Stiri 8 noiembrie 2021

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil și al tuturor cereștilor puteri.
Conform tradiţiei biblice, sfinţii arhangheli sunt căpeteniile tuturor îngerilor şi sunt în număr de 7, dintre care cei mai cunoscuţi sunt Sfinţii arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail.
Sfântul Mihail este îngerul dreptăţii care l-a pedepsit pe Satana atunci când acesta s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, iar numele lui înseamnă în ebraică „Cine este ca Dumnezeu”.
Sfântul Gavriil este călăuzitorul spre adevăr si vestitorul ceresc cel mai de seamă deoarece el este cel care a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naşte pe Mântuitorul Hristos.
Numele lui se traduce tot în ebraică prin expresia „omul lui Dumnezeu”.
Biserica cinsteşte în această zi adunarea tuturor îngerilor, deoarece aceştia sunt slujitori ai lui Dumnezeu şi apărători ai oamenilor în lupta împotriva păcatului.
De aceea, sfinţii îngeri sunt şi ocrotitorii Jandarmeriei Române.
Aceasta este ultima mare sărbătoare înaintea postului Crăciunului.
Conform datelor statistice, peste 1.500.000 de români poartă numele Sfinţilor Arhangheli.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Ierarh Nectarie, de la Eghina.
Cu acest prilej, Ips Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va asista în această noapte, de la ora 23.00, la Sfânta Liturghie oficiată la biserica „Sfântul Ierarh Nectarie” din cartierul constănțean Medeea.
Mâine dimineață, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la biserica de lemn „Sfântul Nectarie” din localitatea Zorile.
Miercuri, de la ora 18.00, va oficia slujba Privegherii la mănăstirea Văcăreștii Noi din apropierea localității Lumina, așezământ monahal care își cinstește unul dintre ocrotitori, pe Sfântul Mare Mucenic Mina.

Astăzi este Ziua Internaţională a Zonelor Urbane.
Din anul 1949, în 30 de ţări de pe patru continente, pe 8 noiembrie este celebrată Ziua Internaţională a Zonelor Urbane, eveniment cunoscut şi sub numele de Ziua Mondială de Planificare a Oraşelor.
Acest eveniment a fost iniţiat de profesorul Carlos Maria della Paolera, de la Universitatea din Buenos Aires, cu scopul de a veni în sprijinul publicului interesat de soluţii pentru planificarea oraşelor, dar fără afectarea mediului înconjurător.
Acum 35 de ani existau doar două metropole cu peste 10 milioane de locuitori, New York şi Tokyo, iar în prezent, sunt peste 20 de astfel de aglomerări umane.

Accesul autovehiculelor în Zona Peninsulară se va realiza pe baza unui permis de acces, din 15 noiembrie.
Regulamentul prevede ca zona peninsulară să fie separată în zone exclusiv pietonale și zone ocazional carosabile iar accesul vehiculelor în interiorul zonei pietonale să se facă doar în baza unui permis.
Acesta se poate obține de la SPIT, după depunerea cererilor împreună cu documentele necesare, prin următoarele modalități: online pe adresa office@spit.ro, prin poștă/curier, la sediile Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanța.

Accesul la informaţiile privind legăturile cu Securitatea ale persoanelor care ocupă anumite demnităţi va fi public.
Camera Deputaţilor a adoptat tacit propunerea legislativă care instituie registrul public al lucrătorilor Securităţii şi extinderea dreptului cetăţenilor şi al presei la informaţiile privind legăturile cu fosta Securitate ale persoanelor aflate în anumite demnităţi şi funcţii publice prin posibilitatea verificării calităţii rudelor acestora până la gradul III.
Proiectul urmează să meargă la Senat pentru dezbatere, cameră decizională.

O nouă ediție a Programului „Rabla pentru electrocasnice” va avea loc în luna decembrie.
Anuntul a fost facut de catre Ministrul interimar al mediului, Tánczos Barna.
Astfel, programul va fi lansat cel mai probabil în ultima săptămână din luna noiembrie, astfel încât voucherele prin care statul subvenționează cumpărarea de electrocasnice care consumă mai puțină energie să poată fi utilizate în luna decembrie.

Procedura de achitare a amenzilor contravenționale a fost simplificată.
Astfel, plata se va face într-un cont unic, iar oamenii nu vor mai trebui să trimită procesul verbal la Poliție pentru a demonstra că și-au achitat amenda.
Proiectul de lege a fost adoptat de catre Camera Deputaților, si va intra în vigoare după ce va fi promulgat de către președintele României.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept