Stiri 13 decembrie 2021
S-a născut în anul 1624, cel mai probabil în oraşul Suceava, într-o familie de mazili.
În anul 1649, după încheierea studiilor, s-a retras la Mănăstirea Probota, unde a fost tuns în monahism.
Aici şi-a început activitatea cărturărească, cu traducerea, pentru prima oară în româneşte, a Istoriilor lui Herodot.
La începutul anului 1658 a fost hirotonit episcop de Huşi, iar doi ani mai târziu, a fost instalat pe scaunul episcopal al Romanului.
A revizuit traducerea Septuagintei, realizată de spătarul Nicolae Milescu la Constantinopol, iar în jurul anului 1665 a început să lucreze la “Psaltirea în versuri” şi la “Viaţa şi petrecerea sfinţilor”.
Astfel, Sfântul Dosoftei este cel dintâi ierarh moldovean care a pus bazele procesului de pătrundere a limbii române în Biserică, prin înlocuirea slavonei bisericeşti.
După 11 ani de păstorire la Roman, în anul 1671 a fost ales mitropolit al Moldovei.
S-a mutat la Domnul în anul 1693 şi a fost înmormântat la Biserica “Naşterea Domnului” din Zolkiew, în Polonia.
Sfântul Ierarh Dosoftei a fost canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2005.
Parohia Sf. Vasile cel Mare din Constanța organizează un concert caritabil de Crăciun.
Evenimentul va avea loc astazi, de la orele 18:00 și va fi transmis și live pe pagina de Facebook a parohiei.
Concertul va fi susținut de Grupul bizantin Sf. Vasile cel Mare, dirijat de protopsalt Marian Bostan.
Invitați vor fi pr. Florian Popa, Elena Cârneală, profesor Mirela Paraleu și elevii, Ana Maria Baltă, Corul de copii Noii ostași ai lui Hristos al parohiei Nașterea Maicii Domnului din Murfatlar, dirijat de pr. Alexandru Gabriel Lupașcu și Gabriela Palade și Corul Noviodunum al liceului C. Bratescu din Isaccea, jud. Tulcea, dirijat de pr. prof. Ciprian Ghiță.
Fondurile rezultate din această acțiune vor fi donate pentru o familie aflată în dificultate.
Astăzi este Ziua Tipografului Român.
La 13 decembrie 1918, circa 600 de tipografi bucureşteni au realizat o manifestaţie în care solicitau condiţii socio-economice pentru munca pe care o desfăşurau şi libertate pentru presă.
În urma evenimentului, zeci de tipografi şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi doar pentru ca au revendicat condiţii mai bune de muncă şi de trai.
Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze și nu o pot face în cursul săptămânii, pot veni sâmbăta aceasta la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga nr. 85, între orele 8.30 – 13.00.
Este nevoie de donatori din toate grupele de sânge.
Un sfert din populaţia României suferă de o formă de alergie.
Potrivit Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, unul din patru adulţi şi fiecare al treilea copil suferă de rinită alergică, unul din cinci copii suferă de astm alergic și un sfert dintre copiii români, de dermatită atopică.
De asemenea, 2% dintre adulţi şi 10% dintre copii sunt diagnosticaţi cu alergii alimentare, iar peste un milion de români adulţi au o alergie medicamentoasă.
Muzeul Portului sau Cuibul Reginei, așa cum este cunoscut popular, va intra în reparații anul viitor.
Anunțul a fost făcut de Directorul Administrației Porturilor Maritime Constanța, Florin Goidea.
Potrivit acestuia, clădirea este cuprinsă în planurile de modernizare a Portului Constanța pentru anul viitor, iar în funcție de expertiză, se va decide ce lucrări de renovare vor fi executate.
Plăţile pentru beneficiarii măsurilor de sprijin acordate domeniului HoReCa vor incepe de maine.
Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a precizat că anul acesta se va achita un miliard de lei, urmând ca la începutul anului viitor să fie plătită şi diferenţa de aproximativ 1,2 miliarde de lei, în conformitate cu numărul dosarelor depuse şi aprobate.
El a precizat, într-un comunicat, că acestea sunt unele dintre măsurile dedicate compensării pierderilor suferite ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19.