Știri 3 septembrie 2021

Biserica Ortodoxă Română îi cinstește astăzi pe Sfinţii Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara.
Aceștia s-au nevoit în jurul anului 1600, în munţii din preajma Mănăstirii Cozia, aflată pe Valea Oltului.
Sfântul Cuvios Neofit s-a născut în secolul al 16-lea din părinţi credincioşi.
De tânăr, a primit chipul îngeresc al călugăriei în Mănăstirea Cozia şi după câţiva ani a plecat să se nevoiască în pustie.
Moaştele sale se află în biserica Mănăstirii Stânişoara.
Sfântul Cuvios Meletie a trăit în sihăstria Stânişoarei la cumpăna secolelor 16 şi 17.
La fragedă vârstă a intrat în cinul monahal şi, săpându-şi o peşteră în Muntele Sălbaticul, s-a nevoit acolo vreme de 40 de ani.
O parte din moaştele sale, care au fost descoperite în acea peşteră, au fost împărţite de credincioşi, iar peştera a rămas loc de închinare până astăzi.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a canonizat pe cei doi sfinți în anul 2016.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine Sf Liturghie de la ora 7.30 la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini, județul Suceava.
De la ora 17.00, cu binecuvântarea IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuţilor, ierarhul nostru va sfinți troița de la intrarea în satul Mitocul Dragomirnei din județul Suceava.
Apoi, va conduce procesiunea până la biserica Adormirea Maicii Domnului din localitate, unde va săvârși slujba Vecerniei, urmată de citirea Acatistului Sfântului Pantelimon.
Credincioșii prezenți vor putea cinsti moaștele Sfântului Mare Mucenic și tămăduitor Pantelimon aduse spre închinare de la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța.
Tot mâine seară, de la ora 22.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Nașterii Maicii Domnului și Acatistul Învierii Domnului la biserica Sf. Ilie Tesviteanul din localitatea Paltinoasa, județul Suceava.
Duminica, de la ora 8.30, cu binecuvântarea IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuţilor, ierarhul Tomisului împreună cu PS Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuţilor, va sfinți biserica Sfântul Ierarh Nicolae din comuna Berchișești, apoi va oficia Sfânta Liturghie.
Dupa slujba, credincioșii vor putea trece prin Sfântul Altar.

Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța organizeaza o colecta de rechizite „Daruri mici din suflet mare!”
Aceasta se va desfășura până pe 1 octombrie.
Copiii defavorizați din satele constănțene: Amzacea, Credința, Darabani, Casicea, Căscioarele, G-ral. Scărișoreanu, Independenta, Plopeni, Potârnichea, Vâlcele și Viroaga vor fi ajutați să nu abandoneze școala.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului este părintele consilier social Jean Ion, care îi îndeamnă pe enoriași să îi ajute pe copii să nu renunțe la școală și să le dăruiască cele necesare unei educații firești.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze pot veni de luni pana vineri la sediul CRTS din str. Nicolae Iorga nr. 85, între orele 7.30 – 13.30.
In luna septembrie va asteptam in localitatile: Limanu, pe 7 septembrie, la scoala gimnaziala nr. 1, la Mangalia, pe 15 septembrie, la clubul nautic Callatis si la Topraisar, pe 19 septembrie, la parohia Topraisar.
Este nevoie de donatori din toate categoriile de sange.
Informatii privind donarea de sange se obtin la telefonul 0241-616035/0341-180013.
Programarile se fac la telefonul: 0774-665815 de luni pana vineri intre orele 12.30-14.30 sau prin aplicatia Donorium.

Zece milioane de români vor primi ajutoare pentru plata facturii la energie.
Potrivit Ministrului Energiei, Virgil Popescu, Guvernul va compensa facturile la electricitate pentru românii cu venituri medii sau consum mediu, in perioada 1 noiembrie-31 martie.
In România sunt 4,5 milioane de gospodării care consumă până în 1.000 de kWh pe an.
Pentru energie termică vor fi date în continuare subvenţii de la bugetul de stat, a adăugat ministrul.

Astazi incepe Ediţia a XVI-a “Zilelor Culturii Armâneşti”.
Evenimentul este organizat de Comunitatea Armânã din România si
include o serie de activităţi care îşi propun să puna in valoare patrimoniul cultural al comunităţii.
Incepand de astazi de la ora 18.00, va avea loc la Muzeul de Artă Constanţa, vernisajul expoziţiei „micro-macro-Trans Cordial” care poatre fi admirata pana pe 27 septembrie.
Maine, de la ora 10.00, în aceeaşi locaţie se va desfăşura un moment artistic (interpretare de cântece tradiţionale), urmată fiind de o lansare de carte, „Relaţiile dintre aromâni şi dacoromâni în trecut”, aparţinând lui Valeriu Papahagi.
Mai târziu, va avea loc un alt moment artistic şi simpozionul „Condiţia Armânilor din România-libertăţi şi drepturi”, moderat de prof. univ. dr. Enache Tuşa.
La eveniment vor mai participa prof. univ. dr. Radu Carp, conf. univ. dr. Cătălin Negoiţă, cerc. şt. Doru Neagu, conf. univ. dr. Alexandru Gica şi conf. univ. dr. Maria Pariza.

Facebook cenzureaza conținutul politic.
Cea mai mare reţea socială face un pas important în direcţia limitării conţinutului politic văzut de utilizatorii săi, după un experiment care a avut rezultate pozitive.
Algoritmul care stabileşte postările văzute de utilizatori va lua în calcul eventualele reacţii negative pe care utilizatorii le pot avea faţă de postările politice.
Schimbarea va duce, automat, la scăderea traficului pe care platforma socială îl trimite publicaţiilor care scriu despre afacerile publice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept