Știri 28 februarie 2022

Biserica Ortodoxă îi cinsteşte astăzi pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea.
Aceştia sunt originari din Dobrogea şi au fost contemporani şi chiar prieteni aproape toată viaţa lor, în timpul secolelor 4-5.
Ambii au plecat din Dobrogea pentru a căuta desăvârşirea creştină în pustia Egiptului, după care au ajuns la Constantinopol, unde au fost hirotoniţi de către Sfântul Ioan Gură de Aur, Gherman ca preot iar Ioan Casian ca diacon.
În anul 405, urmare a exilului nedrept care a fost impus Sfântului Ioan Gură de Aur, cei doi sfinţi dobrogeni au ajuns la Roma, pentru a-l înştiinţa pe papa Inocenţiu I despre nedreptatea făcută patriarhului de Constantinopol.
Aici Sfântul Ioan Casian a fost hirotonit preot, iar după 10 ani a ajuns la Marsilia, unde a întemeiat două mânăstiri, una de călugări şi alta de maici, după rânduiala patristică a Răsăritului, motiv pentru care sfântul dobrogean este socotit întemeietor al monahismului patristic apusean.
În jurul anului 435, Sfântul Ioan Casian s-a mutat către Domnul, iar sfintele sale moaşte se păstrează şi astăzi în mânăstirea întemeiată de el.
Ambii sfinţi au fost canonizaţi de către sfântul Sinod în anul 1992 şi sunt cinstiţi pe data de 29 februarie în anii bisecţi, sau pe 28 februarie dacă anul nu este bisect.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 8.00, Sfânta Liturghie, la mănăstirea Sf. Ioan Gură de Aur din satul Casian, jud. Constanța, care are ca ocrotitori spirituali și pe Sfinţii Ioan Casian și Gherman din Dobrogea.
Răspunsurile liturgice vor fi date de Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului.

Biserica Ortodoxă a intrat de astăzi în săptămâna albă.
Aceasta este premergătoare Postului Mare şi are ca şi caracteristică duhovnicească aducerea aminte de judecata Lui Dumnezeu.
Astfel, ieri, Biserica ne-a adus aminte de Înfricoşătoarea judecată a Domnului, iar duminica viitoare ne aduce aminte de Izgonirea lui Adam din rai, ca urmare a căderii în păcat.
Denumirea de „săptămâna albă” vine de la recomandarea Bisericii ca alimentaţia credincioşilor să fie bazată în această perioadă pe lactate, brânzeturi, ouă şi peşte.

Academia Tomitana organizează conferința intitulată „Europa «acest lucru mare și sfânt»”.
Aceasta se va desfășura astăzi, de la ora 14.00, în Sala Magna a Centrului eparhial Tomis și susținută de către Acad. Prof. Constantin Barbu, cu binecuvântarea și participarea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Acad. Prof. Constantin Barbu va prezenta cartea de poeme „Supremele Angelei”. Totodată vor fi lasate încă 50 de volume din Biblioteca lui Eminescu și încă 50 de volume din manuscrisele lui Ioan Cassian și Dionisie Exiguus.
Printre acestea se află un codex în palimpsest, singurul manuscris originar care a rămas de la Dionysius Exiguus, manuscris din secolul V.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului și ASCOR Constanța.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji miercuri la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”, Dorna Arini, județul Suceava.
Astfel, de la ora 20.45, va oficia Taina Sfântului Maslu, iar de la ora 23, va oficia Sfânta Liturghie.
Joi, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 22.00, ierarhul nostru va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Astăzi este Ziua Protecției Civile.
În urmă cu 89 de ani a fost aprobat Regulamentul Apărării contra atacurilor aeriene, fiind considerat actul de naștere al Protecției Civile.
Coordonarea de specialitate a activităţilor de protecţie civilă se realizează la nivel naţional de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi la nivel local de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene.

ANM a emis o atenționare cod portocaliu de ninsori viscolite, strat de zăpadă consistent și vizibilitate redusă pentru județele Constanța și Tulcea.
Aceasta este valabilă până mâine dimineață la ora 10.00.
Astfel, va ninge însemnat cantitativ (20…30 l/mp) și se va depune strat de zăpadă pe alocuri consistent.
Vântul va avea intensificări susținute, cu viteze de 60…70 km/h, ninsoarea va fi viscolită, iar vizibilitatea va scădea semnificativ.
Pe litoral și în deltă, rafalele vor atinge 80…90 km/h și vor fi precipitații mixte.
Totodata, ANM a emis si o informare meteorologica de ninsori și intensificări ale vântului pentru toata tara, valabila pana joi dimineata la ora 10:00.
În intervalul menționat în estul, sudul și centrul țării, precum și în zona Carpaților Orientali și Meridionali temporar va ninge, iar local se va depune strat de zăpadă.
Vântul va avea intensificări în Dobrogea ,Moldova, estul Munteniei, precum și în zona montană înaltă, cu viteze în general de 45…50 km/h, viscolind ninsoarea.
Până la mijlocul săptămânii vremea va fi rece pentru începutul lunii martie în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în est și sud-est unde și vântul va amplifica senzația de rece.

Noile prevederi ale Codului Rutier au intrat în vigoare.
Sunt prevăzute amenzi mai mari şi mai multe luni de suspendare a permisului pentru şoferii agresivi sau care depăşesc viteza legală, precum şi sancţiuni duble pentru circulaţia pe contrasens.
Pentru vitezomani se reglementează un nou prag de viteză, respectiv depăşirea cu peste 70 de km la oră a limitei legale, pentru care se va aplica o perioadă majorată de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru 120 de zile, faţă de 90 de zile cât era pragul la limita depăşită de 50 de km la oră.
O altă noutate a Codului Rutier le dă posibilitatea poliţiştilor să suspende pentru 12 ore permisul şoferilor conduşi la o unitate medicală pentru recoltarea probelor biologice, dacă medicul constată că respectivul şofer ar putea fi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Crucea Roşie Română lansează un apel umanitar pentru a veni în sprijinul cetăţenilor ucraineni care şi-au părăsit ţara.
Campania se numește „Umanitatea nu are graniţe”.
Donaţiile pot fi făcute prin intermediul paginii de internet a Crucii Roşii Române – www.crucearosie.ro – sau direct în conturile campaniei deschise la BRD Agenţia Piaţa Romană.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept