Știri 16 februarie 2022
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia
astazi, de la ora 23.00, Sfânta Liturghie la parohia „Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul, din Constanța (zona Medeea), așezământ de cult ce își cinstește cel de-al doilea ocrotitor, pe Sfântul Teodor Tiron.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele sfinților: Nectarie Taumaturgul, Teodor Tiron, Ierarh Luca al Crimeei și Gheorghe.
Germania intenționează să elimine treptat majoritatea restricțiilor anti-COVID din 20 martie.
Numeroși lideri politici, de la Berlin și din regiuni, solicită suspendarea multor restricții, inclusiv abolirea certificatului verde și obligativitatea purtării măștii de protecție.
Consiliul de experți ai guvernului federal german în materie de pandemie a spus într-un raport că se așteaptă la o plafonare și la o scădere a valului Omicron în următoarele săptămâni, ceea ce face posibilă relaxarea substanțială a restricțiilor.
Oamenii de ştiinţă au confirmat ”prezenţa amplă” a microparticulelor de plastic în dieta pinguinilor din Antarctica.
Aceștia au studiat trei specii ale acestor animale în zone şi perioade diferite.
Printre alte particule de origine antropică, cercetătorii au identificat poliester şi polietilenă.
Studiul subliniază necesitatea cunoaşterii efectelor acestor particule şi de a stabili măsuri mai eficiente pentru a controla poluarea cu materiale plastice şi alte particule de origine umană pe continentul antarctic.
Aceşti poluanţi ajung în mări şi oceane, în principal prin deşeuri şi reziduuri provenite din activităţi antropice.
Cele mai periculoase alimente pentru pancreas sunt alimentele cu un bogat conţinut de grăsimi.
Experții sunt de părere, că persoanele care au probleme cu pancreasul pot tolera până la 30%-40% din grăsimile din alimentele grase.
Potrivit studiilor, pacienții cu pancreatită trebuie să mănânce piept de pui, lapte cu conținut scăzut de grăsimi, iaurt natural, legume, cereal și fructe de pădure.
De asemena, medicii recomanda renuntarea la cârnați, organe, băuturi dulci, chipsuri și alimente prăjite în cantități mari de ulei.
Consiliul Concurenţei a sancţionat cinci companii farmaceutice străine furnizoare de imunoglobuline cu amenzi în valoare de 71 de milioane de euro.
În urma investigaţiei declanşate acum patru ani, autoritatea a constatat că cele cinci companii, din Elveţia, Germania, Italia şi Belgia, s-au înţeles să limiteze şi chiar să întrerupă aprovizionarea pieţei româneşti cu imunoglobuline cu scopul de a obţine din partea autorităţilor române suspendarea taxei clawback.
În acest fel, acestea urmăreau să-şi crească profitul.
Lipsa accesului la aceste medicamente esenţiale, destinate tratamentului unor multiple afecţiuni grave, a pus în pericol viaţa pacienţilor şi a determinat autorităţile să declanşeze Mecanismul European de Protecţie Civilă, apreciază Consiliul Concurenţei.
Mai bine de jumătate dintre antreprenorii români intenționează să crească prețurile produselor sau serviciilor pe care le oferă cu cel puțin 30%.
Cauza este reprezentata de facturile mari la energie care le afectează producția.
Două treimi spun că își vor reduce sau amâna investițiile viitoare sau își vor diminua activitatea firmei.
De asemenea, aproximativ 34% au menționat că își vor reduce numărul de angajați, iar 8% își vor încheia activitatea.
Programul ‘Rabla pentru electrocasnice” va fi modificat pentru a-l face mai eficient și mai adaptat scopului său.
Una dintre cele mai importante schimbări este eliminarea televizoarelor din categoria echipamentelor eligibile.
Ministerul Mediului a constatat că în ultimii ani au fost înlăturate din piață majoritatea televizoarelor mari consumatoare de energie, iar acum vrea să concentreze resursele financiare și către alte tipuri de echipamente.
O altă schimbare se referă la perioada de utilizare a voucherelor, care va fi redusă de la 15 la 7 zile, iar cei care au generat un voucher și nu l-au folosit nu vor mai putea participa în același an.
Se dorește în acest fel organizarea mai multor sesiuni anuale și, implicit, creșterea gradului de utilizare a bugetului alocat.
Modificarea programului ‘Rabla pentru electrocasnice’ este, în dezbatere publică, pentru 10 zile.