Știri 30 noiembrie 2021
Acesta era originar din Betsaida şi era fratele sfântului Apostol Petru.
Face parte dintre cei doisprezece apostoli şi a fost primul care l-a urmat pe Hristos, după ce l-a auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul mărturisind despre Iisus că este Mielul lui Dumnezeu.
Sfântul Andrei l-a adus la apostolie şi pe fratele său, Petru.
Amândoi au renunţat la ocupaţia de pescari şi au devenit ucenici ai Domnului Iisus Hristos.
După Învierea Domnului, Sfântul Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria.
Acest fapt i-a conferit şi supranumele de „apostolul românilor”.
Conform datelor istorice, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras din Grecia de astăzi, prin răstignire cu capul în jos pe o cruce în formă de X, numită de atunci „crucea Sfântului Andrei”.
Cel mai important loc al creştinismului românesc ce are legătură cu Sfântul Andrei este Peştera Sfântului Apostol Andrei, de la mânăstirea cu acelaşi nume de lângă localitatea Ion Corvin.
Conform statisticilor, peste 700 de mii de români îşi serbează astăzi onomastica.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte și pe Sfântul Ierarh Andrei Şaguna.
Acesta a păstorit biserica românească din Transilvania, în timpul secolului 19.
S-a născut în anul 1808, în Ungaria, din părinţi aromâni, a purtat de la botez, numele Anastasie şi a studiat Dreptul, Filozofia şi Teologia.
La vârsta de 25 de ani, a intrat în monahism la mitropolia din Karlowitz şi a primit numele Andrei, după care, în scurt timp a fost hirotonit ieromonah.
A devenit apoi profesor de teologie şi stareţ la mai multe mănăstiri sârbeşti, iar în anul 1846, a fost hirotonit arhiereu vicar al episcopiei din Sibiu.
În această postură s-a implicat în mişcarea revoluţionară a românilor transilvăneni şi a fost co-preşedinte al Adunării Naţionale de la Blaj din 1848 şi delegat al acesteia la Curtea de la Viena.
Datorită activităţii sale, în anul 1864, Episcopia de Sibiu a fost ridicată la rangul de Mitropolie iar el a fost ales mitropolit.
În această calitate, a ctitorit actuala reşedinţă mitropolitană, a organizat învăţământul ortodox românesc de toate gradele din Transilvania, a înfiinţat aproape 800 de şcoli şi a tipărit mai multe manuale şcolare şi publicaţii teologice, la tipografia întemeiată tot de el.
În anul 1868, a întocmit un renumit Statut Organic de Funcţionare a bisericii ortodoxe din Transilvania.
Pentru vrednicia sa, Sfântul Sinod a hotărât canonizarea Ierarhului Andrei Şaguna, în anul 2012, în luna iulie.
Arhiepiscopia Tomisului organizează cea de a treia ediție a campaniei umanitare ”De Crăciun, fii bun!”.
Aceasta se desfășoară până pe 10 decembrie și are ca scop sprijinirea familiilor sărace din mediul rural din județul Constanța.
Astfel, va fi organizată o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și jucării în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.
Ziua Națională a României va fi marcată la Constanța printr-o serie de acțiuni cu caracter militar și civil.
Mâine, la ora 09.00, este programată o festivitate de depunere de coroane la Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial din Cimitirul Central.
Ceremonia va avea loc în zona din fața Monumentului Eroilor din Războiul de Independență, din parcul Casei de Cultură.
Pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu se va desfășura parada militară, la care vor participa membrii din cadrul Ministerului Apărării Naționale și ai altor structuri care aparțin instituțiilor statului.
Pentru buna desfășurare a festivităților, de la ora 09.00, se vor institui restricții de circulație pentru toate categoriile de autovehicule, pe tronsonul delimitat de Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, respectiv Bulevardul 1 Decembrie 1918, între Bulevardele I.C. Brătianu și Tomis.
Autobuzele CT Bus circulă astăzi și mâine în program de weekend.
Astfel, acestea se vor afla pe traseu în intervalul orar 05:45 – 23:00.
Mâine, în intervalul orar 09.00 – 12.00, mijloacele de transport în comun vor circula pe banda 3 a Bulevardului Alexandru Lăpușneanu, pe sensul de mers dinspre strada I.L. Caragiale spre Bulevardul Tomis, iar în intervalul orar 12.00 – 13.00, circulația mijloacele de transport în comun va fi oprită;
Între orele 13.00 – 14.00, mijloacele de transport vor circula pe banda 3 a Bulevardului Alexandru Lăpușneanu, în sensul de mers dinspre Bulevardul Tomis spre strada I.L. Caragiale.
Mâine, de Ziua Naţională a României, în catedralele, bisericile şi mânăstirile din ţară şi străinătate va fi oficiată o slujba de Te Deum.
Astfel, după Sfânta Liturghie, va fi săvârșită o slujba de mulţumire pentru libertatea şi unitatea neamului românesc, precum şi de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire naţională a românilor în anul 1918.
Reamintim că pentru a cinsti memoria eroilor români a fost edificată şi Catedrala Națională din București cu hramurile Înălțarea Domnului – Ziua eroilor şi Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul spiritual al României.