Știri 23 noiembrie 2021
A trăit în timpul domniei voievodului Matei Basarab şi a domnitorului Constantin Brâncoveanu.
De tânăr a fost tuns călugăr la Schitul Iezerul-Vâlcea, un schit retras, unde a primit numele Antonie.
Apoi, cu binecuvântarea egumenului, s-a retras la viaţă pustnicească în Muntele Iezerul din apropiere, prin anul 1690.
Pentru viaţa sa curată, sfântul a primit de la Dumnezeu darul înainte-vederii şi al vindecării.
Cuviosul Antonie s-a mutat la Domnul, înainte de anul 1714 şi a fost înmormântat de egumenul Schitului Iezerul.
Pentru viaţa şi nevoinţele sale, Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât în anul 1992, ca el să fie trecut în rândul sfinţilor.
Sfintele Moaşte ale Cuviosului Antonie au fost aşezate în Biserica Schitului Iezer, iar o părticică din Sfintele sale Moaşte se află şi la Schitul Darvari din Bucureşti.
Mâine, de la ora 7.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
De la ora 14.30, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica Sfinții Arhangheli din localitatea Petroșani, comuna Deleni, iar de la ora 15.30, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfânta Ecaterina” din localitatea Tuzla.
Joi, de la ora 7.45, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” din cartierul constănțean Tomis Plus-Boreal, cu prilejul hramului.
Apoi, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 21.40, va oficia Acatistul Maicii Domnului, Acatistul Sfintei Ecaterina și Acatistul Sfântului Stelian Paflagonul la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri, în Biserica Ortodoxă este cinstit Sfântul Stelian Paflagonul.
Cu acest prilej, de la ora 8.00, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Stelian” din localitatea Săcele, județul Constanța, iar de la ora 18.00, va săvârși Taina Sfântului Maslu la mănăstirea Sfântul Ioan Rusul.
Sâmbătă, de la ora 7.30, va oficia slujba de sfințire a picturii bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Negrești, comuna Cobadin, urmată de Sfânta Liturghie, iar
de la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 8.15, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Arhiepiscopia Tomisului organizează o acțiune umanitară până pe 10 decembrie.
Aceasta se numește ”De Crăciun, fii bun!” și are ca scop sprijinirea familiilor sărace din mediul rural din județul Constanța.
Astfel, va fi organizată o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și haine în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.
Aproape 90% dintre elevi și preșcolari merg de ieri la școală, cu prezenţă fizică.
Ceilalţi continuă cursurile în online, a explicat ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Câmpeanu.
Autorităţile au decis modificarea criteriilor de stabilire a scenariului după care se derulează activităţile didactice.
Şcolile şi grădiniţele se pot deschide acum dacă incidenţa în localitate este mai mică de 3 la mie, sau, în cazul depăşirii acesteia, dacă 60% din personal este vaccinat.
Oamenii de ştiinţă din Statele Unite consideră că este posibil să fi descoperit un remediu al paraliziilor rezultate în urma traumatismelor la nivelul coloanei vertebrale.
Tratamentul implică injectarea a sute de mii de aşa-numite „molecule dansatoare” în măduva spinării.
În experimentele pe şoareci, mişcarea moleculelor a semnalizat celulelor din măduva spinării că acestea trebuie să se repare. Animalele au reuşit să meargă din nou în interval de patru săptămâni.
Jumătate dintre părinții din mediul rural nu au bani pentru cadouri și brad de Crăciun.
Așa arată un studiu realizat de World Vision România, potrivit căruia unul din şase părinţi nu își permite să aloce nici 10 lei pentru cadoul de Crăciun.
70% dintre părinții de la sate ar alege un cadou care să acopere o necesitate de bază.
Mai grav este că părinților le este rușine că nu pot asigura familiei cele necesare și spun că dacă ar avea posibilitatea, ar anula Crăciunul din acest an, mai arată studiul.
Alimentația necorespunzătoare poate duce și la depresie, nu numai la probleme ale sistemului digestiv.
Principala problemă o reprezintă alimentele grase, precum carnea de porc, carnea de oaie, produsele semifabricate și unele produse lactate.
Absorbția cărnii roșii necesită multă energie, care la rândul ei poate fi folosită pentru refacerea sistemului nervos, spun medicii.
Colesterolul, care se găsește în alimentele bogate în grăsimi animale, crește cu 40% riscul de depresie, au descoperit oamenii de știință.
Drept alternativă pentru alimentele nesănătoase, specialiștii recomandă o dietă mediteraneană, cu pește, fructe de mare, legume, fructe și uleiuri vegetale.