Stiri, 7 septembrie 2021
Sfântul Cuviosul Simeon s-a născut la începutul secolului al 15-lea, intr-un sat din apropierea oraşului Piatra Neamţ, în timpul domnitorului Alexandru cel Bun.
De tânăr a ales viața monahală și a intrat în obştea Mănăstirii Bistriţa.
În anul 1432 s-a retras în pustie împreună cu încă doi ucenici ai săi, la poalele muntelui numit „Păru’’.
Sfântul domnitor Ştefan cel Mare a auzit de nevoinţa Cuviosului, și în anul 1461, i-a dăruit bani și ajutor să înalțe o mică biserică de lemn, cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
La rândul său, Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pângărați s-a născut în anul 1487, în partea de nord a Moldovei.
Și-a început viața monahala de tânăr, la Mănăstirea Moldoviţa, iar de aici a venit la Mănăstirea Pângărați, unde a și fost ales stareț.
Aici a condus obştea mănăstirii timp de 56 de ani.
Cei doi sfinți au fost canonizaţi de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008.
Biserica Ortodoxă va prăznui maine Nașterea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfânta Maria” din Constanța (zona Far), de la ora 19.00.
Maine, de la ora 8.00, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Năvodari (spre Mamaia Nord, zona Depozit 10).
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Mare Mucenic și tămăduitor Pantelimon aduse spre închinare de la Catedrala arhiepiscopală “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, incepand de astazi de la ora 14.00 pana manine la ora 16.00.
Seara, de la ora 23.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Ioachim și Ana” din Constanța, care își cinstește ocrotitorii pe data de 9 septembrie.
Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța organizeaza o colecta de rechizite „Daruri mici din suflet mare!”
Aceasta se va desfășura până pe 1 octombrie.
Copiii defavorizați din satele constănțene: Amzacea, Credința, Darabani, Casicea, Căscioarele, G-ral. Scărișoreanu, Independenta, Plopeni, Potârnichea, Vâlcele și Viroaga vor fi ajutați să nu abandoneze școala.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului este părintele consilier social Jean Ion, care îi îndeamnă pe enoriași să îi ajute pe copii să nu renunțe la școală și să le dăruiască cele necesare unei educații firești.
Locuitorii din Constanta, Limanu, Mangalia si Topraisar sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase din Constanta, care vor să doneze pot veni de luni pana vineri la sediul CRTS din str. Nicolae Iorga nr. 85, între orele 7.30 – 13.30.
De asemenea, se poate dona sange, in fiecare ultima sambata din lună, cu exceptia lunii decembrie intre orele 8.30-13.00, astfel: in septembrie pe data de 25, in octombrie pe 30, in noiembrie pe 27, iar in decembrie pe data de 18.
In luna septembrie echipa CRTS va asteapta in localitatile: Limanu, astazi, la scoala gimnaziala nr. 1, Mangalia, pe 15 septembrie, la clubul nautic Callatis si Topraisar, pe 19 septembrie, la parohia Topraisar.
Este nevoie de donatori din toate categoriile de sange.
Informatii privind donarea de sange se obtin la telefoanele 0241-616035/0341-180013.
Programarile se fac la telefonul: 0774-665815 de luni pana vineri intre orele 12.30-14.30 sau prin aplicatia Donorium.
S-a infiintat o bibliotecă online pentru elevii constănţeni.
Aceasta contine peste 2.500 de cărţi digitale în format audiobook, videobook sau ebook. Este vorba despre atlase şi enciclipedii National Geographic, videobookuri Disney, materiale educaționale Oxford University Press, Harvard University Press, teste MENSA sau STEM, manuale și auxiliare aprobate de Ministerul Educației și Cercetării, lecturi școlare, ficțiune, cele mai noi și mai căutate cărți ale momentului, literatură clasică, bestselleruri.
Iniţiativa este realizată în cadrul proiectului “Constanţa citeşte”, demarat în această toamnă de Primăria Constanţa.
Biblioteca online va putea fi accesată pe baza unor coduri unice de acces transmise părinților prin intermediul cadrelor didactice responsabile.
Uniunea Europeana organizeaza un concurs pentru tinerii traducători.
Concursul le oferă elevilor șansa de a se lua la întrecere cu colegi din întreaga Uniune Europeană.
La ediția de anul acesta, tinerii liceeni vor primi de tradus texte cu tema: „Să pornim pe calea cea bună, către un viitor mai verde”.
Concursul are drept scop să reunească tineri din diferite țări pasionați de limbile străine, pentru a-i încuraja și a-i ajuta să depășească barierele dintre oameni și culturi.
Acesta se va desfășura online, pe 25 noiembrie 2021, în toate școlile participante, iar castigatorii vor fi anunțați la începutul lunii februarie 2022.