Știri 10 februarie 2022
Acesta a fost preot şi a trăit la sfârşitul secolului al II-lea şi începutul secolului al III-lea, când conducător al oraşului Magnezia din Asia Mică era Lucian.
În anul 202, în timpul împăratului Septimiu Sever, când s-a pornit persecuţia împotriva creştinilor, Sfântul a fost prins, adus înaintea lui Lucian şi obligat să jertfească zeilor.
Sfântul Haralambie nu a acceptat şi a fost supus la chinuri pe care le-a răbdat cu multă credinţă.
Călăii Porfiriu şi Vaptos şi trei femei care au văzut cum a răbdat chinurile Sfântul Haralambie s-au lepădat de credinţa păgână şi s-au convertit la creştinism, însă dregătorul a poruncit ca toţi să fie ucişi.
Apoi, însuşi dregătorul l-a bătut, dar îndată i-au căzut mâinile. Sfântul Haralambie s-a rugat lui Dumnezeu şi l-a vindecat pe dregător printr-o minune, iar la câteva zile acesta s-a botezat. Sfântul Mucenic Haralambie a trecut la Domnul la vârsta de 113 ani.
Cu acest prilej, biserica Sfântul Haralambie din Constanța, zona Boema, își cinstește ocrotitorul spiritual.
Astfel, de la ora 8.25, preoții bisericii și credincioșii îl vor întâmpina pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului la intersecția bulevardelor Tomis cu Aurel Vlaicu.
Apoi se va merge în procesiune până la biserica Sfântul Haralambie, unde va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească.
Răspunsurile liturgice vor fi date de Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului.
Credincioșii se vor putea închina la moaștele Sfântului Haralambie, ale Sfântului Nectarie, ale Sfintelor Ecaterina și Fotini și la alte odoare sfinte.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi de la orele 18.00, în podcastul de dialog cu credincioșii Cuvântul ierarhului.
Acesta va fi transmis live pe paginile de Facebook si YouTube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 22.00, ierarhul nostru va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța.
Zeci de străzi din Constanța vor avea sens unic.
Din luna martie, conducătorii auto vor putea staționa și parca pe carosabil iar pietonii vor putea folosi trotuarele în siguranță” – susține Primăria Constanța.
Circulația rutieră va fi reorganizată astfel pe câteva din străzile municipiului: pe strada Tudor Vladimirescu, circulația va fi permisă dinspre strada Răscoalei din 1907 spre strada Mihai Viteazu și dinspre strada I.G. Duca spre strada Mihai Viteazu;
pe strada Dimitrie Bolintineanu se va circula dinspre strada Răscoalei din 1907 spre bulevardul Mamaia.
De asemenea, pe strada Decebal se va circula dinspre bulevardul Mamaia spre strada Răscoalei din 1907, iar pe strada Dacia circulația va fi permisă dinspre strada Răscoalei din 1907 spre bulevardul Mamaia.
Impactul pandemiei asupra copiilor este puternic din punct de vedere emoțional. Siguranța lor depinde exclusiv de responsabilitatea adulților, atrage atenția medicul epidemiolog, Octavian Jurma.
Potrivit statisticilor, în perioada martie 2020 – aprilie 2021 la nivel global, peste 1 milion de copii au rămas orfani de un părinte sau au pierdut una din persoanele cu rol primar în cresterea și îngrijirea lor.
La aceste numere se adaugă încă 500.000 de copii care și-au pierdut un bunic.
Programele “Rabla Clasic” şi “Rabla Plus” au început zilele acestea.
În cadrul programului “Rabla Clasic”, ajutorul guvernamental poate ajunge la 16.500 de lei.
Prima de casare este 6.000 de lei, iar pentru casarea a două vehicule, se pot obţine 9.000 de lei.
La această sumă se pot adăuga unul sau două ecobonusuri în valoare de 1.500 de lei, dacă autovehiculele predate sunt mai vechi de 15 ani şi dacă au norma de poluare Euro 3 sau inferioară acesteia.
Un alt ecobonus este cel de 3.000 de lei la achiziţionarea unui vehicul hibrid.
În cazul programului “Rabla Plus”, varianta pur electric sau hidrogen, ecotichetul este de 51.000 de lei, la care se adaugă schema anterioară.
La casarea a două maşini se poate ajunge la 57.000 de lei.
Paracetamolul luat de persoanele cu hipertensiune arterială ar putea crește riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral.
Așa sugerează un nou studiu, iar potrivit specialiștilor, medicii ar trebui să analizeze bine riscurile și beneficiile pentru pacienții care iau acest medicament timp de mai multe luni.
Alți experți sunt de părere că sunt necesare cercetări ulterioare, care să includă mai mulți oameni, monitorizaţi pe un interval de timp mai lung, pentru a confirma concluziile.
Paracetamolul este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru dureri și febră.
Parlamentarii care au un comportament agresiv în timpul şedinţelor de plen vor fi sanctionati mai dur.
Asa arata noul proiect adoptat ieri de catre deputatii Romaniei.
Astfel, se interzic gesturile agresive, violenţa verbală, dar şi desfăşurarea de bannere în sala de plen.
Proiectul a fost iniţiat de reprezentanţii partidelor din arcul guvernamental.
Potrivit acestuia, transmisiunile în direct din plenul Camerei Deputaţilor vor fi permise numai din perimetrul arondat grupului parlamentar respectiv iar transmisiunile live vor rămâne în continuare interzise în şedinţele Biroului permanent.