropolit, a înfiinţat la mânăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi prima tipografie din Moldova, unde a tipărit mai multe cărţi de slujbă şi de apologetică ortodoxă, printre care şi prima carte românească tipărită în Moldova, Cazania de la 1643.
În anul 1641, Sfântul Varlaam a aşezat la mânăstirea sfinţii Trei ierarhi moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Mitropolitul Varlaam s-a preocupat şi de organizarea Sinodului de la Iaşi din anul 1642, unde s-a îndreptat şi aprobat Mărturisirea de credinţă a Mitropolitului Petru Movilă al Kievului.
După ce domnitorul Vasile Lupu a pierdut scaunul domnesc în anul 1653, mitropolitul Varlaam s-a retras la mânăstirea Secu, unde a mai trăit patru ani şi unde a şi fost îngropat.
Sfântul Varlaam a fost canonizat de către Sfântul Sinod în data de 12 februarie a anului 2007.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește şi pe Sfântul Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu.
A trăit în secolul 17 și a fost contemporan şi prieten apropiat al Mitropoliţilor Varlaam şi Dosoftei ai Moldovei.
S-a născut în ţinutul Vrancei şi a intrat în monahism la Mânăstirea Râşca, unde a vieţuit aproape 18 ani, după care s-a mutat la mânăstirea Secu, iar în anul 1641 devine egumen la Mânăstirea din cetatea Neamţului.
În anul 1667, Sfântul Ioan a fost ales episcop al Huşilor, unde a păstorit timp de şapte ani, în vremuri grele de atacuri militare.
Adânc impresionat de viaţa curată şi alesele nevoinţe ale episcopului Ioan, Sfântul Mitropolit Dosoftei, îl numeşte într-una din cărţile sale „arhiepiscopul cel sfânt şi minunat”.
Din anul 1674 a păstorit Episcopia Romanului până la mutarea sa la Domnul, din anul 1685, fiind înmormântat la mânăstirea Secu.
Astăzi se împlinesc 17 ani de la trecerea la Domnul a Înaltpreasfinţitului Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului.
Acesta s-a născut la 3 aprilie 1923, în comuna Stremţ din judeţul Alba.
În anul 1974 a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală şi Occidentală iar în anul 1985 a devenit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, cu titlul de ”Tomitanul”.
În anul 1990 a fost ales Arhiepiscop al Tomisului până în anul 2001 când s-a retras din motive de sănătate.
Înaltpreasfinţitul Lucian Florea a trecut la Domnul în ziua de 30 august a anului 2004 şi a fost înmormântat în Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa.
În timpul păstoririi sale s-au reînfiinţat, în judeţul nostru, Mănăstirile ”Dervent”, ”Peşterea Sfântului Apostol Andrei” şi ”Sfânta Elena de la Mare” şi s-au pus bazele înfiinţării Facultăţii de Teologie din Constanţa.
Biserica Ortodoxă va cinsti mâine Așezarea în racla a cinstitului Brâu al Maicii Domnului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși astăzi, de la ora 18.00, Taina Sfântului Maslu la biserica Așezarea în racla a cinstitului Brâul al Maicii Domnului din cartierul constănțean Coiciu.
Mâine, va oficia Sf Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, de la ora 7.30.
Miercuri, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul și Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou din localitatea Târgușor, cu prilejul hramului, de la ora 8.00.
Sute de oameni au ieşit din nou în stradă, zilele trecute, în Franţa și Germania, în semn de protest faţă de vaccinarea obligatorie și de introducerea paşaportului COVID.
La Berlin, au fost câteva mii de oameni, estimează poliția.
Urmau să aibă loc mai multe manifestaţii împotriva măsurilor anti-COVID, dar autorităţile nu au autorizat decât un miting.
Francezii sunt în a şaptea săptămână de proteste faţă de vaccinarea obligatorie a anumitor categorii de salariaţi.
Bulgaria a intrat pe lista galbenă.
Turiştii români pot evita carantina dacă prezintă certificatul verde european.
De asemenea, copiii sub 6 ani împliniţi sunt exceptaţi de la prezentarea oricărui document, iar turiştii care revin în ţară fără niciun document pot ieşi din carantină după efectuarea unui test PCR în ţară şi prezentarea rezultatului negativ.
Diriginții și învățătorii nu mai au voie să îi întrebe pe părinți unde lucrează sau ce meserie au, anunță Ministerul Educației.
Informarea a ajuns deja la inspectoratele școlare.
Prin urmare, profesorii diriginți și învățătorii nu vor solicita, colecta și prelucra informații cu privire la locul de muncă, ocupația sau profesia părinților sau a reprezentanților legali ai elevilor.
Prevederea respectă astfel legislația privind prelucrarea datelor personale.