Știri 18 februarie 2022
Ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu, de la ora 21.45.
Mâine, de la ora 7.45 va săvârși Sfânta Liturghie, urmată de pomenirea la 7 ani de la trecerea la cele veşnice a unui tânăr teolog, la biserica din satul Izvoarele Sucevei, județul Suceava.
De la ora 22.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța.
Duminică, de la ora 8.30, IPS Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Sfântul Gherman, din apropierea localității Băneasa, județul Constanța, cu prilejul hramului.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunțat deciziile luate la întâlnirea de ieri.
Astfel, a fost aprobată canonizarea Cuvioasei Teofana Basarab (cea dintâi monahie de neam românesc cunoscută), cu titulatura: Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab, precum și înscrierea ei în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, cu ziua de cinstire în data de 28 octombrie.
De asemenea, a fost aprobată implicarea clericilor în promovarea Recensământului Populației și Locuinţelor din România.
Totodată, Sfântul Sinod a apreciat activitatea social-filantropică a eparhiilor, parohiilor, mănăstirilor și centrelor sociale din acest ultim an marcat de pandemie și îi îndeamnă pe credincioși la începutul anului omagial dedicat rugăciunii (2022) să rămână solidari în jurul imperativului moral al ajutorării celor aflați în suferință.
Purtarea măștii de protecție în spațiile publice deschise este în continuare obligatorie.
Potrivit avocatului Roxana Cleja, acest lucru se intampla deoarece nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial motivarea deciziei CCR, prin care s-a declarat neconstituţionalitatea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului care reglementează, printre altele, purtarea măștii.
Neconstituționalitatea ordonanței privește o eroare de procedură a Guvernului, care nu a obținut avizul Consiliului Legislativ atunci când a dat hotârârea care a impus folosirea măștii în spații publice în starea de alertă.
Sezonul turistic în Grecia va începe, oficial, în luna martie, mai devreme decât în anii precedenți.
Anuntul a fost facut ieri de catre ministrul Turismului din Grecia.
El a explicat că există o cerere mare şi o dinamică excelentă pentru turismul grec în 2022.
Marii tour-operatori și companiile aeriene au cerut prelungirea sezonul, începând din martie şi până în decembrie.
Grecia a relaxat deja restricţiile de călătorie impuse pentru a combate răspândirea COVID-19, iar vizitatorii complet vaccinaţi nu mai au nevoie de un test negativ la intrarea în ţară.
Un sfert dintre femei sunt victime ale violenței domestice, la nivel mondial.
Potrivit studiului, 27% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani au fost victime ale violenţei fizice şi/sau sexuale comise de partenerul de viaţă.
Aproximativ una din şapte (13%) a afirmat că acest lucru s-a întâmplat în ultimul an – echivalentul a 492 de milioane de femei în întreaga lume.
Descoperirile sugerează, de asemenea, că violenţa domestică începe devreme – 24% dintre adolescentele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani au afirmat că au fost victime ale violenţelor comise de partenerul lor de viață.
Consumul de alcool este o cauză directă a apariţiei cancerului.
Analiza principală în cadrul studiului s-a axat asupra bărbaţilor, dintre care o treime consumau alcool în mod regulat.
În timpul perioadei de studiu, circa 60.000 dintre bărbaţi şi 90.000 dintre femei au dezvoltat cancer.
Descoperirile cercetătorilor au rămas neschimbate după ce au luat în considerare alţi factori de risc pentru cancer, cum ar fi fumatul, moştenirea genetică şi dieta.
Potrivit cercetătorilor, aceste constatări arată că alcoolul cauzează în mod direct mai multe tipuri de cancer şi că aceste riscuri pot fi crescute suplimentar la persoanele cu toleranţă scăzută la alcool, al căror organism nu îl poate procesa cu succes.
Ediţia a treia a programului Start-Up Nation ar putea începe în aprilie sau mai.
Acesta va debuta în funcţie de momentul în care va fi finalizată platforma de către STS, a declarat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.
El a precizat că printre noutățile programului se număra faptul că nu se va mai puncta numărul de locuri de muncă și se va solicita o cofinanţare simbolică, de 5, 10 sau 15%, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Suma pe care poate să o obţină un agent economic va rămâne aceeaşi, respectiv 200.000 lei.