Știri 5 ianuarie 2022
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza.
Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8:15 Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, urmată, la ora 11:25, de tradiționala Procesiune de Bobotează, de la Catedrală până în Portul Tomis, unde, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei.
La sfârșitul acesteia, Ierarhul Tomisului va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului.
Apoi, de la ora 15:00, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu, iar de la ora 17:00, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanța, zona Cora Bratianu.
De asemena, de la ora 21.40, Ierarhul nostru va oficia Acatistele Botezului Domnului, a Maicii Domnului și a Sfântului Ioan Botezătorul, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Biserica Ortodoxă va prăznui vineri Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.
Astfel, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol, de la ora 8:15.
Sărbătoarea de Bobotează va fi marcată la Constanța și în acest an printr-o serie de manifestări.
Astfel, Primăria Constanţa anunţă că traficul rutier va fi restricționat după cum urmează: de astăzi de la ora 14:00, până mâine la ora 14:00, se vor interzice staționarea și parcarea autovehiculelor pe bulevardul Regina Elisabeta, strada Remus Opreanu, tronsonul delimitat de strada Marinei și strada Revoluției din 22 Decembrie 1989, strada Marinei și Portul Tomis.
De asemenea, mâine, în intervalul orar 11:00-14:00, traficul rutier va fi restricționat pe strada Marinei, dinspre strada Remus Opreanu spre Portul Tomis, pentru deplasarea în condiții de siguranță a participanților la procesiunea religioasă.
Plafonul veniturilor pensionarilor care beneficiază de compensarea medicamentelor cu 90% nu este influenţat de ajutorul financiar acordat luna aceasta.
Anunţul a fost facut de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Scopul măsurii este de a creşte accesul pensionarilor cu venituri mici la medicamentele administrate în ambulatoriu.
În plus, luna aceasta guvernul a decis să le acorde un ajutor financiar diferenţiat pensionarilor cu venituri de până la 1.600 de lei.
Sute de limbi și dialecte vor dispărea pentru totdeauna.
Conform autorilor studiului, aproape jumătate din limbile vorbite acum pe Terra sunt în pericol, iar 1.500 dintre ele ar putea să dispară până la sfârşitul acestui secol.
Numărul limbilor care dispar ar putea să se tripleze în următorii 40 de ani, într-un ritm de cel puţin o limbă dispărută în fiecare lună.
Ei recomandă introducerea unor programe şcolare care să sprijine educaţia bilingvă, prin învăţarea atât a dialectelor locale, cât şi prin folosirea limbilor regionale dominante.
Furnizarea energiei electrice este asigurată atât pentru serviciile esenţiale, cât şi pentru consumatorii casnici.
Asa se arată într-un comunicat transmis de către Guvernul României.
De asemenea există cantităţile necesare de gaz pentru aprovizionarea în condiţii de normalitate.
Discuţiile au vizat stadiul pregătirilor pentru sezonul de iarnă, din perspectiva evoluţiilor sectorului energetic în România.
Președintele Klaus Iohannis a înființat un grup de lucru la Cotroceni care să se ocupe de combaterea schimbărilor climatice.
Primul obiectiv este elaborarea unui cadru de abordare integrată a schimbărilor climatice la nivelul țării noastre.
Rezultatele consultărilor vor fi prezentate constant publicului și înaintate Guvernului pentru a contribui la fundamentarea strategiilor și planurilor naționale privind schimbările climatice care trebuie finalizate de executiv în următorii ani.
În Spania vor fi interzise de anul acesta reclamele la dulciuri, sucuri, sosuri şi alte alimente care conţin zahăr şi grăsimi în exces, destinate copiilor sub 16 ani.
Spoturile comerciale nu vor mai putea fi difuzate nici la televizor, nici in mediul online, cinematografe sau alte spaţii publice.
Este vorba de cinci categorii de produse: prima include dulciurile concentrate, ciocolata şi batoanele energizante urmate de alimente ca prăjituri şi biscuiţi și alte trei grupe ce includ, sucurile, băuturile energizante și îngheţata.
În Spania, peste 40 la sută dintre copiii cu vârste între 6 şi 9 ani suferă de obezitate sau sunt supraponderali.