Știri 27 septembrie 2021
Originar din Georgia, a fost luat în tinereţe rob la turci şi adus la Constantinopol.
Aici a fost răscumpărat de Patriarhia Ecumenică şi a învăţat pictura, sculptura şi broderia în lemn, precum şi limbile greacă, turcă şi arabă.
În jurul anilor 1690 a fost adus în Ţara Românească de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, unde a fost tuns în monahism şi hirotonit ieromonah.
A condus o perioadă tipografia din Bucureşti şi a înfiinţat o altă tipografie la mânăstirea Snagov, timp în care a tipărit 63 de cărţi, printre care un important volum de Didahii şi Predici.
Datorită aleselor sale calităţi morale şi intelectuale, a fost ales episcop la Râmnic şi apoi mitropolit al Munteniei.
În această demnitate, s-a îngrijit de zidirea şi înnoirea lăcaşurilor de cult, printre care şi mânăstirea Antim din Bucureşti.
În anul 1716, datorită împotrivirii sale faţă de stăpânirea otomană, a fost caterisit pe nedrept, arestat şi trimis în surghiun la Mânăstirea Sfânta Ecaterina din Muntele Sinai.
Pe drum însă, ostaşii turci l-au omorât, iar trupul i-a fost aruncat în râul Tungisa, lângă Adrianopol.
În anul 1996, după 250 de ani de la martiriul sfântului ierarh, Patriarhia de Constantinopol a anulat caterisirea nedreaptă.
Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinţilor în luna iunie a anului 1992.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia mâine, de la ora 7.15, slujba de sfințire și Sfânta Liturghie la Capela militară “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Schitu, Costinești.
Miercuri, de la ora 7.30, va săvârși Sf. Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, iar de la orele 18.00 va fi prezent la emisiunea de dialog duhovnicesc cu credincioșii Cuvântul ierarhului de la Radio Dobrogea.
Joi și vineri, ierarhul nostru va sluji la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini, jud. Suceava.
Elevii își pot da acordul pentru vaccinare printr-un chestionar.
Acesta este distribuit, începând de vinerea trecută în unităţile de învăţământ, prin intermediul inspectoratelor şcolare.
Chestionarul nu constituie obligaţie de vaccinare, nu necesită asumare prin semnătură şi poate fi transmis în format electronic, precizează Ministerul Educaţiei.
Documentul are rolul de a-i sprijini pe cei care doresc să se imunizeze şi au acordul informat, în scris, al părinţilor sau al reprezentanţilor legali.
Poluarea aerului este mai periculoasă decât se preconizase, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății.
Se estimează că șapte milioane de oameni mor prematur în fiecare an, din cauza bolilor legate de poluarea aerului.
Țările cu venituri mici și medii suferă cel mai mult, datorită dependenței lor de combustibilii fosili pentru dezvoltarea economică.
OMS pune poluarea aerului la egalitate cu fumatul și alimentația nesănătoasă.
De la 1 octombrie, paşaportul devine obligatoriu pentru a călători în Regatul Unit al Marii Britanii.
De la data menţionată, cetăţenii din UE, Spaţiul Economic European şi elveţienii pot călători în Regatul Unit pentru vacanţe sau călătorii scurte fără a avea nevoie de viză, însă este obligatorie deţinerea unui paşaport care ar trebui să fie valabil pe toată perioada sejurului în Regatul Unit.
Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020 şi libera circulaţie între cele două a luat sfârşit pe 31 decembrie 2020.
De la 1 ianuarie 2021, Marea Britanie a implementat un nou sistem de imigrare pe bază de puncte care acordă prioritate
aptitudinilor profesionale şi talentului, în locul ţării din care provine o persoană.
Din 15 septembrie, parcarea autovehiculelor este gratuită, în staţiunea Mamaia.
Potrivit Regulamentului parcărilor publice în municipiul Constanţa, Mamaia este inclusă în zona 0.
Între 1 mai şi 15 septembrie, tariful aplicat pentru staţionarea autovehiculelor pe domeniul public în staţiune, atât în parcările amenajate cât şi de-a lungul bulevardului Mamaia, este de 4 lei pe oră, cu primele 30 de minute gratuite.
În-afara acestei perioade, şoferii nu mai sunt obligaţi să achite taxa de parcare.
Municipiul Constanţa a depăşit, în weekend, incidenţa de 3 la mie şi a intrat în scenariul roşu.
Devine astfel obligatoriu Certificatul COVID, pentru accesul la diferite activităţi în oraş.
Documentul trebuie să ateste fie vaccinarea cu schemă completă, fie existenţa unui rezultat PCR negativ, valabil 72 de ore, sau a unui rezultat negativ la un test rapid, valabil 48 de ore, fie trecerea prin boala COVID în ultimele şase luni.
Statul Queensland, din Australia, a legalizat eutanasia voluntară.
Desemnarea celor eligibili pentru această procedură se va face după “criterii stricte”.
Legea urmează să intre în vigoare la începutul anului 2023 și este legală deja în statele Victoria, Australia de vest, Australia de sud şi Tasmania.