Știri 14 februarie 2022
Triodul reprezintă o perioadă calendaristică de 10 săptămâni de dinaintea Sărbătorii Învierii Domnului.
Ea începe cu Duminica Vameşului şi Fariseului şi se termină în noaptea dinaintea Duminicii Paştilor.
Slujbele Bisericii din acest timp liturgic scot în evidenţă slujirea arhierească a Mântuitorului care a fost împlinită prin Patimile şi Jertfa Sa de pe Cruce.
Totodată, credinciosul este îndemnat de Biserică să se întoarcă mai mult înspre viaţa sa interioară, duhovnicească, prin post, rugăciune, smerenie, iertarea semenilor şi conştientizarea propriilor greşeli.
Triodul este şi singura perioadă din cursul anului bisericesc în care se oficiază toate cele trei Sfinte liturghii din cultul ortodox: a Sfântului Vasile cel Mare, a Sfântului Ioan Gură de Aur şi a Sfântului Grigorie Dialogul.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine în județul Iași.
Cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 8.30, la mănăstirea Cetățuia, urmată de slujba înmormântării Protosinghelului Daniel Toiu, la mănăstirea de metanie.
Tot mâine, de la ora 23.00, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța.
Academia Tomitana deschide manifestările dedicate Zilei Naționale a Lecturii, sărbătorită mâine.
Astfel, astăzi, de la ora 13.00, va avea loc conferința intitulată „Ce putere mai are Cartea”, în Sala Magna a Palatului Arhiepiscopal din Constanța.
Aceasta va fi susținută de către Acad. Prof. Constantin Barbu, cu binecuvântarea și cu participarea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
În cadrul evenimentului vor fi lansate peste 100 de volume din Biblioteca Eminescu și din Monumenta Romaniae Historia, printre care volume din sfinții dobrogeni Dionysius Exiguus și Ioan Cassian.
Majoritatea manuscriselor publicate sunt mai vechi de 1000 de ani.
Evenimentul este organizat de către Academia Tomitana, în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului și cu ASCOR Constanța.
Toți elevii din România vor avea mâine, o oră de lectură.
Ministerul Educației a anunțat că din acest an, data de 15 februarie va marca Ziua Națională a Lecturii.
În toate școlile, programul se va modifica astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11.00 și la ora 14.00, cadrele didactice să organizeze activități de lectură la care să participe toți preșcolarii și elevii.
Personalul medical angajat pe perioada pandemiei ar putea rămâne în sistem.
Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
El a declarat că este nevoie de specialişti în acest domeniu.
Ministrul speră ca, odată cu încheierea pandemiei, autorităţile să se implice mai mult în asigurarea de servicii medicale care să fie cât mai apropiate de cetăţeni.
Oamenii de știință au descoperit un nou marker pentru detectarea precoce a cancerului pancreatic.
Astfel, boala ar putea fi detectata în stadiile incipiente cu o analiză de sânge.
Potrivit specialiștilor, este un nou marker valid pentru diagnosticul în acest tip de tumoră, cancerul pancreatic fiind unul dintre cele cu cel mai prost prognostic și a treia cauză de deces prin cancer în țările dezvoltate.
Ediția 2022 a programului Prima Casă ar putea începe din 23 februarie.
Ministerul Finanțelor propune alocarea unui total de un miliard și jumătate de lei ca plafon al garanțiilor ce pot fi emise în acest an pentru programși încheierea de polițe de asigurare împotriva tuturor riscurilor pe toată durata finanțării.
Ediția de anul acesta prevede garantarea creditelor de către stat pentru achiziționarea unei locuințe în două variante: fie cu o valoare maximă de 70.000 de euro, iar în acest caz este necesar un avans de 5% și se poate accesa un credit de până la 66.500 de euro, fie cu un preț de până la 140.000 de euro, pentru care avansul este de 15%, iar creditul garantat este echivalentul a maximum 119.000 de euro.